Portakal ağacı yaprak dökmeyen, 50-60 yıl verimi olan bir ağaçtır. İyi bakımlı olan bazı portakal ağaçları 100 yıl veya 100 yıldan daha da fazla yaşayabilir.
Genel olarak aşılanmış portakal ağaçları, 3. veya 4. yıldan itibaren meyve vermeye başlarlar ve sağlıklı oldukları sürece yarım yüzyıl boyunca meyve vermeye devam ederler. Ancak, en verimli dönemleri 10 ila 40 yaşları arasındadır. Ortalama sağlıklı ve olgun bir portakal ağacı 200-350 adet portakal üretir.
Yaprağını dökmeyen bir ağaç olan portakal çiçekli bir ağaç olarak yetiştirilmektedir. Tam olgunlaşmış bir portakal ağacı 5 ila 15 metre arasında bir yüksekliği sahip olabilmektedir.
Portakal fidanları dikildikten sonra 6 ay süresince haftada iki defa sulanması gerekmektedir. Fidanlar büyüdükçe su miktarı yavaş yavaş artırılması gerekmektedir. Hava koşullarına bağlı olarak sulama yapılmalıdır. Bir fidanının su ihtiyacını ağaç yaşı*20-25 litre olduğunu unutmamak gerekir.
Portakal hasadı için hasat zamanını belirlemek büyük ölçüde çeşide ve bölgeye bağlıdır. Ortalama sağlıklı ve olgun bir portakal ağacı 200-400 adet portakal meyvesi üretir. Ortalama olarak bir ağaç 150 ile 200 kg arasında meyve verebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Portakal ağaçları suyu çok sever. Geniş bir arazide dikili olan ağaçlar aldığı suyu hemen emer ve köklerini besler. Kuruluğa dayanamayan portakal ağaçları, ılıman iklimlerde nemli kalacak şekilde sulanmalıdır. Fide halinde portakal ağacı yetiştirenler, 2 günde 1 defa sulama yaparak toprağı nemli tutmalıdır.
Portakal fidanı ılıman iklimleri sever ve soğuktan uzak kalması gereken bir bitkidir. Belirli bir sıcaklığın altında olan bölgelerde saksıda yetiştirilebilir. Bunun için korunaklı alanlarda yetiştirilmesi gerekir.
Portakal, ılıman ve Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde yetiştirilir. Eğimli alanlarda yetiştirilmeye uygundur. 0 derece kadar soğuğa dayanabilir. Ancak hava sıcaklığı -9'un altına düşmeye başladığında, portakal ağacı ölebilir.
Hasar azsa, yapraklar ve genç sürgünler zarar görmüşler ise, budama ihtiyacı yoktur. Ancak şiddetli bir don büyük dallara zarar verdiyse, dikkatli bir budama yapmak gerekli olur. Genel olarak, budama don riski olmadığı zamanlarda ve ilkbahar başı gibi yapılması daha uygundur.
Yetiştiriciler, kış sonu (Şubat ayında), her ağaç başına 2-3 kg N-P-K 12-12-17 gübresi ile yüzeye serpme gübreleme yaparlar. İkinci gübreleme uygulaması ise meyve tutumu aşamasında (ilkbahar sonu Mayıs-Haziran aylarında) yapılır.
Güzel tat ve aromasıyla cezbeden mandalina ağacı iklim koşullarına bağlı olarak 20-25 yıl yaşayabilmektedir.
Portakal Fidanı Kaç Günde Bir Sulanır? Portakal fidanı ılıman iklimleri tercih ettiği için toprak sürekli nemli kalacak şekilde sulanma sıklığı ayarlanmalıdır. Bu sebeple genç fidanlar haftada 2-3 kez sulanmalıdır. Olgunlaştıkça, haftada bir kez sulamak yeterlidir.
Portakal ağaçları için sık sık ortalama 6 X 6 metre dikim mesafesi kullanılır. Bu şema kapsamında, hektar başına yaklaşık 270 ağaç olacaktır. Bazı ülkelerde ortak bir dikim mesafesi 7,5 X 6 m uygulanır ve hektar başına 215 ağaç elde edilir.
Modern bir turunçgil bahçesi tesis edilirken ilk dikim aşamasında 3.5x3.5 metre aralıklarla dikim yapılmalıdır. Bu şekilde 1 dekar alana daha fazla fidan dikilmiş olacaktır. Yani 3.5x3.5 metre aralıklarla dikim yapıldığında 1 dekarda 81 adet fidan bulunacaktır.
Yetiştirildiği yerler
Türkiye'de Akdeniz ve Doğu Karadeniz (Rize çevresi) ayrıca Kıyı Ege'nin güneyi, Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23 ila -3 °C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır. En kaliteli Washington cinsi portakal Antalya ili Finike ilçesinde yetiştirilmektedir.
Tohumdan portakal ağacı yetiştirmeyi seçerseniz, bu ağaç muhtemelen 10 yıl belkide 10 yıldan daha fazla bir sürede meyve vermeyecektir. Ayrıca, bu ağaç hastalıklara karşı hassas olacaktır. Bu nedenle, günümüzde portakal ağaçları genellikle aşılama yöntemi ile çoğaltılmaktadır.
Akarlar, bakteriler, su stresi, sıcaklık stresi, güneş yanıklıkları gibi başka nedenler de vardır. Bu faktörlerin her biri tek başına (veya birlikte) portakal ağacınızın yapraklarının kıvrılmasına neden olabilir.
Evde Portakal ağacı yetiştirmek mümkündür. Ancak fidanın gerekli özel istekleri mutlaka karşılanmalıdır. Asgari 15 litrelik bir saksı kullanmanız gerekir. Hemen hemen bütün meyve ağaçları gibi Portakal ağaçları da meyve üretmek için bol miktarda güneş ışığına ihtiyaç duyarlar.
Ülkemizde de dikenli Washington adı verilir, sebebi fidan devresinde uzun dikenlerinin oluşudur. Washington Navel Brezilya'da önemli bir göbekli portakal çeşididir. 1907 de Bahia portakalının mutasyonundan üretilmiştir.
Portakal ağaçları, iyi drenajlı toprakları sever ve taban suyu yüksek olan toprakları hiç sevmez, yani portakal ağacı için uygun olan topraklar hafif ile orta ağır yapıda olmalıdır. Portakal meyveleri, başka bir turunçgillerin üretilmiş olduğu yerde iyi derecede yetişmezler.
Portakal çiçeklenme döneminden yaklaşık 6-12 veya 14 ay sonra olgunlaşır ve 2-3 ay içerisinde aşırı derecede olgunlaşmadan hasat edilebilir.
İklime bakılarak, yağış alan bölgelerde bile sulama yapılması gereken bir ağaçtır. Ağacın köklerinin toprağa tutunabilmesi ve verimli meyve verebilmesi için bol sulama yapılmalıdır. Farklı sulama yöntemleri bulunmaktadır. Yaz aylarında sulama yapılırken, güneşin olduğu vakitler tercih edilmemelidir.
Portakal ağaçları genellikle aşılama yöntemi ile çoğaltılır. Tohumdan bir portakal ağacı yetiştirmek istiyorsak, tohumdan yetiştirilen bir portakal ağacının ilk 10-12 yıl veya daha uzun bir süre meyve vermeyeceğini bilmemiz gerekir. Hatta bu ağaç ömrü boyunca meyve vermeyebilir.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
Portakal her ne kadar kış meyvesi olsa da yaz aylarında ve sıcakta yetişmektedir. Bu nedenle yaz aylarında yetişen ve çiçek veren portakal, kış aylarında tüketilmeye başlanmaktadır. Sıcak iklimi olan yerlerde portakal yetişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri