Potasyum nitrat başlıca olarak gübreler, roket itici yakıtı ve havai fişeklerin üretiminde kullanılır; Kükürt ve odun kömürü ile belirli oranlarda karıştırılırsa karabarutu oluşturur. Gıda katkısı olarak kullanıldığı Avrupa Birliği normlarında E252 olarak adlandırılır.
Dane ve meyvelerin iri, dolgun ve sert; renklerinin canlı olmasını sağlar. Ürünün gıda değerini (şeker, protein, aroma maddeleri, vitaminler) artırır. Meyve dökümünü en aza indirir. Olumsuz yetişme koşullarına, yatmaya ve hastalıklara karşı dayanıklılığı artırır.
Potasyum nitrat maddesi başlıca olarak gübrelerde, roket itici yakıtlarda ve havai fişeklerin üretiminde kullanımı sağlanır. Kükürt ve odun kömürüyle belirli miktarda karıştırılırsa kara barutu medyana getirir. Gıda katkısı olarak kullanıldığında Avrupa Birliği normlarında E252 olarak adlandırılmaktadır.
Potasyum nitrat genelde depo kayıplarını azaltarak kuru madde oranını da arttırmaktadır. Sert çekirdekli olan meyvelerde çiçeklenmeyi yükseltir, meyve miktarını ve meyve kalitesini yükseltir.
ZEYTİN 100 litre suda 3 kg PN gübresi eritilip çiçek öncesi, meyve tutumundan sonra ve meyve irileşme döneminde uygulanmalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Meyve ağaçları toprak PH'sı 6,5-7,5 arasında organik ve inorganik besin maddelerince yeterli topraklarda gelişir. Toprağın organik madde kapsamı yeterli değilse, bir dekara 3-4 ton yanmış ahır gübresi tavsiye edilir. Ahır gübresi kıtsa, her fidan çukuruna bir kova yanmış gübre toprakla karıştırılarak kullanılabilir.
Potasyum Gübre Ne İşe Yarar? Potasyum bitki metabolizmasından sorumlu bir besin maddesi olup, azot ve fosforu destekler. Potasyum bitkilerin su tutmasında yardımcı olur; iç katyon ve anyon dengesini düzenler, protein sentezini sağlayarak bitkinin sağlıklı büyümesi için enerji verir.
Gübrelemede en uygun yöntem, bitkinin ihtiyacı olan gübreleri 3 defada toprağa vermektir.Ekimle birlikte Amonyum Sülfat, 20-20-0 veya 18-46-0 Kompoze gübrelerinden biri, Mart ayı başında Üre ve son olarak Nisan ayı başında Amonyum Nitrat (%26) kullanılarak gübreleme yapılması uygundur.
Potasyum nitrat gübresi meyve ve sebzelerde büyümeye, şişirmeye yardımcı olur. Potasyum sülfat ise meyve ve sebzede olgunlaşamaya etki eder. Her iki ürünü de vejetasyon dönemi boyunca yaptıkları işler bakımından değerlendirip kullanmanız gerekir. Hasat sonrası TSP gübresi ile potasyum sülfat gübresini kullanınız.
Nitrat içerikli bu gübreler özellikle bitkilerin azot alınımını hızlandırmak, polinizasyon dönemi bitkilerin artan azot ihtiyacını gidermek, sürgün ve meyve iriliğinde damla sulama ile hareketli azotun alınımı sağlamak için kullanılıyor.
Potasyum bitkilerde kök gelişmesini ve büyümesini olumlu şekilde etkilerken bitkilerde yatmayı önler, soğuğa dayanıklılığı artırır, erkencilik sağlar, azotun etkinliğini artırır, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığı olumlu şekilde etkiler.
Üretici-İthalatçı firmaların ve bayi/dağıtıcıların yedieminlerindeki Kalsiyum Amonyum Nitrat (%26 CAN) ile Kalsiyum Amonyum Nitrat (%21 CAN) gübrelerinin çiftçilere satışına kontrollü olarak izin verilecektir. Potasyum Nitrat ve Sodyum Nitrat gübrelerinin satışı tamamen serbest bırakılmıştır.
Tütünde yüksek ürün ve kaliteli yaprak elde edilmesini sağlar. Potasyum Nitrat gübresi topraktan, yapraktan ve sulamayla birlikte (damla ve yağmurlama) uygulanabilir. Üç ayrı tipi mevcuttur: Pril, kristal ve düşük pH değerli potasyum nitrat. Pril tipi direkt toprak uygulamaları için uygundur.
Bitkilerin biyokimyasal ve enerji metabolizmasında önemli rol oynayan fosfor, dokuların daha sağlam olmasını sağlayarak bitkilerin hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığını artırır. Fosfor, bitkilerin özellikle kök gelişimini güçlendirerek toprak patojenlerine karşı bitkiyi daha dayanıklı hale getirir.
Potasyum, bitkilerin hastalıklara karşı dayanıklılığını artırmaktadır. Tohumun olgunlaşmasını sağlayan potasyum, bitkinin kök sisteminin gelişmesini de sağlamaktadır. Klorofil oluşumunda rol oynar. Bitki yapraklarındaki stoma hücrelerinin açılıp kapanmasında ve kök hücrelerinin suyu almasında düzenlemeler yapmaktadır.
Ekinlerde hücre duvarının oluşumunda kalsiyum önemli bir etmen kabul ediliyor. Kalsiyum nitrat desteği, bitkilerin hastalıklardan korunmasını sağlıyor ve dayanıklılığını artırıyor. Azot sayesinde ekinlere protein katkısı sağlanıyor ve yapraklı büyüme hızlanıyor.
Potasyum Noksanlık Belirtileri
Yaşlı yaprakların uçlarında ve kenarlarında sararma daha sonrada kuruma şeklinde görülür (yaprak yeşil rengini korur). Yaşlı yapraklar daha küçüktür. İlerlemiş durumlarda yaprağın büyük bölümü kurur ancak düşmez. Bitkide genel bir su stresi görülür.
Fosforlu ve sülfatlı gübrelerle kalsiyumlu gübreler kesinlikle karıştırılmaz. Yaprak gübreleri kimyasal olarak bir tuzdur.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor.
33 Nitrat Gübre (Amonyum Nitrat) Ne İşe Yarar? Diğer azotlu gübrelerde olduğu gibi 33 nitrat gübrede bitkinin yaprak, gövde, kök oluşumunu, su alımını, çiçeklenmeyi, meyve oluşumunu ve olgunlaşmasını teşvik ederek kaliteli ve bol ürün alınmasını sağlar.
Potasyum nitrat kullanılarak elde edilen gübreler her zaman daha kalitelidir. Kullanıldığı andan itibaren bitkiler tarafından hemen emilir. Ayrıca bitkilerin verim kaynağı olan potasyum nitrat gübrelerin harmanlanması ile beraber sıvı gübre hazırlanması için de kullanılır.
Potasyum vücutta sodyum ile birlikte çalışarak sıvı dengesini ve hücre içi sıvının devamlılığını sağlar. Vücutta iskelet ve kalp kası aktivitesi için potasyuma ihtiyaç duyulmaktadır.
Potasyum, hemen hemen tüm bitkilerin ihtiyacı olan bir ana bileşen olduğundan geniş kullanım alanıyla karşımıza çıkıyor. Mısır yetiştiriciliği işlemlerinden çeltik üreticiliğine, patates, tütün, zeytin, fındık ve narenciye tarımına kadar hemen her tarımsal üretimde potasyum gübre kullanılabiliyor.
Potasyum nitrat etkili bir oksitleyicidir. Potasyum içerdiğinden yanma ile leylak renkli bir alev oluşturur. Bu nedenle amatör roket itici yakıtları ile şeker ve potasyum nitrat karışımıyla yapılan sis bombası gibi birçok piroteknik bileşimde ve havai fişeklerde kullanılır.
Kalsiyum varlığını sağlamak için kök sistemini uyarmalı, canlılığı ayarlamalı, iyi gübreleme ve kontrollü sulama yapmalıyız. Azot (N), potasyum (K) ve magnezyum (Mg) fazlası, bu elementler kalsiyum antagonistleri olduğundan kalsiyum emilimini bozar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri