Anal fissür, makat çevresindeki derinin yırtılması sonucu oluşan küçük çatlaklardır. Bu çatlaklar genellikle sert dışkılar veya dışkılama sırasında aşırı zorlanma nedeniyle meydana gelir.
Kalça çatlağı neden olur araştırmalarında derinin altında bulunan yağ ve kasların deriden daha hızlı bir şekilde büyümesi ile kılcal damarlar genişlemeye başlar. Hızlı kilo almak çatlak oluşumunun en önemli nedenleri arasında yer alır. Kadınlarda daha sık görülen bu sorun hormonal değişimler nedeni ile de ortaya çıkar.
Makat çatlağı (Anal Fissür) tedavisi şu şekilde yapılmaktadır; İlk planda hastaya gaita yumuşatıcılar, bol fiberli diyet, sıcak su oturma banyoları verilir. Hastalar genelde bu yöntemlerle geçici ya da kalıcı olarak rahatlar. Hasta ilk tedavi basamağından fayda görmezse lokal kortizonlu kremler 7-10 gün verilebilir.
Vücudunuzda meydana gelen çatlakların doğal yöntemler ile ortadan kaldırmak mümkünüdür. Bu yöntemlerden biri de spor yapmaktır. Düzenli olarak spor yaparak sizi görüntüsü ile rahatsız eden çatlaklardan evinizin konforunda kurtulabilirsiniz.
Beyaz çatlaklar ise ilk oluşmalarının üzerinde belli bir zaman geçmiş ve kalıcı hale gelmiş çatlak izleridir. Ayrıca beyaz çatlakların tedavisi daha zordur ve lazer ya da estetik ameliyat gerektirmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Cilt Çatlakları Sporla Geçer Mi? Spor yaparken cildinizi sıkılaştırdığınız için yeni oluşmuş ve oluşan çatlaklara spor yapmak oldukça iyi gelecektir. Eğer bazı doğal yöntemlerle egzersizi bir arada yaparsanız şaşıracağınız sonuçlar almanız mümkün!
Bitkisel çözümler olarak ise aloe vera, patates, keten tohumu ve yoğurt gibi ürünler kullanılabilir. Beyaz çatlaklara bitkisel çözüm için farklı doğal ürünler öne çıkabilir. En çok kullanılanlar arasında argan yağı bulunur. E vitamini ile zenginleştirilen argan yağı sayesinde cilt elastikiyet kazanır.
Cilt üzerinde oluşmuş bulunan çatlakların kendiliğinden geçmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Bununla birlikte ergenlik döneminde oluşmuş veya kilo alımı ve hamilelik sonucunda oluşan çatlaklarda azalma dahi gözlenmez.
Cilt aşırı basınçla karşılaştığında zarar görür. Bu durumda, cildin yapısı deforme olur ve çatlaklar ortaya çıkar. İlk zamanlarda pembe-kırmızı renkte olan bu çatlaklar zamanla beyaza yakın bir renk alır. Icon lazer son yıllarda kullanılan en yeni lazer teknolojisidir.
Çatlaklar Masajla Geçer Mi? Çatlak masajı sorularına bir yanıt vermek gerekirse tek başına uygulanan masajların bu görüntüleri yok etmekte hiçbir etkisinin olmadığını sizlere belirtmek isteriz. Çatlak masajı için Hint yağı ile bölgeyi on on beş dakika dairesel hareketler ile ovmanız tavsiye edilmektedir.
En yaygın makat çatlağı nedenleri arasında herpes (uçuk), hamilelik, böbrek taşı oluşumu, kabızlık, tekrarlayan ishal, Crohn hastalığı ve kolit gibi durumlar bulunur. Bunun yanı sıra, motor kullanan veya binicilik gibi oturarak yapılan sporlarla uğraşan kişilerde de makat çatlağı görülebilir.
Icon lazer ve biodermogenesi sistemleri ile çatlakların tedavi edilmesi sağlanabiliyor. Lazer uygulamaları 3 hafta ara ile 5 seans şeklinde uygulanabilir. Lazer tedavisi sırasında hastalara solaryumda önerilebilir. Özellikle lazerle çatlak tedavisi uygulanırken kolojen ve elastik liflerin uyarılması söz konusudur.
💬Çatlak bir kemiğin iyileşme süresi yaşa göre. değişiklik göstermektedir. İyileşme süresi genel. olarak 4 ile 6 hafta arasında değişmektedir.
Ergenlik döneminde ise hormonal değişikler, hızlı büyüme, uzama ve kas yapısının gelişimi deri çatlağına yol açmaktadır. Bununla birlikte aşırı kilo alıp vermek ve vücut geliştirme sporlarında ağırlık kaldırmalar da çatlak sebepleri arasında bulunmaktadır.
Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen deri çatlağı, estetik görünümün bozulmasına yol açabiliyor. Özellikle hamilelik ve ergenlik dönemlerinde ortaya çıkan deri çatlağının en önemli nedenlerini kilo alıp verme, hormonlar ve genetik yatkınlık oluşturuyor.
Bunun dışında çatlak oluşumuna sebebiyet veren durumlar kesin olarak belirlenmiş değildir. Aşırı kilo alıp verme, ergenlik dönemi kas yapısının gelişmesi, vücut geliştirme gibi durumlarda vücutta belli yerlerde çatlaklar görülür.
Kilo değişimlerini sabit tutmak, cildinizi mümkün olduğunca nemli tutmak çatlak oluşumunu belli bir dereceye kadar engelleyebilir. Bunlar dışında C, E ve çinko bakımından zengin yiyecekler tüketebilirsiniz ve cildinize fırçayla masaj yapabilirsiniz. Artan kan dolaşımı da çatlakların oluşumunu engelleyebilir.
Yüzeysel damarda genişleme ile lenf hücrelerinin fazlalaşması, bölgede kırmızı çatlaklar meydana gelmesine neden olabilir. Kolajen liflerinin azalması ile birlikte bölge kendisini tedavi edemez. Halk arasında deri çatlağı olarak da bilinen bu rahatsızlık genellikle fazla gerilmeye bağlı olarak ortaya çıkar.
Çatlaklar derinin dayanıklılığını ve sıkılığını kaybetmesine neden olurlar ve sarkma, gevşeme ve düzensiz görünümün ortaya çıkmasından sorumludur.
Düzenli olarak gerçekleştireceğiniz yürüyüş, yüzme gibi aktivitelerin ardından kan dolaşımı artan ve sıkılaşan vücudunuzda çatlak görünümü de azalabilir. Ancak bu sportif faaliyetlerin yanı sıra vücudunuz için uygulayacağınız özel bakım da çatlaklarla mücadelede destekleyici olabilir.
Cilt için gerekli vazelin, shea butter, gliserin, badem yağı ile cildin beslenmesine ve yumuşamasına olup, cilt üzerinde ekstra yoğun bakım uygulayarak çatlakları iyileştirir ve topuk derisini yenilemeye olur.
Özellikle çok sık rastlanan nasır ve topuk çatlakları için de sarı kantaron yağını deriye iyice yedirerek masaj yapıp sürmek yararlı olacaktır.
Sudocrem vücuttaki çatlakların tedavisi için uygundur.
Herhangi bir yan etkisi veya alerjik reaksiyon göstermeden gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri