Portfolyo tasarımı, renk, biçim, tipografi ve görsel kullanımına dayanan bir görsel iletişim yöntemidir. Mesleki ifade biçimlerine uygun olarak hazırlanan portfolyo belgelerinde öğrenciler eğitimlerini, becerilerini ve uzmanlıklarını görselleştirirler (Goldsby ve Fazal, 2001: 607-616; DiMarco, 2005).
Portfolyo, ilköğretim- den yüksek öğretime kadar eğitimin her düzeyinde, profesyonel ve mesleki eğitimlerde kullanılmaktadır (6). Port- folyo, bir ya da daha fazla alanda öğ- rencinin çabasını, gelişimini ve başa- rılarını gösteren öğrenci çalışmaları- nın amaca yönelik olarak toplanması- dır.
Portfolyo Tasarımı Nedir? Portfolyo tasarımı, kişilerin, yeteneklerini, deneyimlerini, başarılarını etkili şekilde iletebilmek amacıyla portfolyolarını oluştururken dikkate almaları gereken düzenleme, görsel sunum, içerik seçimi gibi stratejik adımları içeren süreçtir.
Bir nevi özgeçmiş niteliğinde (aslında çok daha detaylısı) olan, öne çıkarmak istediğin işlerini bir arada ve bütünsel bir bağlamda ilgililere sunmak için hazırladığın dosyalar bütününe portfolyo deniyor. Fransızca dilinden Türkçe'ye adapte edilen bu kelime; “porte” ve “feuille” sözcüklerinden türüyor.
İlgili 28 soru bulundu
Portfolyo, öğrencinin yalnızca bitmiş çalışmalarını değil aynı zamanda öğrenme sürecini de gösterir. Öğrencinin çeşitli zamanlarda toplanmış çalışmaları, öğrencinin öğrenme sürecini ve bu süreçteki gelişimlerinin de bir belgesini oluşturur. Portfolyo, öğrencinin kendine güven duygusunu geliştirir.
Kişisel portfolyaların içeriğinde öğrencinin projelerin yanı sıra cv'si, sanat felsefesi, katılmış olduğu yarışmalar, sempozyumlar ve workshop'ların sertifikaları, belge ve kazanmış olduğu ödül, plaket gibi görsellere de yer verilir.
Profesyonel bir CV veya Portfolyonun mutlaka PDF formatında olması gerekmektedir. PDF formatı müdahalelere kapalı olması sebebiyle daha doğru bir kullanım şeklidir. Bu sebeple Portfolyo ve CV hizmetimizde A4 ebatları ve PDF formatı standart olarak uygulanmaktadır.
Portfolyonun amacı, sizin kim olduğunuzu, neler yapabildiğinizi, vizyonunuzun nasıl olduğunu ifade etmektir. Bununla birlikte herkes zaten bunu ifade edeceği ve bunlar asgari olarak beklenenler olduğu için, sizin başkalarından nasıl farklı olduğunuzu ve öne çıkan özelliklerinizi ortaya koymak önemlidir.
Portfolyoların genel olarak, hizmet ettiği amaca göre türleri vardır. Bunlar; gelişimsel portfolyolar, yeterlilik portfolyoları, vitrin (showcase) portfolyoları, iş becerisi portfolyoları, yüksek okula giriş portfolyoları olarak sıralanabilir (Lankes, 1995).
Portfolyo, öğrencinin yaşadığı sistem içinde öğrendiklerinden, ilgi ve becerilerinden, sanat çalışmaları ya da fen deneylerinden ve daha pek çok şeyden bazılarını seçip, anne-babasına kendi ağzı, aklı, yüreği ve bilgisiyle sunduğu ya da sergilediği bir süreçtir.
Portfolyo değerlendirmede, öğrencinin belli bir süreç içinde bir veya birkaç alandaki becerilerini yapmış olduğu çalışmaları veya gös- terdiği davranışları düzenli ve birikimli olarak toplanması ile elde edi len delillerin önceden belirlenen ölçütlere göre ölçülüp değerlendirilmesidir (Birgin, 2002,3).
Portföy veya portfolyo, herhangi bir konudaki çalışmaların veya belgelerin bir araya getirildiği dosya. Portföy kavramının sanattan finansa çok çeşitli bir kullanım alanı vardır. Latince portare (taşımak) ve foglio (sayfa) kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur.
Genellikle A3 ve A4 sayfa boyutu tercih edilir. A5 sayfa boyutu, görsellerin ve yazıların anlaşılması için küçük kalacağı gibi, A2 sayfa boyutu da taşınma ve incelenme açısından büyük olacaktır. Portfolyo tasarımında, standart olmayan farklı sayfa boyutları da tercih edilebilir.
İdeal sayının 3 ile 7 arasında olduğunu çeşitli kaynaklardan okuyorum. Bu sayıları çok geçmeyin derim. Peki portfolyonuz kaç sayfadan oluşmalı? Bu koşullarda yüzlerce sayfadan oluşan bir portfolyo hazırlamak çok mantıklı olmayacaktır.
Portfolyo tasarımı, renk, biçim, tipografi ve görsel kullanımına dayanan bir görsel iletişim yöntemidir. Mesleki ifade biçimlerine uygun olarak hazırlanan portfolyo belgelerinde öğrenciler eğitimlerini, becerilerini ve uzmanlıklarını görselleştirirler (Goldsby ve Fazal, 2001: 607-616; DiMarco, 2005).
Önemli olan; adayın bir binaya nasıl yaklaştığı. Tasarlanan binayı hayata geçirecek teknik çizimlerin, sistem detaylarının, kesitlerinin ne şekilde yapıldığı ve tasarımın ne şekilde ele alındığı önemli. Mimari çizim ve taslaklar. Bir yapının analizinin nasıl yapıldığı çok önemli.
Portfolyo öğrencinin belirli bir amaç için yaptığı çalışmaların veya görevlerin toplandığı ve öğrencinin başarısını yansıtan bir koleksiyondur, Portfolyo oluşturmanın pek çok yolu vardır. Ama genel olarak bütün portfolyolar için öğrenciler "toplama, seçme ve yansıtma" işlemlerini yapmalıdırlar.
Portfolyo; görsel ağırlıklı öğelerden oluşan, bugüne kadar üzerinde çalıştığınız alanlarda yarattığınız işleri, projeleri, başarılarınızı, yeteneklerinizi ve aynı zamanda çalışma tarzınızı yansıttığınız dosyadır. PDF, dosya, web sitesi, animasyon, video gibi farklı formatlarda hazırlanabilir.
Çok sayıda kampanya, reklam grubu ve anahtar kelimeyi bir arada gruplandıran yapay zeka destekli ve hedef odaklı bir teklif stratejisidir. Portföy teklifi stratejileri, Google Yapay Zeka'yı kullanarak teklifleri performans hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak şekilde ayarlar.
Özellikle kapakta fantazi bir kağıt kullanabileceğiniz gibi iç sayfalarda da fantazi kağıtlar kullanabilirsiniz. Örneğin bir moda tasarım kataloğu hazırlıyorsanız sayfalar arasında aydınger kağıdı kullanarak etkili bir portfolyo hazırlayabilirsiniz.
Öğrenci Portfolio (Ürün) Dosyası öğrencilerin bir ya da birkaç alandaki çalışmalarını, harcadığı çabayı, geçirdiği evreleri gösteren başarılarının koleksiyonudur ve süreç odaklı değerlendirme yaklaşımının bir sonucudur.
Türkçe kaynaklarda oldukça sınır bir kaynağa sahip olan. Yalnızca CV de yeterli değil, çalışmalarınızı derlediğiniz bir dosyanız muhakkak olmalı. Biz buna "Portfolyo" diyoruz. Sizinle ortak çalışacak olan birine kendinizi anlatmanın tek yolu çalışma dosyanızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri