Portfolyo öğrencinin belirli bir amaç için yaptığı çalışmaların veya görevlerin toplandığı ve öğrencinin başarısını yansıtan bir koleksiyondur, Portfolyo oluşturmanın pek çok yolu vardır. Ama genel olarak bütün portfolyolar için öğrenciler "toplama, seçme ve yansıtma" işlemlerini yapmalıdırlar.
Portfolyo sunumu, bir kişinin veya şirketin çalışmalarını, becerilerini ve başarılarını görsel ve sözlü bir sunumla sergilemenin bir yoludur. Bir kişinin veya şirketin başarı ve yetenekleri hakkında kapsamlı bir genel bakış sunmak için genellikle profesyonel veya akademik ortamlarda kullanılır.
Portfolyo sunumu; öğrencilerimizin eğitsel ve yaratıcı okul çalışmalarını, öğrenme biçimlerini bilgilerini kullanma durumunun süreç içinde nasıl aşamalar kaydettiğini gösteren bir değerlendirme yöntemidir.
Kişisel portfolyaların içeriğinde öğrencinin projelerin yanı sıra cv'si, sanat felsefesi, katılmış olduğu yarışmalar, sempozyumlar ve workshop'ların sertifikaları, belge ve kazanmış olduğu ödül, plaket gibi görsellere de yer verilir.
Portfolyo kullanım amaçları:
Öğrenme çıktılarını başarma yönünde öğrencinin gelişimini göstermek. Çeşitli kaynaklardan belirli bir zaman periyodunda elde edilen performans kanıtlarını ortaya koymak. Programda gelişmeye ihtiyaç olan alanları belirlemek.
İlgili 21 soru bulundu
Portfolyo, yapılan işlerin ve bu işlerle ilgili belgelerin toplanarak bireysel olarak düzenlendiği, belli bir süreç içindeki bilgi ve beceri gelişimini gösteren dosya olarak tanım- lanabilir.
Portfolyo, diğer insanların sadece kişinin mesleği ve çalışmaları hakkında değil, aynı zamanda bir profesyonel olarak kişiliği ve yetkinlikleri hakkında fikir edindiği alandır. Bu, oluşturulan kişisel markanın durumunu ve sektörde yer edilen konumu sunmak için en işe yarar yöntemdir.
Öğrenci Portfolio (Ürün) Dosyası öğrencilerin bir ya da birkaç alandaki çalışmalarını, harcadığı çabayı, geçirdiği evreleri gösteren başarılarının koleksiyonudur ve süreç odaklı değerlendirme yaklaşımının bir sonucudur.
İşte birkaç tanım: Portfolyo, öğrencinin yaşadığı sistem içinde öğrendiklerinden, ilgi ve becerilerinden, sanat çalışmaları ya da fen deneylerinden ve daha pek çok şeyden bazılarını seçip, anne-babasına kendi ağzı, aklı, yüreği ve bilgisiyle sunduğu ya da sergilediği bir süreçtir.
Portfolyoların genel olarak, hizmet ettiği amaca göre türleri vardır. Bunlar; gelişimsel portfolyolar, yeterlilik portfolyoları, vitrin (showcase) portfolyoları, iş becerisi portfolyoları, yüksek okula giriş portfolyoları olarak sıralanabilir (Lankes, 1995).
Profesyonel bir CV veya Portfolyonun mutlaka PDF formatında olması gerekmektedir. PDF formatı müdahalelere kapalı olması sebebiyle daha doğru bir kullanım şeklidir. Bu sebeple Portfolyo ve CV hizmetimizde A4 ebatları ve PDF formatı standart olarak uygulanmaktadır.
Okul öncesi dönem çocuklarının değerlendirilmesinde de kullanılan ve çocukların ortaya çıkardıkları ürünlerin bir derlemesi olan portfolyolar, sonuca değil sürece yönelik bilgi veren, çocukların gelişimlerini takip edebilmeyi sağlayan değerlendirme araçlarıdır.
Portfolyo, bir çocuğun zaman içindeki gelişim ve öğrenmesini belgeleyen kanıtların düzenli ve amaçlı bir derlemesidir (McAfee ve Leong, 2012). Çocuğun kuvvetli yönlerine ve ne yapabildiğine odaklanır. Günlük sınıf etkinliklerinin doğal bir parçasıdır.
Portfolyo, öğrencinin yalnızca bitmiş çalışmalarını değil aynı zamanda öğrenme sürecini de gösterir. Öğrencinin çeşitli zamanlarda toplanmış çalışmaları, öğrencinin öğrenme sürecini ve bu süreçteki gelişimlerinin de bir belgesini oluşturur. Portfolyo, öğrencinin kendine güven duygusunu geliştirir.
Öğrenci ürün dosyası, öğrencilerin bir ya da birkaç alandaki çalışmalarını, harcadığı çabayı, geçirdiği evreleri gösteren başarılarının koleksiyonudur. Öğrencinin gelişimini, velisinin ve öğretmenlerinin izleyebilmesine olanak sağlayan bir çalışmadır.
Portfolyo değerlendirmede, öğrencinin belli bir süreç içinde bir veya birkaç alandaki becerilerini yapmış olduğu çalışmaları veya gös- terdiği davranışları düzenli ve birikimli olarak toplanması ile elde edi len delillerin önceden belirlenen ölçütlere göre ölçülüp değerlendirilmesidir (Birgin, 2002,3).
Genellikle A3 ve A4 sayfa boyutu tercih edilir.
Portfolyonuzu dikkat çekici bir şekilde dizayn etmelisiniz. Çalışmalarınızın kompozisyonu oldukça önemli; başından sonuna giriş, gelişme ve sonuç bölümleri olan bir yapıya sahip olmalı, unutmayın ki çalışmalarınızı değerlendirirken yalnızca içeriğe değil, sunum şeklinize de dikkat edeceklerdir.
Uygulanışına göre portfolyo çeşitleri; basılı ve dijital portfolyolar olmak üzere iki ana başlıkta incelenir. Basılı portfolyolar kendi içinde alt başlıklara ayrılmaktadır. Portfolyonun uygulanış çeşidine karar verirken kişinin hangi platformda iş üretiyor ve çalışıyorsa ona göre tercih yapması gerekmektedir.
Portfolyo öğretim sürecinde, öğrencilerin ürettikleri çalışmaları, işbirliği içinde, bir amaç doğrultusunda ve kendi çalışmaları üzerinde düşünebileceği bir biçimde toplanması olarak tanımlanmıştır (Paulson, Paulson ve Meyer, 1991).
Portföy veya portfolyo, herhangi bir konudaki çalışmaların veya belgelerin bir araya getirildiği dosya. Portföy kavramının sanattan finansa çok çeşitli bir kullanım alanı vardır. Latince portare (taşımak) ve foglio (sayfa) kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur.
Özellikle kapakta fantazi bir kağıt kullanabileceğiniz gibi iç sayfalarda da fantazi kağıtlar kullanabilirsiniz. Örneğin bir moda tasarım kataloğu hazırlıyorsanız sayfalar arasında aydınger kağıdı kullanarak etkili bir portfolyo hazırlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri