Postmodernizmin insanı, olayları kendine göre yorumlar. Ortak bir değer ve belirleyici söz konusu değildir. Böyle olunca da, “tek ölçüt” diye bir şeyin varlığı yadsınmış olur. İnsanı tek başına ve bir değer olarak gören postmodernizm, öznellik temelinde değerler göreceliğini savunur.
Postmodernizm, belirli bir durum içinde ve olumlu ya da olumsuz anlamda modernizmden farklılaşan, tüm siyasal ve maddi/toplumsal değişimleri, öte yandan düşünsel ve kuramsal ürünleri ve kültürel pratikleri kapsayan bir formülasyondur.
Postmodern romanlar dil unsurlarının hepsini kullanmaya açık yapıtlardır. Postmodern romanlarda konuşma dilinden atasözlerine, argodan uydurma kelimelere dilin bütün alanları gözlenebilir; çünkü postmodern roman dilin kendisidir.
Postmodernizm akımı, sık duyulan kavramlar arasında yer alır. “Post” eki sonra anlamında gelir. Postmodernizm ise, genellikle basit olarak modernizmden sonra, modernizmden devam eden ya da daha derin bir şekilde modernizmden kaynaklanan sorunların aşılmaya çalışılması anlamına gelir.
Örneğin sosyolojik olarak baktığımızda postmodern kavramı, “tüketim aygıtlarının toplumu oluşturan kişileri esir aldığı bir toplum yapısı” şeklinde tanımlanırken sanatta postmodern kavramı, farklı kavramlar arasında eklektik çalışmayı ve gerçekliği imgeler üzerinden açıklamayı ifade eder.
İlgili 44 soru bulundu
Postmodern yönetim anlayışları, rekabet stratejileri, örgütsel ekoloji, örgütsel gruplaşma, örgütsel strateji, işlem maliyeti, kaynak bağımlılığı, bilgi işleme, kurumsallaşma ve vekalet yaklaşımlarıyla önemli açılımlar sağlamaktadır.
Postmodern bireyin toplumsallığı, ortak ilgilere sahip olduğu insanlara anlayışlı olmak ve yardım etmek, kendi gibi olmayanı, ötekini yok saymak üzerinedir. Kendi gibi olanı sembollerinden tanır postmodern birey. Markalar, logolar, dövmeler, belli sözcükler, belli bar ve kafeler.
Postmodernist felsefeye göre, modernite ve insanı merkeze alan seküler dünya görüşü sorgulanmalı, bunlara alternatif çözümler üretilmeye çalışılmalıdır. Batı modernizmi ve onunla birlikte kabul edilmiş normların çıkar amacından arındırılması ve bunları eleştirmek esas kılınır.
Postmodern felsefe, 20. yüzyılın ikinci yarısında, 18. yüzyıl Aydınlanması sırasında geliştirilen kültür, kimlik, tarih veya dil ile ilgili modernist felsefi fikirlerde var olduğu iddia edilen varsayımlara eleştirel bir yanıt olarak ortaya çıkan felsefi bir harekettir.
Postmodernizm olarak bilinen bu düşünsel akım, kendini insan zihnini kısıtlayan bir teori olarak sunmaktan kaçınmakta ve her oluşumun merkezinde parçalanmışlık, belirsizlik, farklılık ve subjektifliğin olması gerektiğini savunmaktadır.
Postmodern edebiyat İkinci Dünya Savaşı sonrasında Modernizm düşüncesinin çökmesiyle birlikte edebiyatta özellikle 1950'li yıllarla başlayan bir akımdır. Klasik edebiyatla bağlarını koparan modern edebiyatın tersine bugüne kadar yazılmış tüm metinleri açık metin olarak görüp bu şekilde bir bağ kurmuştur.
Postmodern yazara göre her metin nesnel, durağan, gerçekliği olmayan sözcüklerden oluşur ve bunlara anlam kazandıran öge, kendi kültürel birikiminden, ruhsal yapısından ve tecrübesinden yola çıkan okurdur. Her okur için farklı anlamlar vardır; çünkü her okurun algılama kriterleri değişkendir ve okur kadar anlam vardır.
Modernizm ve Postmodernizm arasındaki farklar
Modernizm ve Postmodernizm iki farklı düşünce ekolüdür. Modernizm geleneksel formlardan ve geleneklerden radikal bir kopuşla karakterize edilirken, postmodernizm bireysel deneyimin önemini vurgulayan ve nesnel hakikat fikrini reddeden modernizme bir tepkidir.
Postmodernizme katkı sağlayan düşünürler ise; Michel Foucault, Jacques Derrida, Thomas S. Kuhn, Slavoj Zizek, Paul Feyerabend, Jean-François Lyotard, Gilles Deleuze, Jean Baudrillard vd. düşünürlerdir.
Postmodern dünyada kurallar yoktur, kuralsızlık vardır.
Felsefe ve eleştirel teoride postmodernite, moderniteden sonra var olan toplumun durum veya koşullarını ifade eder. Bununla ilişkili başka bir terim, modernizme tepki olarak ya da postmodern duruma yanıt olarak ortaya çıkan hareketler ve felsefî görüşlerle ilgilenen postmodernizmdir.
Postmodern Romanda Modern Gerçeklik Algısının Yitimi
Deneysel ve olgusal gerçeklik, bütünlüğü ve kesinliği olan bir gerçekliği ortaya koyamamıştır. Bilginin ve yargıların göreceliği ile oluşan şey, inanç kaybı ve çoğulcu bakış açısıdır.
Postmodernizm, modernizmin akılcı yaklaşımlarının toplumlarda yaratmış olduğu hayal kırıklıklarına karşı insanların vermiş oldukları tepki olarak ikinci dünya savaşından sonra doğmuş yaşantısal, kültürel, sanatsal durumların bir özeti olarak ele alınmaktadır.
Evet, postmodernizm toplumsal, kültürel, sanatsal ve felsefi alanlarda ortaya çıkan bir akım olarak tanımlanabilir. Postmodernizm, önceki akımlardan farklı olarak, modernizme karşı çıkan bir toplumsal hareket olarak kabul edilir.
Postmodern eğitim anlayışı, bilimin kesin ve ayrıcalıklı konumuna bağlı olarak ortaya çıkan kesin, evrensel, değişmez tek doğru mantığının egemen olduğu eğitim anlayışlarını eleştirmektedir.
- Postmodernizm, modernizmin sorgulanmadan, herkes tarafından kabul edilmesi gereken evrensel değerler olduğu görüşünü reddederek ortaya çıkar. - Postmodernizmde gerçeklik unsurundan çok kurmaca ön plandadır. - Yazar, bir topluluk üyesi olmaya karşıdır; kendi bireyselliğini egemen kılmaya yönelir.
Postmodern kuramların ana teması bir insanın yaşamında tek yada gerçek doğru bir yol olamayacağıdır. Üzerinde uzlaşmaya varılmış anlayış yada sosyal yapılar farklı biçimlerin çeşitli şekillerde bir araya gelmelerinden ortaya çıkar. Bilgi ve sosyal davranış bir arada var olurlar.
Modernitenin devamı olarak post eki ile kendini gösteren postmodern süreç, moderniteden keskin sınırlarla ayrılmayan fakat metodolojik ve epistemolojik olarak da bire bir örtüşmeyen özelliğe sahiptir. Başka bir ifadeyle postmodern süreç, modernitenin içinde uğranılması zorunlu olmuş bir istasyon olarak betimlenebilir.
Hikâyeciliğimizin bu dönemdeki en farklı görünümü ise postmodern eserlerde görülür. Yerleşik bütün anlayışı reddeden postmodernizm, bu dönemin en dikkat çeken yeniliğidir. Modern bireyin zaman darlığına uygun olarak geliştirilen küçürek öykü, hikâye türünün en yoğun, en net çığlığı olarak bu dönemde filizlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri