Potasyum Klorür (KCI) Başka bir deyişle; potasyumun en çok olduğu gübredir. Suda çözülebilen bu gübrenin içeriğinde %50 den fazla potasyum bulunur. Fotosentez işlemini arttıran bu gübre aynı zamanda verim artışı sağlar. Tütün ve patates gibi klor sevmeyen bitkiler dışında tüm bitkilerde kullanılabilir.
NPK gübresi Azot, Fosfor ve Potasyum gibi üç önemli bitki besin elementini bir arada bulunduran gübre çeşididir. Bu gübrenin 100 kg.ında 15 kg. saf azot, 15 kg. fosforpentaoksit (P2O5) ve 15 kg. potasyum oksit (K2O) mevcuttur.
Sebze yetiştiriciliğinde, potasyum gübresi dikim öncesinde kullanılıyor. Çiçeklenme ve meyve olgunlaşma döneminde de uygulama yapılıyor. Eğer killi topraklarda kullanılacaksa, potasyum gübresinin ekimden önce verilmesi önem taşıyor.
Potasyum Nitrat (13-0-46) bitkiler için çok önemli iki besin maddesini taşıyan, verim ve kalite artırıcı bir gübre çeşididir. Bitkiler tarafından tercih edilen %13 azot (N) ve %46 potasyum (K2O) ihtiva eder. İçerdiği bütün azot, nitrat (NO3) biçimindedir ve bitkiler tarafından hemen alınabilir.
Potasyum Noksanlık Belirtileri
Yaşlı yaprakların uçlarında ve kenarlarında sararma daha sonrada kuruma şeklinde görülür (yaprak yeşil rengini korur). Yaşlı yapraklar daha küçüktür. İlerlemiş durumlarda yaprağın büyük bölümü kurur ancak düşmez. Bitkide genel bir su stresi görülür.
İlgili 36 soru bulundu
Meyve ağaçları toprak PH'sı 6,5-7,5 arasında organik ve inorganik besin maddelerince yeterli topraklarda gelişir. Toprağın organik madde kapsamı yeterli değilse, bir dekara 3-4 ton yanmış ahır gübresi tavsiye edilir. Ahır gübresi kıtsa, her fidan çukuruna bir kova yanmış gübre toprakla karıştırılarak kullanılabilir.
Açıklama: Potasyum nitrat, formülü KNO₃ olan bir potasyum bileşiğidir. Güherçile olarak da bilinen bileşik doğal hâlde kayaçlarda ve mağaralarda oluşan beyaz renkli kabuksu yapıda bulunur.
NPK gübreler olarak da adlandırılan 20 20 20 gübreler, içerdiği fosfor, azot ve potasyum bileşenleri ile, çiftçilerin sağlıklı ekinler yetiştirmesine katkı sağlar. Katı veya sıvı formda olabilirler. NPK gübrede ile bitkilerin tek işlemle ihtiyaç duydukları besin desteği sağlanır.
Hem topraktan, hem yapraktan uygulamayla bitkilerin azot ihtiyacını karşılar. Formülü CO(NH2)2 - %46 N (azot) şeklindedir. Bünyesinde karbon (C) bulunması ve yapısındaki azotun NH2 formunda olması nedeniyle amidli bir gübredir.
İlk olarak , potasyum çok sayıda toprak mineralinin bileşiminde bulunur. İkinci olarak potasyum montmorillonit gibi kil minerallerine bağlı olarak bulunur. Üçüncü olarak potasyum değiştirilebilir bir katyondur. Son olarak potasyum toprak çözeltisinde kolayca alınabilir halde bulunur.
POTASYUM KLORÜR %7.5 IV İNFÜZYON İÇİN ÇÖZELTİ İÇEREN AMPUL 1000 mL'lik dekstroz solüsyonuna katılır. İntravenöz infüzyon şeklinde verilir. Dozlar vakanın durumuna göre doktor tarafından ayarlanır. Ağız yoluyla potasyum tedavisi yapmak için ampuller kırılıp, sıvı yiyecekler içine karıştırılarak verilebilir.
Süs bitkilerinde kaliks çatlamalarını engel olmaya yardımcıdır. Meyvelerin ve süs bitkilerinin renk, koku, tat, depolama gibi kalite kriterlerinde oldukça önemli bir elementtir.
KOMPOZE NPK (15-15-15 )
NPK gübresi Azot, Fosfor ve Potasyum gibi üç önemli bitki besin elementini bir arada bulunduran gübre çeşididir. Bu gübrenin 100 kg.ında 15 kg. saf azot, 15 kg. fosforpentaoksit (P2O5) ve 15 kg. potasyum oksit (K2O) mevcuttur. Bu gübre potasyum ihtiyacı olan topraklarda kullanılmalıdır.
Dengeli gübreleme yapmak için ideal bir ürün olan 15.15.15 + ZN gübresi mahsulde verime etki etmektedir. Asıl faydası ise kalite üzerine olmaktadır. İçeriğinde bulunan potasyum sayesinde özellikle üründe kalite artar. Gübre bileşimine ilave edilen çinko, çimlenme hızlı kök oluşumu ve büyüme üzerine etkilidir.
DAP (18.46.0) Gübre Ürün İçeriği
Bileşiminde %18 azot (N) ve %46 fosfor (P2O5) ihtiva eder. İçeriğindeki fosforun büyük kısmının suda eriyebilmesi ve azotunda amonyum formunda bulunmasından dolayı toprağa atıldıktan sonra, uygun koşullar (sıcaklık, nem) oluştuğu anda, fosfor ve azot kullanıma hazır olur.
Fosfor ağırlıklı bu formulasyon, bitkinin ilk dönemlerinde kök gelişimini teşvik etmesi, genç dönemlerinde fosforu depolaması, çiçek döneminde ise sağlıklı çiçek oluşması için kullanılır. Mikro element içeriği ile düzenli kullanımda bitkilerin mikro element ihtiyacını karşılar.
Azot, fosfor ve potasyumca zengin, iz elementli besin maddeleri karışımıdır. Kök sistemini güçlendirir. Dal, yaprak ve sürgün gelişimini artırır, bodur gelişimi önler. Güçlü ve sağlıklı yeşil aksam meydana getirir.
Toprağın verimli olmasını sağlamak için 100 de 100 gübre kullanılması tarım alanlarında mahsulün daha verimli olmasını sağladığından özellikle tercih edilebilir. Herhangi bir yan etkisi bulunmadığından kullanımı sonrasında toprağın verimi içerisinde bulunan maddeler sayesinde artmaktadır.
Potasyumdan zengin besinlerin başında; ıspanak, maydanoz ve marul gibi yeşil yapraklı sebzeler gelmektedir. Bunun yanı sıra kurubaklagiller, kuruyemişler, kuru meyveler ve patates de yüksek miktarda potasyum içermektedir. Meyvelerden ise muz, erik, avokado potasyum yönünden zengindir.
Deniz suyunda ve yerkabuğundaki birçok mineralde diğer elementlere bağlı olarak bulunur. Doğada genellikle tuz formunda yaygın olarak bulunur. Potasyumun elde edilişi zor olduğundan pahalı bir metaldir.
Domates, biber, patlıcan, hıyar, kavun, karpuz ve kabak bitkilerine potasyum nitrat gübresi vermek için en uygun zaman; meyvelerin ceviz iriliğine ulaştığı dönemden, hasada 15-20 gün kalıncaya kadarki zaman dilimidir. Fasulye, nohut ve mercimek de bu zaman dilimi arasında gübrelenebilir.
Potasyum Gübre Nasıl Uygulanır? Potasyumlu gübreler, damla sulama ile bitki köküne, serpme yada mibzerle toprağa, püskürtme yöntemiyle de yapraktan uygulanabilir. Meyve ağaçlarında ise, taç izdüşümüne gelecek şekilde toprağa karıştırılarak yada damla sulamayla verilebilir.
Yılın bu ilk gübrelemesinde Potasyumlu ve Fosforlu gübrelerin tamamı ile Azotlu gübrelerin yarısı verilmelidir. Azotlu gübrenin diğer yarısı ise 2-3 ay sonra sulamadan hemen önce verilip tırmıkla hafifçe karıştırıldıktan sonra derhal sulanarak erimesi sağlanmalıdır.
Besin maddeleri bakımından kümes hayvanları gübreleri en zengin, sığır gübresi ise en fakirdir. At ve koyun gübreleri ise bunların arasında yer almaktadır. Koyun ve tavuktan elde edilen ahır gübrelerinin besin maddesi kapsamı, sığır ve beygirden elde edilen gübrelere oranla daha yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri