Buna göre, kanun kapsamında belirlenen muhtaçlık değerlendirmesi kapsamında engelli vatandaşların; servet, gelir ve harcamaları dikkate alınır. Bu şartlara göre araç alımında, hane içinde kişi başına düşen gelirin net asgari ücretin üçte birinin altında kalması durumunda Engelli Aylığı kesilmeyecektir.
Yüzde 90'ın üzerinde engeli olan yurttaşlara tanınan ÖTV'siz araç hakkından yararlananlarının engelli aylıklarının kesildiği ortaya çıktı. Araç fiyatlarının artması nedeniyle araç kasko değerinin 240'ta 1'inin gelir olarak dikkate alınması gerekçe gösterildi.
Engelli kişi süreli raporun dolduğunda ve yenilemesi gereken durumda hastalığında iyileşme tespit edilirse ve mevcut oranın %40 altına inmesi durumunda engelli aylığı kesilir. Engel oranı 40 altında çıktığı halde bu durumu Sosyal Yardımlaşma Vakfı'na bildirmezse devlet faiz ile beraber paraları geri alır.
Bu oran maksimum olarak ise %90 ve üzeri olarak bilinir. %90 ve üzerinde engel durumuna sahip olan kişilerin kişisel durumlarına bağlı olarak araçta belli başlı düzenlemeler yapılabilir. Aynı şekilde, aile fertlerinden bir veya birkaç kişi bu aracı kullanabilir.
Engelli araç indirimi hesabında aracın vergiler dahil fiyatı üzerinden %18 KDV düşülüyor. Daha sonra bu tutar üzerinden ÖTV'siz %80'lik bedel hesaplanıyor. Elde edilen meblağ aracın KDV'siz ve ÖTV'siz fiyatı oluyor. Daha sonra bu miktara %18'lik KDV tekrar ekleniyor.
İlgili 41 soru bulundu
Mevcut sistem içerisinde yapılan uygulamada, aracın motoru 1600 cc'den küçük olmak kaydıyla vergisiz satış tutarı 70.000 liranın altında ise %45, 70.000 – 120.000 lira arasında ise %50 ve 120.000 liranın üzerinde ise %60 oranında ÖTV uygulanır.
Bu hükme göre; Kanunun 7/2'nci maddesinde düzenlenen istisnadan yararlanan malul ve engelli lerin bu kapsamda iktisap ettikleri araçları 5 yıldan fazla kullanarak bir başkasına satması durumunda, aracı alan kişi tarafından ÖTV ödenmeyecektir.
Araç, rapor sahibi kişi adına alınabilir. Nenenizin, % 96 oranındaki raporu ile yurt içinden araç alabilir ve siz kullanabilirsiniz. Ama ruhsatı nenenizin üzerine olur. Raporunuzun aslı gibidir onaylı fotokopisi ile direk bir bayiye gidebilirsiniz..
Ehliyetin iptal edilip edilmeyeceğinin rapor oranı ile hiç bir ilgisi yok. Belirleyici olan şey sürücü yönetmeliği'Ne göre kişinin sürücü olup olamayacağıdır. Bu yönetmeliğe göre sürücü olmanıza mani bir durum yoksa, % 97 raporla vergi avantajlı araç alabilir ve aracı siz de eişiniz de kullanabilirsiniz...
1 Ocak 2023 tarihinden itibaren engelliler tarafından alınan binek otomobillerin bedeli 1.004.200 TL'yi aşıyorsa ÖTV istisnasından yararlanılamayacaktır.
bankadaki paradan dolayı sınırı geçtiğin takdirde 2022 aylığı kesilir ama sana borç çıkartılmaz.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş açıklamasına göre engelli aylıkları; yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2.392 TL'den 2.811 TL'ye, engelli yakını aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye yükselmiş durumda.
Engelli maaşı sorgulama hattı
Engelli maaşı sorgulama işlemi yapmanız için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı destek ve yardım hattını aramanız yeterlidir. Alo 144 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı danışma hattıdır.
ama evde bakım aylığı aldıktan sonraki araçlarda araç miktarı ile beyan edilen /tespit edilen gelir arasında fark varsa, beyan edilmeyen gelir kuşkusu varsa ve araştırma sonunda hanede kişi başına düşen aylık gelirin sınırı geçtiği tespit edilirse evde bakım aylığı kesilir. aksi durumda sorun olmaz.
ÖTV indirimli araç alınması yada satılması durumunda mutlaka yetkililere bildirim yapılmalıdır. ÖTV indirimli alınan araç ticari amaçlı kullanılmamalıdır. ÖTV muafiyetli araç tek başına evde bakım maaşına kesilmesine neden olmasa da, muhtaçlık değerlendirmesinde dikkate alınmaktadır.
Engelli raporu kullanılarak ÖTV ve KDV indirimlerinden faydalanıp satın alınmış bir aracın, engelsiz bir bireye satılması işlemleri yine engelli bir bireye satılması işlemleri ile aynıdır. Sadece işlemlerin sonunda araç plakasında bulunan engelli işareti kaldırılmaktadır.
Aracın sahibi olan engelli bireyin vefatı sonrasında araç üzerinde hak sahibi olan diğer varisler sahip oldukları payları dilerlerse sadece bir varise aktarabilirler. Noter onayı ile imza altına alınacak feragatname aracılığıyla araç geçişi yapılabilmektedir.
Engellilik oranı yüzde 90 ve üzeri olup ta (araçta özel donanım olsun olmasın) ötv indirimli araç alan kişilerin adlarına alınan otomobilleri de kendileri, eşleri ve üçüncü dereceye kadar yakın akrabaları kullanabilir. Yurt dışına ve şehir dışına çıkmalarında bir kısıtlılık bulunmamaktadır.
B engelli ehliyetlerinin gecerlilik süresi 5 yıl, rapor yenileme sureside 2 yıldır.
Engellilik derecesi %90 ve üzeri olan kişiler adına ÖTV'den muaf olarak yurt içinden alınan ve özel tertibatı bulunmayan araçların araç sahibi dışında birisi tarafından kullanılması konusunda mevzuatta herhangi bir kısıtlayıcı hüküm bulunmamaktadır.
engelliye ait olan aracı sadece engellinin kendisi kullanabilir. Kendi dışında başka kimsenin kullanmaması gerekir. Adı üstünde engelli aracıdır ama özel bir hastane durumu olur.
ÖTV Muafiyetle Alınan Araçlar İçin Kredi Çekilebilir mi? ÖTV muafiyetli araç alımlarında taşıt kredisi kullanmak mümkündür. Fakat bu kredinin, muafiyet sahibi olan kişi adına çekilmesi gerekir.
Engelli şahısların devletin sağladığı ÖTV indirimi ile araç satın alması sonrasında herhangi bir sebeple vefat etmesi durumunda söz konusu araç, hayatını kaybeden engelli kişinin ailesine pay edilmektedir.
Sağlık raporunun ardından trafik sigortanız sizin adınıza düzenlenir ve indirimden yararlanabilirsiniz. Bir diğer önemli nokta ise trafik sigortası indirimden yararlanacak aracı sadece araç sahibi engelli birey kullanabiliyor olması.
Engelliler, getirilen ithal aracı serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren üç yıl geçmeden engeli olmayan bir başka kişiye satamayacak. Araç, serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren 3-10 yılda gümrük vergilerinin tahsili halinde engeli olmayan kişiye satılabilecek. On yıldan sonra bu vergiler aranmayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri