Polyester Kumaş: Kimyasal yöntemlerle naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen en tehlikeli kumaş türüdür.
Polyester satın alabileceğiniz en tehlikeli kumaştır. Polyester naylon ve plastikten elde edilir.
naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen tehlikeli kumaş türüdür. Polyester Kumaş Özellikleri Nelerdir? Polyester kumaş, fabrika üretimi olmasına rağmen oldukça uygun fiyatlı bir kumaştır.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Güve gibi zararlı böcekler zarar vermez. Küf ve mantar benzeri mikroorganizmalardan etkilenmezler. Polyester kumaş, sudan etkilenmez, dayanıklı ve temizliği oldukça kolaydır. Ayrıca ütü gerektirmeyen ve görünüm açısından yeniliğini koruyan bir kumaştır.
Rayon, polyester, akrilik, asetat ve naylon gibi sentetik yapıdaki kumaşlar sağlığa zararlıdır. Polyester Kumaş: Kimyasal yöntemlerle naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen en tehlikeli kumaş türüdür. Kısırlık, düşük, kadın hastalıkları, gribal enfeksiyon, davranış değişiklikleri ve kansere sebep olabilir.
Sık bir dokuma tekniği kullanılarak üretildiği ve hammaddesi polimer olduğu için polyester kumaşlar hava geçirmez. Bu da yazlık kıyafet kullanımında doğru ürün olmayacağını gösterir. Polyester kumaşlar daha çok kışlık ürünlerin hazırlanmasında kullanılır.
Hem kadın, hem de erkek giyiminde tercih edilen polyester kumaşlar, rahat bir kalıba sahiptir. Doğal bir yapıya sahip olmamasına rağmen rahat ve konfor sağlayan polyester kumaş birçok farklı alt ve üst giyimde kullanılır.
Polyester kumaşlar pamuklu kumaşlara göre daha dayanıklı olur ve daha az kırışır. Polyester kumaşlar neme karşı dayanıklı olması sayesinde hızlı bir şekilde kurur. Bu özellikler polyester kumaşları açık hava etkinlikleri ve spor aktiviteleri için ideal hale getirir. Polyester kumaşlar renklerini uzun süre korurlar.
Naylon kumaşın bilinen bir diğer ismi polyamid kumaştır. Sentetik kumaş kategorisinde yer alan naylon (polyamid) kumaş yüksek ısı basıncında belli başlı kimyasal maddelerin bir araya gelerek plastikten üretimi sağlanan kumaş türüdür. Sentetik kumaşlar arasında yoğun olarak kullanılan popüler bir kumaştır.
Hava geçirmeyen bir kumaş yapısına sahip olan polyester bazlı kumaşlar kışın sizi sıcak tutar. Yazında terletmeyen yumuşak ve rahatsız etmeyen kumaş yapısında olduğunu söyleyebiliriz. Kışın rahatlıkla polyester kumaşı tercih edebilirsiniz.
Ticari adları; İngiltere'de Terylene, Trevira, ABD'de Dacron, Almanya'da Diolen ve Türkiye'de Perilen olarak geçmektedir. Üretimi kolaydır ve aynı zamanda doğal liflere oldukça yakın bir yapısı vardır. Pamuk lifine oldukça benzer, pamuğa olan ihtiyacın giderek artması ile polyester liflerindeki kullanım da artmıştır.
Açılımı sentetik polimer olan polyester, basitçe bir plastik çeşidi olarak tarif edilmektedir. Bu kumaş çeşidi genellikle farklı kumaşlarla karıştırılarak kullanılmaktadır.
Hayır, viskon, kayın ağacından elde edilen ve içinde selüloz barındıran bir tekstil hammaddesidir. Hiçbir şekilde naylon değildir ve tamamen doğal bir üründür.
Polyester ipler, petrolden elde edilen sentetik, yapay ürünlerdir.
Polyester kumaş, yapısı bakımından esnek ve düzdür. Kırışıklığı belli etmez. Spor ve şık giyim parçalarında kullanılır.
Polyester Kumaş koku yapar mı? Polyester kumaşların hava geçirmeme özelliğinden dolayı yaz aylarında koku yapar. Toz ve kiri absorb eder ve zamanla liflere nüfus eder.
Aslında doğrusu şudur, polyester kumaş terletmez, insan terler ve terleyen insan pamuklu bir giysi giymişse kumaş teri emer fakat polyester kumaş teri emmez ve insan kendini ıslak ve rahatsiz hisseder. Bu durum bebek giysisinde yaz ve kış mevsimlerine göre değişir.
Polyester kumaşın terleten bir yapıya sahip olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle sıcak havalarda mutlaka kullanılmaması gereken bir kumaş olduğunu eklemek gerekir. Çünkü herhangi bir şekilde teri emmez ve ciddi anlamda terleme yaratır.
Hava geçirmeyen yapısı ve oldukça kullanışlı bir kumaş türü olan polyester, kışın rahatlıkla kullanabileceğiniz ürünlerden biridir. Özellikle son zamanlarda moda olan ince şişme montlar polyester ürünüdür. Bu açıdan bakıldığında sıcak tutma konusunda ve fiyat performans ürünü olmasından dolayı oldukça iyidir.
Bakıldığı zaman viskon ve polyester arasındaki en büyük fark dayanıklıktır. Viskon gibi selüloz liflerine dayanan malzemeler daha hassas bir tutum gerektirir: kaynatamaz ve ağartmazsınız. Polyester, aksine, ağartıcı ve kaynamaya karşı dayanıklıdır.
Bununla birlikte, akrilik büyük oranda akrilonitril kullanır. Kimyasal bileşimi, polyesterden daha az dayanıklı olmasını sağlar. Daha kolay küçülebilir ve zamanla boncuklanma eğilimi gösterir. Polyester çok daha fazla çok yönlülüğe sahiptir, ancak akrilik daha fazla sıcaklık sunar.
Çünkü polyester içeren giysiler hem küf, güve gibi dış etkenlere daha dayanıklıdır; hem de giyimden dolayı oluşabilecek yıpranmalara karşı daha dayanıklıdır. Polyester doğal elyaflara oranla daha az leke tutar ve doğal ipliklere göre çok daha az kırışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri