Kiliseleri, müzeleri, ihtişamlı kaleleri ve saraylarıyla ünlü Polonya'da, başkent Varşova ile birlikte Krakow, Vroclaw, Poznan ve Gdansk görülmeye değer şehirler arasında. 19. yüzyılın en ünlü piyanistlerinden Fredric Chopin'in doğum yeri olan ülke, keşif tutkunlarını bekliyor.
Bunlardan biri olan dekoratif paskalya yumurtası, turistler tarafından ilgiyle karşılanmaktadır. Bunun yanı sıra, Polonya kehribar takıları, ahşap oymalar, Polonya'ya has keten ürünler, kuru sosis, yerel tasarım giysileri ve ülkenin yöresel kıyafetleri gibi pek çok eşyayı sevdiklerine hediye edebilirsiniz.
Kehribar; kolye, küpe ve yüzüklerin yanı sıra pek çok aksesuarı süslemekte ve turistleri cezbeden hediyelik alternatiflerinin başında gelmektedir. Dünyaca ünlü markaların satıldığı alışveriş merkezlerinden küçük butiklerine kadar Varşova gerçekten de Polonya'da alışverişin de başkentidir.
Polonya mutfağının özellikle uluslararası en popülerleşmiş yemeği, Pierogi. Osmanlı mutfağından gelen ve halen Anadolu'nun çeşitli yerlerinde daha çok peynirlisi yapılan Piruhi'ye benzeyen Pierogi, bazen baharatlı, bazen tatlı malzemeyle doldurulan ravyoli benzeri bir mantı çeşidi.
Polonya tarihi ya da Lehistan tarihi bugünkü Polonya Cumhuriyeti topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.
İlgili 43 soru bulundu
Lehçe (język polski, polszczyzna), Polonyalıların konuştuğu dil. Polonya'nın resmî dilidir ve 39 milyonu Polonya'da olmak üzere dünyada toplam 50 milyon kişi tarafından konuşulduğu tahmin edilir. Hint-Avrupa dilleri ailesinin Slav dilleri öbeğine bağlı bir dildir.
Polonyalılar (Lehçe: Polacy, Lehçe telaffuz: [pɔˈlat͡sɨ]) veya Lehler, ortak bir tarihi, kültürü paylaşan, Lehçe dilini konuşan ve Polonya'da doğmuş veya sonradan vatandaşı olup, kültüre adapte olmuş kişilerin bulunduğu topluluk.
Polonya temel gıda maddelerini baz alırsak Orta Avrupa ülkelerine kıyasla yaşam giderleri açısından epeyce ucuz bir ülkedir. Devlet yada özel öğrenci yurtlarında ikamet eden, ortalama bir yaşam süren bir öğrenci aylık 350 Avroluk bütçeyle hayatını sürdürebilir.
Aslında Polonya bir Avrupa ülkesi olmasına rağmen son derece ucuz olan bir ülkedir. Ülkenin para biriminden dolayı yemek, içmek, konaklamak gibi zaruri ihtiyaçlar her zaman diğer Avrupa ülkelerine göre ucuzdur. Hatta ülkemiz ile kıyaslandığında ne kadar da ucuz olduğunu görmek mümkündür.
1 kilo domates 5 Zloti, 300 gram beyaz ekmek 1.25 civarındadır. Fiyatlar şehirden şehire de değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin Varşova'da alacağınız bir ürün ile Krakov'da alacağınız bir ürün arasında 0.15 Zloti fark edebilmektedir. Birim fiyatta hemen hemen Türkiye ile aynıdır.
Topraklarının yarıya yakını ekime elverişli olan Polonya'da patates, şekerpancarı, çavdar, buğday, arpa üretilir; domuz ve sığır yetiştirilir. Balıkçılık da ülke ekonomisine büyük katkı sağlar.
Varşova en pahalı şehirler arasında olmasına rağmen size yine de en fazla İstanbul'dan farksız gelecektir. En çok parayı ise ev kiralarına harcamanız mümkün.
Polonya, bin yıllık bir geçmişi olan ve geleneklerle güçlü bağları olan, kültürel mirasını II. Dünya Savaşı'nın etkilerine rağmen koruyan bir ülkedir. Polonya kültürü, batı medeniyetinin önemli bir parçasıdır ve sanat, müzik, felsefe, edebiyat ve bilim alanlarında önemli katkılarda bulunur.
Varşova gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen yer ise “Stare Miasto” olarak anılan Eski Şehir bölgesi gelmektedir. Yine kentte görülecek yerler arasında Kraliyet Şatosu, Varşova Ayaklanma Müzesi, Wilanow Sarayı, Fryderyk Chopin Müzesi, Kültür ve Bilim Sarayı yer almaktadır.
Polonya'da eğitim ve öğretim imkânları oldukça geniş olup halkın okuma yazma oranı % 98'dir.Polonya Avrupa'nın en dindar ülkesidir. Katolik olduğunu söyleyenler %90, düzenli olarak Kiliseye gittiğini beyan edenler %80 civarındadır.
Sonuç olarak Polonya yaşam giderleri konusunda oldukça ekonomik bir ülkedir diyebilirim. Aylık ortalama 350 – 450 Euro harcama ile gayet rahat bir şekilde yaşam sürdürebilirsiniz.
Genellikle bir öğrencinin aylık konaklama masrafı 150-200 Euro civarındadır. Ulaşım, beslenme, sosyal giderler vb harcamalar için genellikle aylık 300- 400 Euro yeterli olmaktadır. Genel olarak bir öğrencinin aylık masraflarının 500-600 Euro civarında olduğu söylenebilir.
Polonya'ya gitmek isteyenlerin yapması gereken ilk şey vize başvurusunda bulunmaktır. Bu başvurunun hangi vize tipine yapılacağı ve nerede gerçekleştirileceği ise Polonya ziyaretinin amacına göre değişiklik gösterir. Ancak tüm Polonya vize başvurularında randevu almak zorunludur.
Polonya, Avrupa Birliği'nin bir üyesi olarak belirli kriterleri yerine getirdiğinde euro kullanmak zorundadır, ancak bu kriterlerin karşılanması için kesin bir zaman çizelgesi belirlenmemiştir. Resmî para birimi simgesi zł, küçük z harfinden oluşturulmuştur; ł ise "złoty"nin baş harflerini temsil eder.
Polonya genel olarak güvenli bir ülke, ancak Küresel Barış Endeksi'nin sıralamasına göre İspanya 25'inci sıradayken, 24'üncü sırada olmayı da hak etmiyor.
Polonya'daki en yaygın iş ilanlarına örnek olarak öğretmenlik, bilişim ve iletişim teknoloji uzmanlığı, doktor, hemşire, yönetici, bilim ve mühendislik uzmanlığı gösterilmektedir. Polonya'da kabul edilen ve ilgi gören mesleklerin yanı sıra uygun işçilerin bol olduğu ancak talebin düşük olduğu meslekler de mevcuttur.
Baltık Denizi, Kuzey Avrupa'da 53° ile 66° kuzey enlemleri ve 20° ile 26° doğu boylamları arasında yer alır. Kuzeyinde Botni Körfezi vardır. İsveç, Finlandiya, Danimarka, Almanya, Polonya, Rusya, Estonya, Letonya ve Litvanya devletleri ile çevrili bir iç denizdir.
Polonya. Resmî veriye göre 11 Temmuz 2017 tarihi itibarıyla Polonya'da 3.762 Türk vatandaşı yaşamaktadır. Polonya'da ayrıca Karaim Türkleri yaşamaktadırlar.
Polonyalılar için belirtilen Leh kelimesinin kökeni hakkında bize bilgi veren en dikkat çekici adlandırma Macarlar tarafından yapılan Lengyelorszag (Leh Ülkesi) ve Litvanya'nın söylemi olan Lenkija'dır. Bu söylemler muhtemelen bu bölgede yaşayan Lędzian ya da Lędzice kabilelerinden gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri