Türkiye'de kağıt ihtiyacını sağlamak için yurt dışına ödenen rakam yıllık 3 milyar dolar civarındadır. Ülkemizde son verilere göre 48 adet kağıt fabrikası bulunmaktadır. Türkiye kağıt ve kağıt imalatında yaklaşık 2400 firma faaliyet göstermektedir.
Aydın'ın Söke ilçesinde 658 dönüm üzerine kurulan Batı Kipaş Kağıt Fabrikası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı. Kahramanmaraş merkezli Kipaş Holding, başta tekstil olmak üzere enerji, tarım, çimento ve kağıt sektöründe faaliyet gösteriyor.
2005 yılında Sümer Holding ile birleştirilip kapatılmalarına kadar, Türkiye'nin selüloz ve kağıt ihtiyacını karşılayan Türkiye Selüloz ve Kağıt (SEKA) Fabrikaları, 1936 yılında İzmit'te ilk kuruluşlarından itibaren; İzmit, Dalaman, Afyon, Balıkesir, Silifke, Çaycuma, Taşköprü ve Aksu'da işlemeye devam ettiler.
Ülkemizde kâğıt üretimi için gerekli olan hammadde ithal edilen selülöz ile karşılanmaktadır. Kâğıt üretiminde dünyada 16. sırada yer alan ülkemiz, önemli bir kâğıt üretimine sahiptir. Günümüzde ülkelerin kalkınma düzeylerinin kâğıt üretimi ile orantılı bir ilişkisi vardır.
4.089.408 bin $ ithalat hacmi ile Türkiye, dünya kâğıt ve kağıt ürünleri ithalatında 18. sırada yer almıştır.
İlgili 38 soru bulundu
SEKA fabrikalarının çoğunun özelleştirmeden sonra özellikle odun hammaddesi tedarik şartları, fiyat istikrarsızlığı ve yüksek enerji giderleri gibi sebeplerle selüloz üretiminden çıkması kağıt üretimi için önemli bir eksiklik olarak önümüzde durmaktadır.
Türkiye'nin ihtiyacı 700-800 bin ton
Türkiye'ye kağıt en çok Endonezya, Malezya ve Çin'den geliyor. Ekonomi Bakanlığı'na müracaat ettik. TSE ile konuştuk. Bizden istediğiniz standartları yurtdışındaki firmalara neden uygulamıyorsunuz diye sorduk.
- Ancak, Orman Genel Müdürlüğü'nün 2001-2005 döneminde kâğıtlık oduna yaptığı zamlar, yakıt ve enerji maliyetinin yükselmesi, TL'nin değerlenmesi ithal ürünle rekabet gücümüzü ortadan kaldırdı. Bunun üzerine selüloz üretimini durdurduklarını vurguladı: - Kâğıt ve karton üretimimizi ithal selüloza dayalı sürdürdük.
Kâğıt İthalatından En Büyük Pay Almanya'nın
Yine aynı yılın verilerine göre ithalatta Almanya 385 milyon $ ile ilk sırada yer alırken, Çin, Finlandiya, İsveç, İtalya'nın en çok ithalat yapılan diğer ülkeler olduğu görülmektedir.
Günümüzde modern kâğıt hamuru ve kâğıt endüstrisinde küresel olarak Çin ve hemen ardından ABD en büyük üreticilerdir. Çin dünya kâğıt ve karton üretiminin %24'ünü yapmaktadır.
Aydın/Söke OSB'ye kurduğumuz Batı Kipaş Kağıt Tesisimiz 200 bin metrekaresi kapalı, toplamda 310 bin metrekarelik tesisimiz ham maddesi atık kâğıtlardan olmak üzere ambalaj sektöründe kullanılacak 600 bin ton karton üretecek. İlave yatırımlar ile birlikte 730 bin ton karton üretimi gerçekleştirilmiş olacak.
Bir kağıt fabrikası kurmak isterseniz; adı kağıt fabrikası ama aslında kolici olacaksanız yani en az 3.5 milyon dolar yatırım demek bu. En küçük hali böyle ama 30 milyon dolar ayırırsanız, 1 milyon tondan fazla kapasitesi olan dev tesis kurarsınız.
Bir devlet kuruluşuydu. 10 binin üzerinde işçinin çalıştığı dönemler olmuştu. Zaman içerisinde teknoloji yenilenememesi, devlette olmasından dolayı siyasetçilerin arpalığı haline gelmesi gibi nedenlerle 2005 yılında kapatıldı. Çalışanlar Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi.
Nitekim 1995 yılında 421 bin ton olan kağıt ithalat miktarı, 2020 yılında %495 oranında artarak yaklaşık 2.5 milyon ton seviyesine ulaşmış, selüloz ithalat miktarı ise 229 bin ton civarındayken %522 oranında artarak yaklaşık 1.4 milyon ton civarında gerçekleşmiştir.
1984 yılında ÖKSÜZ ve GÜMÜŞER ailelerinin öncülüğünde kurulan Kipaş Holding, Kahramanmaraş'ın ilk ve tek holdingi konumundadır. 6 ana sektörde faaliyet göstermektedir. Başta tekstil olmak üzere; çimento, kâğıt, enerji, eğitim ve lojistik yatırımları olan Kipaş Holding bünyesinde ise 11 bin çalışan bulunduruyor.
Kağıt ve kağıt ürünleri sektörü ambalaj sektörüne nihai ürün sağlaması bakımından da önem taşımaktadır. Ambalaj sektöründe gerçekleştirilen toplam üretimin %36,7'lik kısmı kağıt ve kağıt ürünlerinden imal edilmektedir.
Kağıt üretiminde kullanılan hammaddeler nelerdir sorusunun cevabını biraz daha detaylı olarak ele alacak olursak öncelikle kâğıt üretimi için kullanılan ağaçların seçimi için genellikle; çam, ladin, kayın, köknar gibi çamgiller familyasından ağaçların yanı sıra kavak ve okaliptüs ağaçları da sıklıkla tercih ...
Kağıdın ham maddesi ağaçlardır. Kesilen ağaçlar kabukları soyularak kağıt hamuru için hazırlanır. Toz haline getirilen ağaç parçaları su ile karıştırılır ve silindir yardımıyla sıkıştırılır. Sıkıştırılan bu karışım uygun koşullarda kurutularak kağıt elde edilir.
EN FAZLA İTHAL EDİLEN ÜRÜN BUĞDAY OLDU
2023 yılının ilk 6 ayında en fazla ithal edilen ürün, 2 milyar 303 milyon dolar ile buğday oldu. Buğdaydan sonra sırayı 1 milyar 83 milyon dolar ile soya fasulyesi ve 917 milyon dolar ile ham ayçiçeği yağı aldı.
Türkiye'de kâğıt, karton, ambalaj kağıdı, gazete kağıdı ve sigara kağıdı üretecek bir fabrikanın projeleri Mehmed Ali Kağıtçı'nın yönetiminde hazırlandı. İzmit Sümerbank Selüloz ve Kağıt Fabrikası'nın temeli 14 Ağustos 1934 tarihinde atıldı.
Türkiye yeteri kadar kağıt geri dönüşümü yapamıyor
Türkiye'nin ihtiyacı olduğu 400 bin ton kağıt ise ithal ediliyor. Türkiye'nin yıllık genel kağıt ihtiyacıysa 5 milyonun tonun üstünde. Yurt dışına her sene kağıt ithalatı için ortalama 3 milyar Dolar harcanıyor.
Yerli gazete ve kitap kâğıdı üretimi yapmak için 1981 yılında faaliyete geçen SEKA Balıkesir Kâğıt Fabrikası, 1997 yılında özelleştirme kapsamında anonim şirkete dönüştürülmüş, 2003 yılında ise Albayrak Grubu'na dahil olmuştur.
Bundan dolayı da Özelleştirme Yüksek Kurulu, 10.09.1998 tarihinde işletmenin kapatılmasını kararlaştırmış ve 08.11.2004'te İzmit İşletmesi arazilerinin Kocaeli Belediyesine devrine ilişkin yeni bir karar alınmıştır.
Konik masura ve Bobin, Miğfer boru ve Silindirik patron imalatı ile başlayan ürün skalası günün koşulları ve taleplere göre hızla geliştirilmiş ve petek panel, petek seperatör, karton palet, karton ayak ve köşebent üretimi yapmaktadır. Teksan 2015 yılından itibaren Kipaş Kağıt firması bünyesinde üretim yapmaktadır.
Çin mahkemelerinde saray görevlisi olarak çalışan Cai Lun, ilk kağıt kullanımını ağaç kabuklardan ve bez parçalarını kullanarak gerçekleştirdi. Ağaç kabuklarını ve bez parçalarını ezerek hamur haline getiren Cai Lun elde ettiği hamuru su ile karıştırarak kağıdı elde etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri