Postmodernizm modern düşünce ve kültüre ait temel kavramları sorgulayan, hakikat, akıl kimlik, nesnellik, bilimsel anlatılara temel oluşturan büyük anlatılardan (rasyonalizm, evrensellik, hıristiyanlık gibi) kuşgu duyan radikal bir düşünce tarzıdır.
Postmodernizm, belirli bir durum içinde ve olumlu ya da olumsuz anlamda modernizmden farklılaşan, tüm siyasal ve maddi/toplumsal değişimleri öte yandan düşünsel ve kuramsal ürünleri ve kültürel pratikleri kapsayan bir formülasyondur.
Postmodern düşünce, genellikle modern düşünce ve kültürün temel kavramlarının, dolayısıyla gerçeğin sorgulanmasını ifade eder. Postmodernizm, modern düşüncenin rasyonel, bilimsel ve objektif kavramlarından uzaklaşmayı, hakikatlerin ve gerçeklerin mutlak olmadığını ve çoğul anlamlar taşıyabileceğini savunur.
Postmodernizm, modernizm anlayışının sorgulanması sonucu alternatif bir paradigma olarak ortaya çıkmıştır. Bu kavram, modernizmin sonrası ve ötesi olarak kullanılmasıyla birlikte modern düşünce ve kültüre ait sorunların düzeltilmesi, iyileştirilmesi anlamına gelir.
Postmodern eğitim anlayışı, bilimin kesin ve ayrıcalıklı konumuna bağlı olarak ortaya çıkan kesin, evrensel, değişmez tek doğru mantığının egemen olduğu eğitim anlayışlarını eleştirmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
- Postmodernizm, modernizmin sorgulanmadan, herkes tarafından kabul edilmesi gereken evrensel değerler olduğu görüşünü reddederek ortaya çıkar. - Postmodernizmde gerçeklik unsurundan çok kurmaca ön plandadır. - Yazar, bir topluluk üyesi olmaya karşıdır; kendi bireyselliğini egemen kılmaya yönelir.
Postmodernizm savunucularının modernizmi tanımlayan ilke ve aktörleri güçlü bir şekilde sorguladığını ve hatta reddettiğini görüyoruz: Akılcılığın ve üst anlatı olarak görülen evrenselliğin ve mutlak olanın, bilimsel çalışmaları teknolojiye indirgeyen yaklaşımla bilimin yani ilerlemenin ve hatta bireyin reddi.
Postmodernizm olarak bilinen bu düşünsel akım, kendini insan zihnini kısıtlayan bir teori olarak sunmaktan kaçınmakta ve her oluşumun merkezinde parçalanmışlık, belirsizlik, farklılık ve subjektifliğin olması gerektiğini savunmaktadır.
Gerçekliğin yerine daha çok imgeler tercih edilir. Zıt kutuplar ise, bir arada kullanılır. Postmodernizm; kapitalizm, rasyonalizm, liberalizm, pozitivizm gibi tüm kavramların karşısında yer alır. Genellikle toplumun her alanındaki düzen ve kurallara karşı, reddedici ve bozucu bir tavır sergiler.
Yirminci yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan ve ele aldığı konuları çoğul bakış açıları ile tam manasıyla gerçekliğe bağlamadan hazcı bir yaklaşımla işleyen edebi eserlere denir.
Robert Venturi Üzerine. Mimarlıkta postmodernizmin öncüsü olarak anılan Robert Venturi, 18 Eylül 2018'de 93 yaşında öldü.
Postmodern yönetim anlayışları, rekabet stratejileri, örgütsel ekoloji, örgütsel gruplaşma, örgütsel strateji, işlem maliyeti, kaynak bağımlılığı, bilgi işleme, kurumsallaşma ve vekalet yaklaşımlarıyla önemli açılımlar sağlamaktadır.
Modernizm ve Postmodernizm iki farklı düşünce ekolüdür. Modernizm geleneksel formlardan ve geleneklerden radikal bir kopuşla karakterize edilirken, postmodernizm bireysel deneyimin önemini vurgulayan ve nesnel hakikat fikrini reddeden modernizme bir tepkidir.
Postmodernizm, modernizmin sonrası ve ötesi anlamında bir tanımlama olarak kullanılmaktadır ve modern düşünceye ve kültüre ait temel kavram ve perspektiflerin sorunsallaştırılmasıyla ve hatta bunların yadsınmasıyla birlikte yürütülmektedir.
Temelde modernizm eleştirisine dayanan postmodernizm anlatısı, modern epistemolojinin ürettiği iddiaların hükmünü yitirdiğini savunmaktadır. Do- layısıyla postmodern algıya göre, modern ideolojiler ve diğer büyük anlatı- lar geçerliliğini yitirmiştir.
Postmodern dünyada kurallar yoktur, kuralsızlık vardır.
Örneğin; modernizmin evrensel ahlak iddiasına karşı postmodern düşünce bunu sert şekilde reddeder. Bu anlayışa göre evrensel ahlak diye bir şey yoktur. Farklı toplum yapılarına göre farklı ahlak anlayışları vardır.
Postmodern felsefe, 20. yüzyılın ikinci yarısında, 18. yüzyıl Aydınlanması sırasında geliştirilen kültür, kimlik, tarih veya dil ile ilgili modernist felsefi fikirlerde var olduğu iddia edilen varsayımlara eleştirel bir yanıt olarak ortaya çıkan felsefi bir harekettir.
Modernlik: Rönesansla ortaya çıkar ve gelişmeler göstererk 18.yy civarında Batı da o zamandan buyana toplumsal, ekonomik ve siyasal sistemleri gösterir. Postmodernlik: Kimi düşünürlere göre sanayi sonrası bir çağ doğrultusunda gelişen harekettir. Belirsizliği beraberinde gösteren bir durum sergiler.
Postmodernizm, Nietzsche'den beri modernizme karşı belki çok da haksız olmayarak hissedilen bir rahatsızlıkla, huzursuzlukla belli bir haklılıkla yola çıkıp, sonradan bir baskı mekanizmasına dönüşmüştür.
Postmodern Romanda Modern Gerçeklik Algısının Yitimi
Deneysel ve olgusal gerçeklik, bütünlüğü ve kesinliği olan bir gerçekliği ortaya koyamamıştır. Bilginin ve yargıların göreceliği ile oluşan şey, inanç kaybı ve çoğulcu bakış açısıdır.
Postmodernizm, 20. yüzyılın sonlarından başlayıp günümüze kadar devam etmekte olan farklı bir dönemi tanımlayan bir akımdır. Bu akım, çeşitli bilim ve sanat dallarında olduğu gibi edebiyatta da kendini göstermiştir. Söz konusu akım birçok araştırmacı tarafından ele alınıp incelenmiştir.
Özet: Eskiden yeniye geçişi ifade eden modernizm kavramı yaşam tarzlarının farklı- laşmasını, bireyselleşmeyi, geleneksel yapıya bağlı olmayan bir toplumsal yapıyı içeren ve sosyal, iktisadi ve siyasi açıdan birey-toplum-devlet ilişkisini şekillendiren bir süreci ifade etmektedir.
Postmodernist bir sosyolojiyi savunanlar artik sosyolojik teorilerin sosyal dünyayi açıklayamadigini ve bunlarin yerine sosyal anlatilarin kullanilmasi gerektigini savunmaktadirlar. Sosyal teorinin çikis noktasi toplumsal hareketler iken sosyolojik teoriler ise epistemolojiye dayanir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri