Polonya pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 9. sıradadır. Polonya pasaportu sahipleri, 185 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 44 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi 2 Temmuz 2019 Raporu'na göre Polonya vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 172 ülkeye seyahat edebilirler. Bu sayede Polonya vatandaşları dünyada seyahat özgürlüğü açısından 16. sırada yer almaktadır.
Japonya beş yıl aradan sonra ilk kez dünyanın en güçlü pasaportu sıralamasında zirvedeki yerini kaybetti. Son Henley Pasaport Endeksi 2023 sıralamasında birinci sırayı Singapur aldı. Singapurlular dünya çapındaki 227 seyahat noktasından 192'sine vizesiz erişim hakkına sahip.
Henley Pasaport Endeksi, 2023 yılına ilişkin "Dünyanın en güçlü pasaportlarını" listeledi. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) verilerinden elde edilen listede bu sene zirve değişti. Geçen yıl, 193 puanla en üst sırada olan Japonya, koltuğunu Singapur'a devretti. Türkiye ise 114 puanla 53. sırada yer aldı.
1 Ocak 2023'te yayınlanan Henley Pasaport Endeksi'nde 53. sırada yer alan Türkiye'nin, üç basamak birden yükselerek 50. sıraya geldiği bilgisini paylaşan Demirel, 'Bu sonuçla Türkiye pasaportu ile vizesiz girilebilen ülke sayısı 114'e yükselmiş oldu' ifadelerini kullandı.
İlgili 30 soru bulundu
WSA'ya göre Özel kapağı ile on beş yıl için geçerli olan “Dünya Donör Pasaportu”, en az 400 $ bir bağış karşılığında verilir ve mülteciler ve vatansızlar için ücretsiz belgeler vermek için kullanılır.
Türkiye ise 110 ülkeye vizesiz ve varışta vize seçeneği sunarak en güçlü pasaportlar listesinde 52. sırada yer aldı.
Diplomatik pasaport sahiplerinin, umuma mahsus pasaport ve diğer pasaport sahiplerine oranla ayrıcalıkları fazladır. Örneğin siyah pasaport sahibi kişiler, birçok ülkeye vizesiz bir şekilde girebilmektedir.
Pasaport türleri içinde en avantajlı olanı siyah pasaport olarak da bilinen diplomatik pasaporttur. Dışişleri Bakanlığınca sadece üst düzey devlet yetkililerine ve diplomatlara verilen diplomatik pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş sağlar.
ABD'de bulunan Global Firepower Ajansı tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye 2022 yılında 13. sırada yer alırken, 2023 yılı itibarıyla 2 sıra atlayarak 11. sıraya yükseldi.
Türkiye, kendi sınırlarından vizesiz girişe izin veren ülkeler sıralamasında ise, 90 ülkeden gelen ziyaretçilerin ön vizesiz ülkeye giriş yapmasına izin vererek dünya genelinde 45. sırada yer aldı.
Ağustos 2016 Raporu'na göre 122 ülkeye vizesiz erişimle 38. sırada bulunuyordu. Ancak Pasaport Endeksi'ne göre, BAE pasaportu 175 ülkeye erişimi olarak dünyada 1. sıradadır. Emirati pasaportu, 2006-2016 döneminde vizesiz değerlendirmedeki en büyük gelişmeye sahip 5 pasaporttan biridir.
Hollanda pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 4. sıradadır. Hollanda pasaportu sahipleri, 190 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 39 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Polonya, T.C. Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahibi Türk vatandaşlarından vize talep etmektedir.
İsviçre, İzlanda ve Norveç ise daha sonra Schengen vizesi ile giriş yapılan ülkeler statüsü kazanmıştır. Schengen vizesi olanlar sadece Meksika'ya vize almadan giriş yapabilirler. Kanada'ya gitmek isteyen ve Schengen vizesine sahip olan kişiler mutlaka Kanada vizesi almak zorundadır.
Bu nedenle, Schengen vizesi alanlar bu vizeyle İngiltere'ye seyahat edemezler. İngiltere'den vize almak için İngiltere Konsolosluğu tarafından belirlenen prosedürler gereğince İngiltere vize başvurusu yapılmalıdır.
Hizmet pasaportunun süresi, görev süresini kapsayacak şekilde olmak üzere düzenlenir. Gri pasaportu olanlar, hizmeti süresini sona erdikten sonra bu pasaportu kullanamazlar. Gri pasaport, çoğunlukla 5 yıllık olarak çıkarılır ve göreve çıkılacak ülkenin vizesini de kapsar.
Suudi Arabistan Umre vizesi için Umuma Mahsus (Bordo), Diplomatik (Siyah), Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) pasaport sahibi T.C. Türk Vatandaşlarının vize alması gerekmektedir.
5) Yabancılara mahsus damgalı pasaportlar:
Yabancılara mahsus damgalı pasaportlar 60 sayfa ve dış kapak rengi lacivert olup, umuma mahsus pasaportlar ile aynı ebattadır. Yabancılara mahsus pasaportlar Pasaport Kanununun 18'inci maddesine göre tanzim edilmektedir.
Yeşil Pasaport Kimlere Verilir? (Hususi Pasaport)
Yeşil pasaport çıkarma hakkı olan kamu personeli arasında, devlette çalışan doktor ve öğretmenler de var ama kadro derecelerinin 1, 2, ya da 3 olması şartı gözetiliyor.
Hâkimler ve Savcılar Kurulu ile Bilgi İşlem Daire Başkanlığı arasında yürütülen çalışmalar neticesinde, halen görev yapan hâkim ve Cumhuriyet savcılarımızın YEŞİL ve HİZMET damgalı pasaport taleplerine ilişkin UYAP personel ekranlarından başvuru yapabilecekleri ekran açılmıştır.
"Mavi Pasaport" nedir? Almanya'da mülteci veya sığınmacı olarak kabul edildiğiniz takdirde, mülteciler için seyahat belgesi olarak bilinen belgeyi alırsınız. Seyahat belgesi, ülkenizden veya ayrılıp Almanya'ya geldiğiniz ülkeden sahip olduğunuz pasaportun yerine geçer.
Şuanda en rahat ve kolay vize veren ülkeler Fransa, Yunanistan ve İtalya'dır. Evraklarınız sağlamsa ve bankada gösterdiğiniz miktar iyise rahatça vize verir bu konsolosluklar bol bol yüklenin.
Almanya, Avusturya, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Estonya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Litvanya, Polonya, Yunanistan, Belçika, Finlandiya, Malta, Slovakya, Slovenya, Lüksemburg, Fransa da en kolay vize veren ülkeler 2022 listesinde yer almaktadır.
Rusya Federasyonu pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 49. sıradadır. Rusya Federasyonu pasaportu sahipleri, 114 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 115 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri