Bebek yazın mümkünse pamuklu ve ince, kışın ise içte pamuklu giydirilmelidir. Pamuklu soğukta yetersiz kalıyorsa yünlü veya polyester dış giysi giydirilmeli veya bebeğin üzerine örtü örtülmelidir. Pamuklu kumaş teri iyi çekmesine rağmen geç kuruduğu için dağcılar pamuklu giysi tercih etmez.
Polyester ve Pamuk Karşılaştırması
Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
Hava geçirmeyen bir kumaş yapısına sahip olan polyester bazlı kumaşlar kışın sizi sıcak tutar. Yazında terletmeyen yumuşak ve rahatsız etmeyen kumaş yapısında olduğunu söyleyebiliriz. Kışın rahatlıkla polyester kumaşı tercih edebilirsiniz.
Kışın kullanılabilecek kumaş çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz; yün ve her türlü yün karışımlı kumaşlar, kaşmir kumaşlar, tiftik kumaşlar, kadife kumaşlar, tüvit kumaşlar, serj kumaşlar, kaba ve yüzeyi tüylendirilmiş kumaşlar kış ayları için tercih edilebilir.
Sık bir dokuma tekniği kullanılarak üretildiği ve hammaddesi polimer olduğu için polyester kumaşlar hava geçirmez. Bu da yazlık kıyafet kullanımında doğru ürün olmayacağını gösterir. Polyester kumaşlar daha çok kışlık ürünlerin hazırlanmasında kullanılır.
İlgili 45 soru bulundu
Pamuk kışın giyilir mi? Yazın serin, kışın sıcak tutma özelliğinden dolayı pamuk tüm mevsimlerde rahatlıkla kullanılabilir.
“Naylon ve polyester hava geçirmez ve terletir” kesinlikle yanlış kullanımdır. Naylon ve polyester türevli iplikler rejenere selülozik elyaflı ürünlerdir ve pamuğa göre daha sık gözeneklidir.
Yün Kumaşlar
Kışlık giysiler için kumaş söz konusu olduğunda, yün kesinlikle en başta gelmektedir. Yün, koyunlardan elde edilen doğal bir elyaftır ve oldukça şaşırtıcı özelliklere sahiptir. Birincisi, yün harika bir yalıtkandır, bu da sizi soğuk havalarda sıcak tutması anlamına gelir.
Pamuklu kumaşlar yazın serin tutar ve nefes alır, pamuklu elbiseler kışın da sıcak tutma özelliğinden dolayı dört mevsim de kullanılabilecek bir kumaş türüdür.
Kış mevsiminde giyilen kıyafetler; bizi daha sıcak tutacak ve soğuktan koruyacak kıyafetlerdir. Kazak, hırka, pantolon, kalın taytların yanı sıra mont, palto, kaban kışlık kıyafetlere örnektir. Ayrıca başımız, boyunumuz ve ellerimizi sıcak tutmak için şapka, atkı ve eldiven de kışın giydiğimiz kıyafetlerdendir.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz.
Pamuk: Yazın favorisi olan pamuk aynı zamanda kış için de ideal bir seçim olabilir. Yumuşak ve nefes alabilen yapısı ile mont seçiminizde değerlendirebilirsiniz.
%50 pamuk 50 polyester kumaş nasıldır? Sorunun yanıtı ise yine benzer şekilde kullanım amacına göre değişir. Önemli olan polyester oranının yüksekliğinden dolayı bu karışımın yaz aylarında tercih edilmemesidir. Çünkü polyester kumaşlar, terlemeyi önlemez ve teri emme özelliğine sahip değildir.
Nefes alabilen bir yapısı vardır, sıcağı hissettirmemesi sayesinde sıcak, soğuk tüm iklimlerde ve tüm mevsimlerde yaygın olarak giyilmektedir. Rahat ve yumuşak olduğundan en çok iç çamaşırı giyiminde kullanılır. Polyester ya da diğer sentetik iplerden yapılan kumaşlara göre daha az kimyasal işlemler görür.
Yazın Terletmeyen Kumaşlar
Sıcak havalarda terletmeyen kumaşlardan birisi de tülbent kumaşlardır. Bu kumaşlar hafif, yumuşacık ve serindir. Terletmeyen kumaşlara ulaşmak isteyen kişiler pamuklu kıyafetlere yönelebilir. Pamuklu kıyafetler, kişilerin sıcak yaz aylarını daha rahat atlatmasını sağlayabilir.
Doğal bir lif olan pamuk en sağlıklı kumaşlar arasında yer almaktadır. Yenilenebilir ve parçalanabilir olan pamuklu kumaş hem dayanıklı hem de rahat bir özelliğe sahiptir. Sıcak iklimlerde pamuklu kumaşlar daha fazla kullanılmaktadır. Çünkü pamuklu kumaşlar daha serin tutar.
Aslında doğrusu şudur, polyester kumaş terletmez, insan terler ve terleyen insan pamuklu bir giysi giymişse kumaş teri emer fakat polyester kumaş teri emmez ve insan kendini ıslak ve rahatsiz hisseder. Bu durum bebek giysisinde yaz ve kış mevsimlerine göre değişir.
Pamuk kumaş nedir sorusuna, en sağlıklı kumaşlardan biridir şeklinde bir cevap verilebilir. Hem dayanıklı hem de sağlıklı bir kumaş türü olan pamuk kumaşlar her mevsimde kullanılabilir olma özelliğine sahiptir.
Pamuk: Pamuk kumaş, sıcak yaz günlerinde rahat ve serin hissetmenizi sağlar. Nefes alabilen bir kumaş olduğu için terlemeyi önler. Ayrıca hafif bir kumaş olduğu için vücudunuzu rahat ettirir. Keten: Keten kumaş da yaz aylarında tercih edebileceğiniz bir diğer kumaştır.
Bir tane çok kalın giysi yerine, daha ince ama üst üste giyinmek tercih edilmeli. Kan dolaşımının engellenmemesi için, vücudu sıkacak dar giysilerden kaçınmak lazım. Yünlü ve pamuklu giysiler tercih edilmeli. Dışarı çıkılırken mutlaka sağlam bir ayakkabı, çorap, eldiven, atkı ve bere ile korunma sağlanmalı.
Yün yorgana göre daha az sıcak tutan pamuk yorganlar, İlkbahar ve sonbahar aylarında tercih edilir. Yün 30 derecenin üzerinde yıkandığı zaman topaklanır fakat pamuk durumunu korur. Pamuk ıslakken bile ısı yalıtımı özelliğini korur.
Giyim sektöründe özellikle kışlık kıyafetler için tercih edilen paraşüt kumaşla dış giyim ağırlıklı üretildiği için terletme yapan kumaşlardan değildir. Kullanımı rahat ve şık bir görünüme sahip olan paraşüt kumaşlar, kullanan kişiye konfor sağlarlar.
Polyester satın alabileceğiniz en tehlikeli kumaştır. Polyester naylon ve plastikten elde edilir. Derinin hava almasını önler.
Polyester kumaşlar pamuklu kumaşlara göre daha dayanıklı olur ve daha az kırışır. Polyester kumaşlar neme karşı dayanıklı olması sayesinde hızlı bir şekilde kurur. Bu özellikler polyester kumaşları açık hava etkinlikleri ve spor aktiviteleri için ideal hale getirir. Polyester kumaşlar renklerini uzun süre korurlar.
Giysiyi aşırı sıcak suda yıka.
Hem yıkamanın hem durulamanın sıcak suda olmasını sağla çünkü polyester giysileri küçültmekte sıcak su, soğuk sudan çok daha etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri