Yumurta haşlamak için sıcak su kullanılmaz. Oda ısısında ya da soğuk su kullanmak gereklidir. Yumurta haşlama dakikaları ise nasıl bir yumurta istendiğine göre değişir. Kayısı kıvamında bir yumurta için yumurtayı 4-6 dakika arasında kaynatman gerekirken çok katı yumurta için 10 dakika kadar kaynatmalısın.
Katı Yumurta (5-6 dakika)
Öncelikle katı yumurta için 5-6 dakikalık bir süreye ihtiyaç var. Bu yöntemde yumurtanın hem beyazı hem de sarısı katı ve iyice pişmiş haldedir. Katı yumurta istiyorsanız yumurta koyduğunuz cezveyi kaynamaya bırakın. Su ilk kaynadıktan sonra 5-6 dakika kaynar suda pişirin.
Tam Kıvamında Yumurta: Yumurtaların ne çok cıvık, ne de çok sert olmasını istemiyorsanız, su kaynadıktan 8 dakika sonra yumurtaları ocaktan alabilirsiniz. Katı Yumurta: Yumurtaların içi ve dışının tamamen pişmesini istiyorsanız, su kaynadıktan 10 dakika sonra yumurtaları ocaktan alıp soyabilirsiniz.
Su kaynadıktan 1 dakika sonra cıvık bir yumurta elde etmiş olursunuz. 2 dakika bekleyip yumurtayı ateşten alırsanız yumurtanız kayısı kıvamında olur. Yumurta kaynamaya başladıktan sonra 100'e kadar sayarak kıvamı tutturabilirsiniz.
Yumurtayı düz bir zemin üzerinde çevirmeye başlayın. Yumurtayı düz bir zemin üzerinde çevirmeye başlayın. Daha sonra işaret parmağınızla yumurtanın dönüşünü durdurun ve parmağınızı hemen geri çekin. Eğer yumurta tekrar hareket ediyorsa bu yumurta pişmemiş olandır, eğer sabit kalıyorsa pişmiş olandır.
İlgili 27 soru bulundu
Bunu yapmanın basit bir yolu ise birkaç soğan kabuğunu yumurtaların kaynadığı suya koymaktır. Haşlanmış yumurtalar güzel bej bir renk alacaktır. Bu işlem, haşlanmış yumurtaları çiğ yumurtalardan kolayca ayırmanı sağlar.
Sinir bozucu durumun üstesinden gelmek için yumurta haşlarken suyuna az bir miktar limon suyu ilave etmeniz yeterli olacaktır. Limonun asidi, yumurta kabuğunun kırılmasına karşı koruma sağlar. Ayrıca haşlandıkça yumurtanın beyazında renk değişimi meydana gelebilir.
Katı yumurtayı 12 dakikadan fazla haşlamayın besin değerini, etkisini kaybetmesin. Yumurta haşlanırken 4 dakika da beyazı pişer 12 dakika da tamamı katılaşır. Taze yumurtanın kabuğu daha zor soyulur.Eğer köy yumurtası nasıl olur anlamak isterseniz şekillerine bakın.
Yumurta haşlamadan once suyuna bir çay kaşığı karbonat konulması kabukların kolay soyulmasını sağlar. Suya sirke eklerseniz de yanı sunucu alırsınız. Sirke, kabuktaki kalsiyumu söker ve kabuğun soyulmasını kolaylaştırır.
Suyun üzerine bir miktar tuz atılır. Tuz sayesinde suyun köpürmesi önlenir ve kabukları kolay soyulur. Kabuklu halde yumurta haşlarken bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Cıvık yumurta; akı yumuşak, sarısı ise çok az pişmiş, akışkan kıvamda yumurtadır.
Yağda pişirmeyin: Yumurtayı pişirdiğiniz yağı azaltın veya yağda pişirmek yerine haşlayıp salatanıza doğrayın. Daha önce poşe yumurta yemediyseniz mutlaka deneyin. Ekstra sebze kullanın: Bazı meyve-sebzelerin (örneğin domates) pişirildiği zaman besin değeri artar.
Organik yumurtalardan sonra en sağlıklı kabul edilen yumurtalar, 1 numara ile başlayandır. Yumurtanın Üzerindeki Kod 2 İle Başlıyorsa; 2 numaralı kod, kümes tavuğu yumurtası olduğunu belirtir. Piyasada en çok bulunan kod ise 2 numaradır.
Etkili olmasına rağmen, yumurta aklarının sindirimi ve emilme süreci oldukça yavaştır ve yaklaşık 1.5-3 saat sürer; bu süre zarfında kan amino asitlerle sürekli doyurulur. Tavuk yumurtası beyazı, antrenman sonrası kas toparlanmasında olumlu bir etkiye sahiptir ve pozitif azot dengesinin korunmasına yardımcı olur.
3. Kaynar Su
Yumurta haşlanırken yapılan en büyük hatalardan biri yumurtayı suyu ocağa koyduğumuz an içine atmaktır. Oysaki yumurtalar kaynayan suyun içine atılmalıdır. Aynı zamanda yumurtayı kaynamış suyun içerisine kaşık yardımıyla yavaşça bırakmanız yumurtanın dibe vurup çatlamasını önleyecektir.
Taze yumurtalarda varolan hava boşluğunun küçüklüğü ve yumurtayla kabuk arasını çevreleyen zarın inceliği nedeniyle daha zor soyulmaktadır. Yumurta beklediğinde ise su kaybı oluşur ve yumurta etrafındaki kabuktan daha kolay ayrılarak hızlıca soyulur.
En önemli kurallardan birisi de su kaynayınca ocağın altını kısmaktır. Son olarak yumurtayı haşlayacağınız kabın içerisine ters çevrilmiş bir fincan tabağı koymanız ya da haşlarken suyun içerisine 1-2 adet kürdan atmanız yumurtanın çatlamasına engel olacaktır.
Yumurtaların haşlanırken çatlamaması için suyun içine bir çorba kaşığı sirke ekleyebilirsiniz.
Bir adet haşlanmış yumurtanın altı saat tokluk etkisi var. Bu nedenle kahvaltınıza yumurta gibi protein yönünden zengin yiyecekleri dahil etmek, kilo verme konusunda size faydalı olabilir.
Haşlanmış ya da pişmiş bir yumurta tekrar ısıtıldığında zehirli bir etki yaratır ve sinidirim sistemini bozar.
Haşlanmış yumurtanın kabuğunun tüketmeden hemen önce soyulması bakterilerin ortaya çıkmasını engeller. Ancak yine de haşlanmış yumurtanın buzdolabındaki ömrü yedi gün kadardır. Ancak gıda zehirlenmesi riskini ortadan kaldırmak için haşladığınız gün tüketmenizde fayda vardır.
Yumurta ya oda ısısındaki su ile ya da soğuk su ile haşlanır ama asla sıcak suyla haşlanmaz.
Az pişmiş yumurta isterseniz altı biraz piştikten sonra tuz ile lezzetlendirip servis tabağına aktarın. Çok pişmiş severseniz de, yumurtalarınızı karıştırdıktan sonra tuz ekleyin.
Yumurta haşlarken kabuğunun çatlamaması için haşlamadan 30 dakika önce buzdolabından çıkarın. Haşlama suyuna 1 tatlı kaşığı kadar sirke ekleyerek de çatlamasını önleyebilirsiniz. Yumurtaların çatlamaması için, pişireceğiniz kabın içine ters çevrilmiş bir fincan tabağı koyarsanız çatlamalarını önlersiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri