Kateter ve portların bakımı, yıkanması düzenli olarak yapılmalıdır. İşlemden sonra aksi söylenmedikçe yemek yenilebilir.
Port takılan hastanın yürüyüş yapması, duş alması ve yüzme gibi aktiviteleri yapması konusunda bir sakınca yoktur. Uygulama sonrasında hasta, altı saat sonra taburcu edilir. Herhangi bir sorunla karşı karşıya kalınmadığı sürece port uzun yıllar boyunca kullanılabilir. Herhangi bir risk teşkil etmiyor.
Port kateterin yerleştirildiği bölgenin ilk 7-10 gün, her gün düzenli yara bakımının yapılması gereklidir. Port kateter takıldıktan sonraki ilk hafta içinde porta mümkün olduğu kadar az dokunulmalıdır. Bu süre içinde göğüs kaslarını içeren yorucu aktivitelerden kaçınılmalıdır.
Port-kateter takıldığı zaman, daha önce yaptığınız aktivitelerin hiçbirinden vazgeçmek zorunda kalmayacaksınız. Operasyon yarası iyileştikten sonra yüzebilecek, banyo yapabilecek , koşabilecek ve hoşlandığınız tüm aktiviteleri yapabileceksiniz.
Kateter sistemi lokal anestezi altında yerleştirilir. İşlem dakikalar içinde tamamlanır. İşlemden sonra genellikle herhangi bir ağrı oluşmaz. Kateter sistemi yerleştirildikten sonra dikişler alınıncaya kadar hastanın banyo yapmaması uygun olur.
İlgili 26 soru bulundu
Uzun dönemde port işlev bozukluğu, port ile ilişkili venöz tromboz, enfeksiyon ve ekstravazasyon hasarı gibi bazı komplikasyonlar görülebilmektedir (4).
10ml SF ile yıkama yapılır ve port iğnesi sabitlenir. İnfüzyon tedavilerinde: İnfüzyon sırasında iğne 7 gün ara ile değiştirilmeli. Her işlem sonrası 10 cc SF verilerek kateter yıkanmalı.
Port kateter takılması sırasında oldukça nadir de olsa bazı komplikasyonlarla karşılaşılabilir. Bu riskler arasında enfeksiyon, kanama, kan pıhtılaşması, karaciğer ve böbrek hasarı, kateterin dolaşım sisteminde tıkanması veya kalp kapaklarında hasar gibi komplikasyonlar vardır.
Port Kaç Sene Kullanılır? Port kateterin kullanım süresi bakımı ve temizliği sağlandığı taktirde ortalama 4 yıl civarındadır.
Serbest akışı kontrol etmek için, sistem 5 ml SF ile yıkanır, ilk alınan 5 ml'lik kan atılır, gerekli miktardaki kan alındıktan sonra sistem 2 ml heparinli serum ile yıkanır.
Klinik Hemşirelerine başvurmanız önerilir. Ancak hastanemize ulaşımınız zor veya şehir dışında iseniz dışarıdaki onkoloji merkezlerine ve hastanelere başvurabilirsiniz.
Port kateter genellikle göğüs üst kısmına yerleştirilir. Deri altına yerleştirilen bu sistemle damardan verilecek ilaç ve sıvılar doğrudan kan dolaşımına verilir.
PORT KATETER
Steril bir gazlı bez kullanarak bölge dezenfekte edilir ve port kapakçığı açılır. İlaç verilmeden önce port kateterdeki kanı ve ilaç kalıntılarını temizlemek için uygun bir solüsyon kullanılabilir. Port kateter, tedavi sonrasında kapatılır ve steril bir bant veya özel bir port kapakçığı ile kapatılır.
Göğüs üst bölgesi ciltaltı dokusuna port cebi açılarak port rezervuarı bu cebin içerisine yerleştirilir. Cilt altı dokudan ilerletilen port kateteri iğne giriş deliğinden çıkarılır. Damar içerisine daha önce yerleştirilen kılavuz tel üzerinden ayrılabilir damar kılıfı gönderilir.
Örneğin güvenlik kameranız ve yerel ağınız arasında iletişim kurmak için yönlendirdiğiniz porta, bağlantı şifresini bilen (veya kıran) herkes ulaşabilir. Açık bir port, bilgisayarınıza zararlı yazılımlar yüklenmesine sebebiyet verebilir.
1- İşlemden önce hasta en az 8 saat aç olmalıdır. İşlemden 8 saat önceye kadar sıvı alımı devam etmelidir.
15-20 dakikalık bir sürede, lokal anestezi ile (bölgesel uyuşturma), genellikle sağ meme üzerine (sol da olabilir) denk gelen bölgeye yerleştirilen port kateter ile kemoterapi uygulamaları daha kolay olup, hastanın yaşam kalitesine katkı sağlanır.
Kemoterapi portu, ortalama 40 ya da 60 dakika içinde takılmaktadır.
Genellikle en sık kullanılan aralar 3 veya 4 hafta olmakla birlikte bazı tedavi şemalarında haftada bir veya iki haftada bir uygulama gerçekleştirilir. Kemoterapinin zamanlaması konusunda en önemli nokta da tedavinin mümkün olduğu kadar düzenli ve yan etkilerin izin verdiği ölçüde yapılmasıdır.
Port kateter, kalıcı bir damar yolu sağlanması için hastalara takılan bir aparattır. Kemoterapi ilaçları, damar dışına kaçması durumunda ciddi sorunlara neden olabilir. Kimyasal yanıklar ile hastaların zor günler geçirmesine yol açabilir.
Port kateter
Özellikle kanser gibi uzun süreli tedavi gerektiren hastalıkların kullanımında yararlanılan bu kateter türü, cildin altına yerleştirilir. Göğüs bölgesinin alt kısmında ya da üst kol kısmını kapsayan alana yerleştirilen port kateter, hastaların günlük aktivitelerinin kısıtlanamamasını sağlar.
Kemoterapi PORTU yaygın olarak bir çok branş doktoru tarafından takılmaktadır. Başta Girişimsel radyoloji uzmanları, Genel Cerrahlar ve Anestezistler olmak üzere bir çok uzmanlık branşı Kemoterapi PORTU nu takabilmektedir.
Kateter bakımında ilk aşama kateter kullanımından önce yıkama ya da alkol bazlı sprey ile hijyenik el temizliğinin ya- pılmasıdır. Yine intravenöz sete girmeden önce enjeksiyon portunun %70 alkol, iyot ya da klorheksidin ile silinmesi gerekmektedir.
TAM ORTASINDAN SİLİKOM KISMA PORT İĞNESİ İLE 90 DERECE AÇI İLE GİRİLİR.PORTUN DİP KISMINDAKİ HAZNEYE İĞNENİN UCU DOKUNDUĞU HİSSEDİLENE KADAR İĞNE İTİLİR.PORT İĞNESİ REZERVUARDA OLMALIDIR, REZERVUARA ULAŞTIĞINDA TIK SESİ DUYULUR.HEPARİNTLİ SF İLE ENJEKTÖR YARDIMI İLE ASPİRE EDİLDİP, İĞNENİN YERİNDE OLUP OLMADIĞI KONTROL ...
Enfeksiyon kan dolaşımına yayılabilir (bakteremi) ve hemodinamik (kan dolaşımsal) değişiklikler ve organ işlev bozukluğu (şiddetli sepsis) ölümle sonuçlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri