POS cihazından yaptığınız işlemlerin hesaba geçmesi için günsonu almanız gerekir.
POS cihazından işlem yaptığınız günlerde günsonu yapılmazsa işlemlerinizin hesabınıza geçmesinde gecikme yaşarsınız. Bu nedenle POS cihazından işlem yapılan günlerde mutlaka günsonu yapılması gerekmektedir. POS cihazından günsonu nasıl alınır? POS cihazından 3 numaralı tuşa basarak günsonu menüsüne girebilirsiniz.
Bu raporlar bilgi amaçlı olup mali hafızada yer işgal etmediğinden gün içinde birden fazla alınmasında bir sakınca bulunmamaktadır.
Aralarındaki tek fark ise aylık Z raporunun her gün alınmaması. Bu rapor aylık perakende satış ve tahsil edilen KDV tutarlarını gösterir. Aylık Z raporu, gün sonu raporlarının içerdiği bilgileri toplu olarak gösteren belgedir.
POS cihazından çıkan satış slipleri ve gün sonu raporlarında adres bilgisinin sol alt tarafında "işyeri no" ibaresinin yanında yer almaktadır. Gün sonu almadan yapılan ürün geri alınması işlemi "İptal"; POS cihazı üzerinden gün sonu alındıktan sonra yapılan ürün geri alımı işlemi ise "iade" dir.
İlgili 27 soru bulundu
7. İPTAL İŞLEMİ : İptal işlemi aynı gün içinde yapılan satış işleminden herhangi bir nedenle vazgeçildiğinde, GÜNSONU İŞLEMİ yapılmadan önce gerçekleştirilebilir.
Gün sonu gece 00:00'da sistem tarafından otomatik alınır. Sanal Pos'ta iptal/iade nasıl yapılır?
günlük z raporu aldıktan sonra aynı gün içine tekrar satış fişi kesebilirsiniz. tabiki sonraki z raporunu tekrar almanız gerekir.
Bir işletmenin gün içerisinde aldığı tüm pos işlemlerini kart bazında gösteren belgeye ”gün sonu raporu” adı verilir. Gün sonu raporları ”detay” ve ”toplam” olmak üzere ikiye ayrılır. Gün sonu raporları, işletmenin gün içindeki tüm işleri detaylı ve detaysız olarak iki şekilde gösterir.
POS cihazıyla gün sonu işlemi yapmak için:
Satış işlemlerinin bankaya gönderilerek kayıtlara geçmesi için her gün en az bir kez gün sonu raporu almalısınız. Rapor alınmadığı takdirde ertesi gün işlemleri için POS cihazı satışa izin vermiyor.
Oysaki 29 seri nolu tebliğ dikkatlice okunması durumunda “satış yapılan her bir iş gününün sonunda Z Raporu alınmalıdır” denmektedir. Başka bir deyişle satış yapılmayan günlerde Z Raporu alınmasının zorunlu olmadığı açıktır.
öKC'lerinizin mali bilgilerinde geriye dönük bilgiler istenmeyecektir. öKC (Z) raporlarına ait mali bilgilerin dönemi aylık dönem olarak sabitlenmiştir.
Günlük Z Raporu
Yazarkasadan yapılan günlük perakende satış tutarını gösterir.
Aşağı ve yukarı yön ok tuşları ile menüden “Fiş Tekrarı”nı seçip G R Ş (yeşil) tuşuna basınız. Bu menüden Son şlem veya Son Günsonu slipleri alınabilir. şlem sırasında oluşan bir hata nedeni ile slip çıktısının alınamadığı durumlarda en son işlem ve/veya gün sonu slibinin tekrar basılması için kullanılır.
Otomatik Gün Sonu yetkisi şubelerimizce tanımlanabilmektedir. Gün sonu yetkisinin iptali ve saat değişikliği ise 0850 724 77 67 no'lu POS Destek hattından yapılabilmektedir. Pos cihazınızdan gün sonu almasanız dahi onaylı işlemleriniz çalışma koşullarınıza göre hesabınıza aktarılacaktır.
Müşteri şifreyi onayladığında bir fiş çıkar. İlk çıkan fiş iş yerine aittir, ardından herhangi bir tuşa basılır ve ikinci fiş çıkar. İkinci fiş kart ile birlikte çıkarılır ve müşteriye verilir. İkinci fiş müşteri içindir.
Z raporu bir şirketin günlük olarak yaptığı ciroyu bildirmektedir. Özellikle bu rapor alınırken bazı durumlara da dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu raporun şirket tarafından mutlaka saat 24'e kadar alınması gerekmektedir. Özellikle Z raporunun bir gün sonra alınması bazı cezalara sebep olabilmektedir.
Pos cihazından çekilen para müşterinin kart şifresini girip ödeme onayını vermesinden hemen sonra Türkiye'deki bankaların uygulamasına göre 1 ile 3 gün içerisinde hesaba aktarılmaktadır.
POS cihazı kullanmak için vergi mükellefiyetine sahip olmalı ve ticari bir faaliyet sürdürüyor olmalısınız. Yasal olarak ticaret faaliyeti sürdürmeyen işletmeler ve şahıs şirketleri yetkilileri herhangi bir POS cihazı alamaz. POS cihazı kullanmak için bankalardan sağlanan hizmeti satın almak gerekir.
Her bir tespit için ayrı ayrı olmak üzere, bu zorunluluğa uymadığı tespit edilen birinci sınıf tüccarlara 1.400 TL, ikinci sınıf tüccarlara 700 TL özel usulsüzlük cezası öngörülmüştür.
Z raporum kayıp, tekrar alabilir miyim? Z raporu alındıktan sonra, ilgili güne ait satış ayrıntıları mali bellekten silinir. Dolayısıyla alınan bir Z raporu tekrar alınamaz. İlgili güne ait özet satış bilgilerini aylık Z raporunda görebilirsiniz.
Yeni tebliğ gereği Z raporu kasa üzerinden otomatik olarak 23:59:59'da alınır ve hafızasına kaydedilir. Bunun için pompa görevlisinin veya bir başka kişinin bir işlem yapmasına gerek yoktur.
Z raporu alabilmek için kasa anahtarı KSYR tuşuyla ok işaretleri z konumuna getirilmesi gerekir. Daha sonra 4 adet sıfır yazılarak, iki defa olmak üzere nakit tuşuna basılır ve bu şekilde Z raporu çıktısı alınabilir.
Basılı Ekstre ücretleri 20 grama kadar 10, 20-50 gr arası 12.5, 50 gr üzeri 20.5 + bsmv olarak ücretlendrilir.
Masaüstü POS ücreti alınmamaktadır. Mobil POS ücreti ne kadardır? Mobil POS ücreti 60 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri