Postmodernizmin ilk defa nerede ortaya çıktığı sorusuna cevap olarak 1960'larda New York'lu sanatçılar ve eleştirmenleri gösterebiliriz. 1970'lerde Avrupa'ya taşınıp orada geliştirilmiştir.(Sarup, 1995, 158). Artık postmodernizmden de bahsedilmeye başlanmıştır.
Postmodernizm ilk olarak mimarlıkta kendini göstermiş, daha sonra sanat, kültür, siyaset, ekonomi gibi alanlarda ortaya çıkmıştır. çekilerek iyi tasarlanmış modern binaların dünyanın her yerinde rahatça kabul göreceği ve çalışabileceği vurgulanmaktadır.
Postmodernizm genel olarak, modernizmin zaman içerisinde evrilmesiyle ortaya çıkan ve kitleleri rahatsız eden problemlere karşı şekillenmiştir. Modernizmin yarattığı sorunlara eleştirisel bakış açısıyla yaklaşmayı esas alan postmodern akım bir dönem etkisini sürdürmüştür.
Modernizm, 19. yüzyıl sanat ve edebiyat hareketidir. Bazı eleştirmenlere göre, modernizm, Romantizm'in Sanayi Devrimi ve burjuva değerlerine karşı ayaklanmasından gelişmiştir. Modernist sanatçılar, gerçekçiliği reddetmişlerdir.
Postmodernizmin düşünce tarihi Friedrich Nietzsche ile başlatılır. Önemli postmodern düşünürlerin dayanakları Nietzsche ve Heidegger'dir. 20. yüzyılda kıta felsefesinin en önemli düşünürü olarak görülen Heidegger'in çalışmaları postmodernizmin temelini teşkil eder.
İlgili 29 soru bulundu
20. yüzyılın ortalarında ortaya çıkan postmodernizm; mimari, felsefe, edebiyat, resim gibi alanlarda kendini göstermiştir. Bu kavram 1960'lı yıllardan itibaren kullanılmaktadır.
Postmodernizm savunucularının modernizmi tanımlayan ilke ve aktörleri güçlü bir şekilde sorguladığını ve hatta reddettiğini görüyoruz: Akılcılığın ve üst anlatı olarak görülen evrenselliğin ve mutlak olanın, bilimsel çalışmaları teknolojiye indirgeyen yaklaşımla bilimin yani ilerlemenin ve hatta bireyin reddi.
Modernizm, 18. yüzyılda Avrupa'da başlayan zamanla bütün insanlığı düşünce, sanat ve yaşam biçimi olarak etkileyen aydınlanmadır.
Özet: Bu çalışmada 20. yüzyılın son çeyreğinde ortaya çıkan postmodernizm akımı tanıtılmaya çalışılmaktadır. Nasıl ortaya çıktığı dana önce sanatta, mimaride kullanılışı kısaca ifade edilmektedir.
Gelgelelim, modernliğin neden olduğu çeşitli toplumsal ve ekonomik vakalar, genellikle, on sekizinci yüzyıldan hareketle kavranmaya çalışılmaktadır. Hâlbuki modern toplum modelinin kuruluşu on altıncı yüzyılın başlangıcından on sekizinci yüzyılın ilk yarısına kadar geçen dönemde oluşmaya başlamıştır.
Postmodernizm, modernizmin akılcı yaklaşımlarının toplumlarda yaratmış olduğu hayal kırıklıklarına karşı insanların vermiş oldukları tepki olarak ikinci dünya savaşından sonra doğmuş yaşantısal, kültürel, sanatsal durumların bir özeti olarak ele alınmaktadır.
Postmodern temalar denilince duygu ve düşünce ağırlıklarından uzaklaşmış ironi ve oyun içinde kalmış kavramlar söz konusudur. Örneğin aşk, savaş, ölüm, yoksulluk, göç vb. birçok tema fantastik zaman ve mekânlarda eğlenceli olay parçalarına dönüştürülerek anlatılır.
Postmodernizmin insanı, olayları kendine göre yorumlar. Ortak bir değer ve belirleyici söz konusu değildir. Böyle olunca da, “tek ölçüt” diye bir şeyin varlığı yadsınmış olur. İnsanı tek başına ve bir değer olarak gören postmodernizm, öznellik temelinde değerler göreceliğini savunur.
Böylece, “bir toplum kuramı olarak postmodernizm 1968'de doğdu. Jameson gelmektedir. Lyotard postmodern çağı ilan eden ilk düşünür olarak sosyal teoride yeni bir akımın başlamasına öncülük etmiştir.
Postmodern roman, bir anlamda söylemsel olarak mimaride başlayıp gelişen, kurumsal, kuramsal ve düşünsel alanlarda hızla yayılan ve 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren edebiyat dünyasında da kendisini gösteren postmodernizmin ürünüdür.
Sanatı postmodern olmaya borçlu olan çeşitli özellikler vardır; bunlar arasında brikolaj, kolaj, sadeleştirme, performans sanatları, geçmiş stillerin ve temaların modern bir gün bağlamında geri dönüşümü gibi teknikler bulunmaktadır.
Bu dö- nemde yer yer klasik ile modern, modern ile postmodern birbirine paralel iler- lemiştir. Ancak Türk edebiyatı “klasik dönem”den “modern romana” ve “postmodern”e evrilirken, edebiyatımızın son uğrak noktası olan “postmodern anlatı”ya 1980'lerde geçebilmiştir.
Postmodern coğrafya ile tek ve evrensel mekan ve modernite anlayışından çoklu mekan ve modernite anlayışına geçiş söz konusudur. Bekaroğlu'nun (2016) ifadesiyle, postmodern coğrafya ile “tek kültürcü modern dönem pratiğinden iki kültürcü çağdaş pratiklere” bir geçiş vardır.
Modern kelimesi, M.S 5. yüzyılda Latince tam, şimdi, bugüne ait anlamına gelen “modo” dan türemiş “modernus” sözcüğünden gelmektedir ve ilk olarak Hristiyanlığı benimseyen Romalıların eski pagan kültüründen tamamen koptuğunu ve yeni bir kültürün doğduğunu anlatmak için kullanılmıştır.
Özet: Eskiden yeniye geçişi ifade eden modernizm kavramı yaşam tarzlarının farklı- laşmasını, bireyselleşmeyi, geleneksel yapıya bağlı olmayan bir toplumsal yapıyı içeren ve sosyal, iktisadi ve siyasi açıdan birey-toplum-devlet ilişkisini şekillendiren bir süreci ifade etmektedir.
- Modernizm, geleneksel olanı yeni olana tabi kılma tavrı, yerleşik ve alışılmış olanı yeni ortaya çıkana uydurma eğilimi olarak tanımlanabilir. - Modernizmle birlikte özellikle gerçeklerin göründükleri gibi olmadığı, yerleşik kurallara ve toplumun bayağılığına aykırılık ağırlık kazanmıştır.
Örneğin sosyolojik olarak baktığımızda postmodern kavramı, “tüketim aygıtlarının toplumu oluşturan kişileri esir aldığı bir toplum yapısı” şeklinde tanımlanırken sanatta postmodern kavramı, farklı kavramlar arasında eklektik çalışmayı ve gerçekliği imgeler üzerinden açıklamayı ifade eder.
Evet, postmodernizm toplumsal, kültürel, sanatsal ve felsefi alanlarda ortaya çıkan bir akım olarak tanımlanabilir. Postmodernizm, önceki akımlardan farklı olarak, modernizme karşı çıkan bir toplumsal hareket olarak kabul edilir.
Postmodern felsefe, 20. yüzyılın ikinci yarısında, 18. yüzyıl Aydınlanması sırasında geliştirilen kültür, kimlik, tarih veya dil ile ilgili modernist felsefi fikirlerde var olduğu iddia edilen varsayımlara eleştirel bir yanıt olarak ortaya çıkan felsefi bir harekettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri