Bu durumda POS makineleriyle yapılan satışlarda işletmelerin bankalara ödemek zorunda kaldığı komisyon ve benzeri giderler ticari kazancın elde edilmesi için yapılmak zorunda kalınan giderler olduğundan; bu giderler Kurumlar veya Gelir Vergisi'nin tespitinde dikkate alınacak net kazancın tespitinde gider olarak ...
Bilindiği üzere, 780 no.lu Finansman Gideri Hesabı, işletme faaliyetlerinin aksamadan yürütülebilmesi amacıyla borçlanılan tutarlarla ilgili faiz, kur farkları, komisyon vb. giderlerin izlendiği hesaptır.
Anılan Kanun'un 33. maddesine göre POS tefecilerinin banka ve sigorta muameleleri vergisi matrahına uygulanacak vergi oranı ise % 5'tir.
Pos Komisyonlarının Muhasebe Kaydı
İşletmelerin pos cihazı ile yapmış olduğu satışlara ilişkin banka komisyon kesintileri “760. Pazarlama satış ve Dağıtım Giderleri” hesabında takip edilmelidir.
Yüzde 18 KDV →Yüzde 20 KDV olarak değiştirilmiştir. Yine bu karara göre eczanelerimizdeki YazarkasaPos KDV parametrelerinin de yürürlüğe gireceği 10 Temmuz 2023 tarihine kadar güncellenmesi gerekmektedir. YazarkasaPos KDV oranları düzenleme işlemleri meslektaşlarımız tarafından düzenlenebilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Bankalar ve diğer finansal hizmet sağlayıcılar bu anlamda işletmelere çeşitli POS cihazı türleri sunmaktadır. Kullanılan bu POS cihazları üzerinden POS komisyonları alınır. POS (Point of Sale) komisyon oranları, işletmelerin ve tüketicilerin günlük işlemlerini kolayca yapabilmelerine olanak tanımaktadır.
Vergi Mükellefi Olmadan Sanal Pos Başvurusu Yapılabilir mi? Sanal pos başvurusunda bulunmak için vergi levhası sahibi olmanız gerekmektedir ve buna bağlı olarak vergi levhası olmadan sanal pos almak mümkün değildir.
POS makinesi başvurusu için sizden istenen belgeler, vergi levhası, başvuran kişinin kimliğinin aslı, imza beyannamesi, bir odaya kayıtlı iseniz oda kayıt belgesidir. Vergi levhası olmadan POS cihazı alınamaz. Satışlarınıza ilişkin karşılık olarak fatura ya da fiş olması gerekir.
Bu durumda POS makineleriyle yapılan satışlarda işletmelerin bankalara ödemek zorunda kaldığı komisyon ve benzeri giderler ticari kazancın elde edilmesi için yapılmak zorunda kalınan giderler olduğundan; bu giderler Kurumlar veya Gelir Vergisi'nin tespitinde dikkate alınacak net kazancın tespitinde gider olarak ...
POS e-Fatura Sistemi
* Tüm satışlarını e-Belge ile belgelendirebilecekleri için kağıt belge bastırma ve bulundurma mecburiyetleri bulunmamaktadır.
Kanunun 28 inci maddesinin 1 inci fıkra sına göre «banka ve sigorta şirketlerinin her ne şekilde olursa ol sun yapmış oldukları bütün muameleler dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paralar banka ve sigorta muameleleri vergisine tâbidir».
POS cihazı kullanmak için vergi mükellefiyetine sahip olmalı ve ticari bir faaliyet sürdürüyor olmalısınız. Yasal olarak ticaret faaliyeti sürdürmeyen işletmeler ve şahıs şirketleri yetkilileri herhangi bir POS cihazı alamaz. POS cihazı kullanmak için bankalardan sağlanan hizmeti satın almak gerekir.
653 Komisyon Giderleri Hesabı: İşletmenin diğer olağan faaliyetleriyle ilgili olarak yani esas faaliyeti dışında kalan faaliyetleri ile ilgili olarak acenta, temsilci ve benzeri işletmelere ödediği komisyon giderlerinin izlendiği hesaptır.
POS cihazı fişi gider yazılmaz. Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir.
Kredi faiz ödemesi
yıl sonunda 780 nolu hesapta biriken tutarları yansıtma hesabı yardımıyla gelir tablosu hesabına yansıtmalıdır. Ancak uzun vadeli krediye ilişkin olan bu faizler uzun vadeli borçlanma giderleri hesabına yansıtılacaktır.
Esnaf Muafiyeti belgesi Kapsamında tarafınıza Her hangi Bir Vergi levhası verilmez. Her Hangi Bir Fatura Defteri Basılmaz. Zorunlu Bağkur Primi şuan güncel durum ile İşletilmez. Vergi levhanız Olmadığı için Yazarkasa veya Pos Cihazı Alamazsınız.
kullanılması basit usulde vergilendirilmeniz açısından herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.
Bu çerçevede, SGK, hekimlerce (diş hekimleri) düzenlenen POS fişlerinin Sosyal Güvenlik Kurumları Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin 4. maddesinin (b) bendinde yer alan fatura ve fatura yerine geçen belge olarak değerlendirilmesi yönünde görüş belirtilmiştir.
Her bir tespit için ayrı ayrı olmak üzere, bu zorunluluğa uymadığı tespit edilen birinci sınıf tüccarlara 1.400 TL, ikinci sınıf tüccarlara 700 TL özel usulsüzlük cezası öngörülmüştür.
Buna göre; basit usule tabi bir mükellef olarak istemeniz halinde ödeme kaydedici cihaz kullanılması mümkün bulunmakta olup, işyerinizde gerek pos cihazı gerekse ödeme kaydedici cihaz kullanılması basit usulde vergilendirilmeniz açısından herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.
“POS cihazı bulundurma zorunluluğu
MADDE 3- (1) 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca bilanço esasına göre defter tutan mükellefler ile serbest meslek kazanç defteri tutan mükelleflere, 1/4/2023 tarihinden itibaren iş yerlerinde POS cihazı bulundurma zorunluluğu getirilmiştir.
Kredi kartı ile yapılan alışverişler iş yerleri için bir maliyet doğurabiliyor. Pos cihazının kullanımı ya da bankanın iş yerinden aldığı komisyon bazı iş yerleri tarafından tüketiciye yansıtılabiliyor. Tüketiciyi Koruma Derneği'ne göre tüketiciden böyle bir ücret almak yasal değil.
İnaktiflik ücreti, POS hizmetlerinden yararlanan firmaların almış oldukları hizmetleri verimli olarak kullanamamaları durumunda ödemek zorunda kaldıkları cezai bir masraftır. Taahhüt edilen aylık POS cirosunu yakalayamayan firmalar, inaktiflik ücreti ile karşılaşabilir.
Üstelik POS hizmet ücreti de ödemiyor.
Ücretsiz POS hizmeti; Mobil, Yazarkasa POS (ÖKC), Sabit ve Cebe POS için geçerlidir. Kampanya kapsamında aylık toplam 10.000 TL ciroya kadar olan tek çekim işlemlere %0 komisyon uygulanacak; 10.000 TL'den sonraki işlemlerde ise bu oran %1,79 olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri