Londra'daki Roehampton Üniversitesi araştırmacıları tarafından yayımlanan yeni bir çalışma, insan vücudunun 40 ila 50 santigrat derece arasında tolere edebileceği bir “üst kritik sıcaklık” sınırı olduğunu gösteriyor.
Londra'daki Roehampton Üniversitesi araştırmacıları tarafından yayınlanan yeni bir çalışmaya göre, insan vücudunun 40 ila 50 santigrat derece arasında tolere edebileceği bir "üst kritik sıcaklık" sınırı var.
50°C altında olsa bile yüksek sıcaklık ve nem, hayati sağlık tehlikesine neden olabiliyor. Rutgers Üniversitesi çalışmasına göre, küresel ısınmanın mevcut seyri devam ederse, 2100 yılı itibarıyla 1,2 milyar insan aşırı sıcak hava koşullarıyla karşı karşıya kalabilir.
Öte yandan, araştırmada aşırı yüksek nemli havalarda 32 derecenin üzerindeki sıcaklıkların, aşırı düşük nemli havalardaysa 45 derecenin üzerindeki sıcaklıkların insanlar için ölümcül olabileceği tespit edildi.
İleri yaştakiler daha fazla etkileniyor
Sıcak havanın özellikle bebekleri ve geriatri grubu olarak kabul edilen 65 yaş üstü kişileri etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Mocan, “Yaşlı grupta vücuttaki su miktarı daha az oluyor. Yine bu yaş grubunda diyabet, hipertansiyon, kalp gibi kronik hastalıklar daha fazla görülüyor.
İlgili 19 soru bulundu
Meteoroloji'ye göre, 40 derecenin üzerindeki sıcaklıklar, insan hayatını tahdit eden "ısı çarpması" ile güneş çarpması, ısı krampı veya ısı yorgunluğuna yol açabiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün oturma odası için koyduğu ideal sıcaklık 21 derecedir. Diğer odalar için 18 derecelik sıcaklık öneriliyor. Araştırmalar, ideal uyku ortamı için yatak odalarında sıcaklığın 16-19 derece a olması gerektiğini ortaya koyuyor.
İnsanların vücut ısısı 37° olarak bilinmektedir. Vücut ısısı düşmeye başladığı anda kişi donma olayına doğru yol almaya başlamış demektir. Bedenimizin sıcaklığı 37°'den 34° dereceye kadar indiyse donma olayı başlamış olur. Bu evreye hipotermi denir.
İnsan vücudu, alınan besinler ve teneffüs ettiği oksijen ile enerji üre- ten ve ürettiği enerjinin işe dönüştüremediği kısmını ısı olarak dış ortama ileten termodinamik bir sistem olarak düşünülebilir[1]. İnsanlar, aktivite seviyesine bağlı olarak 100 ile 1000 W aralığında ısı üretirler.
Hatay'ın Hassa ilçesinde 50 dereceyle sıcaklık rekoru kırıldı. 47 ilde ise termometreler 40 dereceyi aştı. Basra sıcakları Güneydoğu ve Doğu Anadolu başta olmak üzere yurdun büyük bölümünde etkili oluyor. 47 ilde sıcaklık 40 derecenin üzerine çıktı. Rekor sıcaklık ise 50 derece ile Hatay'ın Hassa ilçesinde ölçüldü.
HAVA SICAKLIĞI KAÇ DERECE OLURSA RESMİ TATİL OLUR? Hava sıcaklığı, 50 derece üzerine çıkması durumunda resmi tatil ilan edilir.
Eskişehir'de dün hava sıcaklığının 49,5 derece olarak ölçülmesi ile Türkiye'de ulusal sıcaklık rekoru kırıldı.
İnsanın normal vücut sıcaklığı genellikle iki yöntem ile ölçülür. Birinci yöntem olan oral yol (dilin altından) ile ölçüldüğünde 36.8±0.4 derecedir. İkinci yöntem olan içsel bölgeler anal, vajinal yolla ölçüldüğünde ise 37.0 derece olarak çıkmaktadır.
Death Valley'de 1913 yılında 56.7 °C (134 °F) olarak kaydedilen sıcaklık rekoru bulunuyor. Tirat Zvi, İsrail'in Kuzey Bölgesi'nde yer alan bir köy olma özelliği taşıyor.
Vücut ısısı yükselince vücutta kızarma, kramplar, baş ağrısı, hızlı nabız, güçsüzlük ve bayılma ortaya çıkar. Sıcak çarpması ise tehlikelidir ve acil tedavi gerektirir.
Kalp dakikada ortalama 60 kez yerine sadece iki kez çarpıyor. Kan dolaşımı yapılamıyor ve bu sürecin sonunda donarak ölüm neredeyse kesinlik kazanıyor. Bu ölümün "yumuşak" bir ölüm olup olmadığı konusunda ise bilim dünyasında tartışmalar sürüyor.
Vücut ısısı her saat 1 derece düşüyor
Ölüm sonrası ceset her bir saat ortala 1 derece soğuyor. Soğuma işlemi şişmanlarda daha geç gerçekleşirken, çocuk ve zayıflarda ise daha hızlı gerçekleşiyor.
Vücut ısısının korunması için soğuk havalarda özellikle baş, yüz ve boyun bölgeleri kapatılmalıdır. Aşırı terlemeye neden olabilecek faaliyetlerden kaçınılmalıdır. Rüzgara dayanıklı ceket, eldiven, bot, şapka ve atkı giyilmelidir. Bol katmanlı ve hafif giysiler giyilmelidir.
Oturma veya çalışma odaları için ideal sıcaklık, 20°-22°C civarındayken, diğer odalar daha sıcak olmalıdır. Örneğin banyolar ve çocuk odaları için uzmanlar 22°-24°C aralığını tavsiye etmektedir. 16°-19°C arasındaki sıcaklığa sahip yatak odaları iyi bir gece uykusunu destekler.
Genel olarak kabul gören en yüksek sıcaklık değeri yaklaşık 1032 Kelvin olan Planck sıcaklığıdır. Planck sıcaklığı Büyük Patlama'dan 10-43 saniye sonra (Planck zamanı) bütün evrenin Planck ölçeğinde (10-35 metre) olduğu anda, aşırı yoğun ve sıcakken ulaşıldığı düşünülen sıcaklıktır.
Sıcak yaz günlerinde güneşe maruz kaldığımızda, vücut uyku hormonu olarak da bilinen melatonini üretmeyi durdurur. Güneşten uzaklaşıp gölgeye geldiğimizde ise melatonin üretimine devam eder; üstelik üretemediği zamanı da üzerine ekleyerek. Bu nedenle yorgunluk ve uyku hali oluşur.
Bu yazın başlarında ABD İklim Tahmin Merkezi, 2023'ün büyük bir El Nino yılı olacağını duyurmuştu. El Nino, Pasifik Okyanusu'nda Ekvator boyunca yayılan sıcak suyun neden olduğu geniş kapsamlı bir iklim modeli. Bu modelde Pasifik'teki bol miktarda ısı atmosfere aktarıldığı için ekstra sıcaklıklar ortaya çıkıyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesindeki verilere göre saat 14.50'de İstanbul'da sıcaklığın en yüksek ölçüldüğü ilçe 43.4 dereceyle Şile oldu.
10-15 derece: Uzun kollu t-shirt ve çorap giydirdikten sonra kazak ve pantolon giydirin. Dışarı çıkarırken ceket ve bere takın. Bebeğiniz sizden en fazla 1 kat fazla giyinmeli. 5-10 derece: Uzun kollu bir atlet, çorap ve patiğin üzerine pantolon ve kazak giydirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri