Burası, yakınlarındaki Herkulaneum ile birlikte, 24 Ağustos 79 tarihinde Vezüv Yanardağı'nın iki gün süren faaliyeti sonucu volkanik kül ve cürufun altına gömülerek yok olmuştu. Vezüvden püsküren piroklastik akıntı, bölge halkını amansız bir şekilde yakalamıştır.
79 yılındaki yanardağ patlamasının ardından Pompeii kenti kısa sürede taşlaşmış lav parçaları, kül, gaz ve toz bulutu altında kaldı. Antik kentte yanardağ patlamasında ölen yaklaşık 2000 kişinin büyük kısmı, "piroklastik akıntı" adı verilen bu olgunun etkisiyle nefessiz kalarak hayatlarını kaybetti.
Pompei Antik Kenti, İtalya'nın Napoli kentinin yakınlarındaki Campania bölgesinde var olmuş bir antik Roma kentidir. Vezüv Yanardağ'ının patlaması sonucu kent hızla yok olmuş ve içerisinde bulunan insanların büyük çoğunluğu ölmüştür.
Kur'ân'da Lût Kavmi
Lut peygamberin gönderildiği kavmin erkekleri, şehri ziyarete gelen tüm erkeklere ve herkes de birbirine ve kendi ailesine tecavüz etmekteydi. Erkekler eşleri dışındakilerle de cinsel ilişki yaşıyordu.
MS 79'da, antik Roma şehri Pompeii, Vezüv Yanardağı'nın volkanik küllerine gömüldü. 1000'den fazla insanın cesetleri patlama anında külle kaplandı. 2.000 yıl önce yaşamış bu adamın alçıyla doldurulmuş vücudunda, sağ elinin penis bölgesine yakın olduğu hâlâ görülebiliyor.
İlgili 30 soru bulundu
Milattan Sonra 79 yılında Roma İmparatorluğu'nun seçkin bir şehri olan Pompei'de Vezüz Yanardağı'nın faaliyet göstermesi sonucu tarihin en sıra dışı olayarından biri yaşanmış ve şehir tamamen volkanik maddelerin altına gömülerek 1500 yıl boyunca sessizliğe gömülmüştür.
Surenin 29. ayetinde bu durum şöyle anlatılır: "(Onlara) Yalnızca bir tek çığlık (yetti); anında sönüverdiler." (Yasin Suresi, 29) Pompei halkının ölümü de ayetlerde anlatıldığı şekilde, "anında yok olma" tarzında gerçekleşmiştir.
Lut Kavmi, Vezüv adı verilen yanardağın gece vakti içerisinde ani bir şekilde püskürmesi ile birlikte yok olmuştur. Piroklastik akıntılar ise saatte 200 kilometre hız ile hareket etmektedir. Bu nedenden dolayı Lut kavmi uyku halinde iken bu gazın solunması nedeni ile uyanamadan kitlesel bir şekilde yok olmuştur.
İtalya'nın Campania bölgesinde bulunan Pompei, Napoli'ye bağlı bir şehirdir. Şehre girdiğiniz anda taşa dönmüş koca bir bölge göreceksiniz ki eminiz bu sizi oldukça şaşırtacak. Ancak hikâyesini okumaya başladığınızda çok daha fazla şaşıracaksınız… Bu şehrin hikâyesi çok eski zamanlara dayanıyor.
Pompei, İtalya'nın Campania bölgesinde, Napoli iline bağlı, Napoli kenti yakınlarında bulunan bir şehirdir. Pompeii antik şehri kalıntıları ile ünlü olan şehrin 2010 yılı nüfusu 25.671'dir.
Recfenin çok gürültülü ve dehşet verici bir sarsıntıyı ifade etmesinden ve Hicaz'da özellikle Medâinüsâlih denilen bölgedeki volkanik arazi yapısının varlığından hareketle Semûd kavminin volkanik bir patlama sonucunda helâk olduğunu söyleyenler de vardır (Muhammed Esed, I, 288).
Tahmin edilenin aksine insanları püsküren lavlar öldürmemişti. Şehri mezarlığa çeviren neden patlama ile yayılan zehirli gaz ve gökten yağan küller buna sebep olmuştu. Bu yüzden ne evlerine saklanan insanlar ne de limana koşup denizden medet umanlar bu felaketten sağ kurtuldu.
Pompei bölgesinde halen daha arkeolojik kazılar sürüyor. Vezüv Yanardağı halen daha dünya üzerindeki aktif yanardağlardan biri durumunda.
Pompeii, Pompei Komünü sınırları içerisinde, İtalya'nın kısmi özerk bölgesi Campania'da, Napoli şehri yakınlarında bulunan ve hâlâ kısmen gömülü olan yıkıntı halindeki antik Roma kentidir.
Kısacası, günümüzde Pompeii'nin en ünlü çekim kaynağı olan taşlaşmış bedenler aslında şehrin gerçek sakinleri değil. Hatta, günümüzde o kadar da istisnai bir cisim de değiller. Bu figürleri oluşturmak için kullanılan teknik yeniden kullanılabilir olduğu için, her bir bedeni istediğimiz kadar “klonlamamız” mümkün.
Yanardağ ile ilgili açık bir ayet veya hadis rivayetine rastlayamadık. Bununla beraber, “Sakinlerini sarsmasın diye yere sabitlenmiş ulu dağların (revasi) konulduğunu” (Lokman, 31/10), “Dağların birer kazık (evtad) olarak yaratıldığını” (Nebe, 78/7) ifade eden ayetlerden yanardağlara olan işaretleri anlamak mümkündür.
İtalya'da Pompei şehrinin tüm halkı günümüzden 1929 yıl önce taş kesilerek öldü… Vezüv yanardağı hepsinin üzerini lavla örtmüştü… Şehir haritadan silindi… Şehrin "edepsizliğe" düşkünlüğü nedeniyle tarihten silindiğine inanç çok büyüktür.
Ayrıca Pompeii'nin keşfedilmemiş yerlerini görmek isteyen gezginlerin rotalarının İlyada Destanı'ndan sahnelerle dekore edilmiş Menander Evi ve çevresi olduğu da bilinmektedir. Bu tarihi Roma kenti kaç günde gezilir diye merak edenlerin ise Pompei'ye 3 gün ayırmaları yeterli olacaktır.
Arkalarından Sodom ve Gomore'ye göklerden kükürt ve ateş yağdırılarak her iki şehirde yaşayan tüm canlılarla birlikte yok edilir. Bu sırada Lut'un karısı meleklerin uyarısına rağmen kaçarken geriye baktığı için tuz direğine dönüşür.
Semûd (Ar. ثَمُود ), İslam'da Sâlih peygamberin gönderilmiş olduğuna inanılan, Kuzeybatı Arabistanda, daha sonraları Medain Salih adı verilen Hicr (İng. Hegra) bölgesinde yaşayan kavmin (İng, Thamud) adıdır.
Lût Kavmi içinde 80 bin kişi gece namazı kılardı. İçlerindeki ahlaksız 33 kişiye tepki göstermedikleri için hepsi helak oldu.
Yapılan arkeolojik araştırmalar sonucunda bu yerin 'Sodom' şehri olduğu kesinleşmiştir. Lut Gölü ve çevresi incelendiği zaman çeşitli çöküntüler olduğu dikkat çekmektedir. Bu çöküntüler burada yıllar öncesinde çok büyük felaketlerin yaşandığını göstermektedir.
Pompei şehri, eski tarihlerde çok canlı ve aktif bir şehirdi. Denize yakın olması ve konumu itibariyle çok önemli bir şehir olduğu görülmektedir. Hatta bu şehirde muazzam bir ticaret bulunmaktaydı. Şehirde oldukça elit bir kesim yaşamıştır.
Helak edilmiş 5 kavmi ve helak edilme sebeplerini derledik. HELAK EDİLEN KAVİMLER NEREDE YAŞIYORLARDI? Arap toprakları olarak bilinen Bilâdü'l-Arap'ta Âd, Semûd ve Şuayb kavimlerinin helaki, Sebe kavmini perişan eden Arim Seli, Ashâbu'l-Uhdûd Hadisesi ve Fil Olayı meydana gelen helak hadiseleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri