Bunun yerine koldaki toplar damar yolu ile damara renkli zararsız boya içeren kontrast madde verilir ve x ışınları kullanılarak tomografik kesitler yakalanır ve saniyeler içinde tüm kalp damarlarının üç boyutlu olarak görüntülenmesi sağlanır.
Halk arasında kansız anjiyo veya 10 saniyede anjiyo olarak da bilinen sanal anjiyografi, hem koroner damarlarda tıkanma olup olmadığı, hem de damar sertliği varlığını ortaya koyması açısından önemli bilgiler veriyor. Böylece sadece bir saniyede, hiç damara girmeden, bütün damarları görmek mümkün oluyor.
Diğer görüntüleme teknikerine oranla daha sık kullanılan sanal anjiyo işleminde, damar tıkanıklıkları veya damar sertliklerinin tespitinde % 100 doğruluk oranından bahsedilebilir. Yapılan araştırmalar, işlem sonuçlarının tam anlamıyla doğruluk sağladığı yönünde olmaktadır.
Kansız Anjiyografi Nasıl Yapılır? Teknik olarak hasta uyanıkken ve 10 – 12 saniye nefesini tutarken bu işlem yapılır. Kol ya da ellerdeki toplar damara bir kateter yerleştirilir ve yerleştirilen bölgeye iyotlu kontrast madde enjekte edilir. Oldukça kısa süren bu işlemin aynı zamanda kısa bir hazırlık süreci de vardır.
İlgili 33 soru bulundu
Bilekten yapılan anjiyo hastanın daha çabuk ayağa kalkabilmesi ve eve gidebilmesini sağlamaktadır. En önemlisi de komplikasyon ihtimali 10 kat azalmaktadır. Bu nedenle el bileğinden yapılan anjiyo, kasıktan yapılan anjiyoya tercih edilmektedir.
Bir çeşit damar görüntüleme yöntemi olan anjiyo, kan damarlarının röntgenidir. Anjiyo işlemi damarlardaki zayıflamalar, tıkanıklıklar veya pıhtı gibi durumların kesin tanısı için kullanılır.
Koroner anjiyo, kısaca anjiyo olarak da bilinir (bazen anju olarak telaffuz edilir ancak bu yanlıştır), en sık yapılan kardiyoloji tetkiklerinden biridir. Kalp damarlarını görüntülemenin 2 çeşidi vardır: Koroner BT anjiyografi (Sanal anjiyo) Standart koroner anjiyografi (Konvansiyonel anjiyo)
Erken tanı konması konusunda büyük fayda sağlayan uygulamalar, kişinin sağlık durumuna göre tercih edilmektedir. Klasik anjiyografi daha çok kalp krizi ihtimali yüksek riskli kişilerde, böbrek hastalarında tercih edilirken sanal anjiyo uygulaması orta riskli kişilerde tercih edilmektedir.
İşlemlerin her ikiside aynı prosedüre sahiptir sadece kabül takılma noktalarına göre farklı isimlendirilmiştir. Koroner bt anjiyografi SGK karşılıyor mu? Devlet veya özel hastanelerde yapılabilen koroner bt anjiyo işleminde, SGK indirimi uygulanabilir.
Bilgisayarlı tomografide kalbi görüntülemek, koroner arterlerin ne durumda olduğunu analiz etmek, kesitler almak yalnızca 10-15 saniye sürüyor. 10 saniye içerisinde kalp tomografisi tamamlanıyor ve görüntüler bilgisayar ekranına aktarılarak radyoloji uzmanı tarafından inceleniyor.
Kontrast madde verildikten sonra çok kısa süreli tüm vücutta ateş basma hissi, ağızda metalik tat, idrar kaçırıyormuş hissi olabilir. Tüm bunlar saniyeler içerisinde geçer. Kontrast maddelerin bulantı, kaşıntı, kusma gibi yan etkileri yanında nadiren alerji riski de olabilmektedir.
Bt koroner anjiyo işlemi, ağrısız ve acısız bir işledir. Operasyonda uygulanan tek kesi, kontrast madde uygulaması için IV kanül takılması için yapılmaktadır. El bileğinden veya kasıktan takılan IV kanül esnasında çok hafif bir ağrı hissedilebilir.
Ekokardiyografi sonuçlarınız da kalpte hem büyüme hem de kas fonksiyonlarında bozulma olduğunu gösteriyor. Bu da hem yüksek tansiyona hem de damar tıkanmasına bağlı kalbin beslenme bozukluğuna bağlı olabilir. Böyle bir durumda iki yol izlenebilir.
Anjiyonun Riskleri Nelerdir? Bütün cerrahi girişimlerde olduğu gibi anjiyo da bazı riskler barındırır. Ancak söz konusu risk faktörleri günümüz teknolojisi sayesinde son derece azalmıştır. Hastanın felç veya kalp krizi geçirme riski ya da yaşamını yitirme riski son derece düşüktür.
Anjiyografi girişimsel bir işlemdir. Dolayısıyla da tamamen risksiz bir uygulama değildir. En ciddi riskleri: ölüm, inme ve anjiyografi sırasında kalp krizi geçirme olasılığıdır ancak bu riskler toplamda 1/1000?den azdır.
Aynı hasta ömründe kaç kez anjiyo olur? Aynı hastanın ömründe anjiyo sayı sınırlaması yoktur. Sadece kasıktan mı anjiyo olunur? Hayır, anjiyo sadece kasıktan yapılmaz, koldan da yapılabilir.
Sanal anjiyo sonucu ne zaman çıkar? Doktorunuz test sonucunuzu genellikle birkaç gün içinde (bazen aynı gün) sizinle paylaşacaktır.
İsteğe bağlı olarak uyutulması da mümkündür. Damardan verilen kontrast madde ile en ince damarlar bile görüntülemek mümkündür. Kontrast maddenin damardan geçişi izlenerek görüntüler kayıt altına alınır.
Kasıktan yapılan anjiyografi sonrası hastanın 6 saat yatakta sırtüstü yatması önerilmektedir. Halbuki el bileğinden yapılan anjiyografi sonrası hasta hemen ayağa kalkabilmekte ve yaklaşık 1-2 saat sonra evine taburcu olabilmektedir.
Birkaç ay sonra stentin üzeri yeteri kadar dokuyla kaplanınca stentin kanla teması kesilir. Stent damar duvarına gömüldükten sonra risk azalır, bu nedenle artık tek bir kan sulandırıcı ilaç yeterli olur. İlaç kullanmamak; stentin pıhtı nedeniyle tıkanmasına, bu da kalp krizine ve ani ölüme sebep olabilir.
Kasıkta kullanılan malzemelerden daha ince yapılıdır. El bileğinden anjiyonun en önemli avantajı, komplikasyon ihtimalini azaltmasıdır. Kasık bölgesinde oluşabilecek kanama ve şişme ihtimali el bileğinde yok denecek kadar azdır. Lokal anestezi ile yapıldığı için ağrısızdır.
Kalp anjiyosu (koroner anjiyografi) sonrası, kardiyoloğunuz size stent takılmasını önerebilir. Bu önerinin nedeni, anjiyoda kalp damarlarınızda darlık saptanmış olmasıdır. Stent işlemiyle darlık ortadan kaldırılır.
Kalp kaslarına giden kan akımındaki azalma; göğüs ağrısı (anjina), nefes darlığı, sol kolda ağrı veya diğer koroner arter hastalığı belirti ve bulgularına neden olur. Tam bir tıkanıklık kalp krizine yol açabilir. Koroner arter hastalığı genellikle çok uzun bir süreçte yavaş yavaş gelişir.
Anjiyo ağrılı bir işlem midir? Belki işlem sırasında kasığa ya da el bileğine, kola yapılacak anestezik iğnenin batması hissedilebilir. Bunun dışında girişimsel işlemler ağrılı değildir. Anjiyo sonrası ağrı oluşursa doktorun verdiği ağrı kesiciler kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri