1-Pozisyon gücü: Bir liderin otoritesi öncelikle atanmış bulunduğu makamdan yani pozisyondan kaynaklanır. 2-Ödüllendirme gücü: Liderin işlerini başarılı bir şekilde yapan astlarını ödüllendirme yetkisinden kaynaklanan bir güçtür.
Pozisyon kaynaklı güçler biçimsel güç kaynakları olup, meşru güç, ödüllendirme gücü ve zorlayıcı güç; birey kaynaklı güçler ise biçimsel olmayan, uzmanlık gücü ve benzeşim gücü olarak ifade edilmektedir.
Yönetsel güçlülük, yönetsel işlerin gerektirdiği uygun tepkiyi kolaylaştıran belirli duygusal, zihinsel ve davranışsal yetenekler setidir. Yetenekler, başarılı bir yöneticinin repertuvarının temel ve önemli bileşenleridir.
Güç, örgüt içerisindeki bireylerin davranışlarının oluşmasında ve bu davranışların örgütsel amaçlara hizmet etmesinde üst yönetim tarafından kullanılan bir araçtır. Bu çalışma, güç, otorite, örgütsel güç, örgütsel güç kaynakları ve örgütsel güç türlerini tartışmayı ve irdelemeyi amaçlayan niteliksel bir incelemedir.
Uzmanlık Gücü: Liderin işine ilişkin sahip olduğu bilgi, beceri ve uzmanlığın izleyicileri tarafından kabul edilmesi ile elde edilen güçtür.
İlgili 35 soru bulundu
Bu taksonomiye göre güç kaynakları; ödül gücü, zorlayıcı güç, uzmanlık gücü, özdeşim gücü ve yasal güçtür.
Liderliğin tanımı herkesçe farklı olsa da en iyi tanımlardan birini aşağıdaki söz vermektedir: “Lider, gidilecek yolu bilen, o yola korkusuzca girebilen ve arkasındakilere yol gösteren kişidir.” Görev tanımlarından bağımsız olarak liderler çalışanlarının başarı ya da başarısızlığında da kritik bir role sahip olurlar.
Referansı, daha önce çalıştığınız bir işte, yer aldığınız bir projede yetkinlikleriniz, yetenekleriniz, sorumluluk duygunuz gibi konularda fikir sahibi olan kişi olarak tanımlayabiliriz.
Özdeşlik kavramı kişilerin kendi düşünce,inanç,davranış hatta duygularını değerlendirmek için başka kişilere nasıl atıfta bulunduklarını göstermektedir. Özdeşlik gücü biçimsel bir ilişki veya üyelik bağı olmaksızın kullanılmaktadır. Örn. En sevdiği sporcunun konuşmasını taklit etmek gibi.
Organizasyon yapısındaki farklı hiyararşik basamaklar ve biçimsel ilişkiler sonucu ortaya çıkan yetki türleri üç temel başlık altında toplanır. Bunlar sırasıyla; komuta yetkisi, kurmay yetki ve fonksiyonel yetkidir.
Elektrik devrelerinde alıcılar tarafından sistemden çekilen faydalı, yani işe yarayan güce aktif güç denir. Örneğin aktif güç; ısıtıcılarda ısıya, motorlarda harekete, aydınlatma araçlarında ise ışığa dönüşür. Bir doğru akım devresinde kullanılan güç, bu devreye uygulanan gerilim ile devreden geçen akımın çarpımıdır.
Benzeşim gücünün temelinde bireyin hitabet yeteneği, ses tonu, dış görünüşü, kültürü gibi onu çekici ve etkileyici yapan karizmatik unsurlar vardır. Diğer bir ifadeyle burada önemli olan kişinin karizmasıdır. Bu güç kişiyi lider yapma özelliği bakımından ayrı bir öneme sahiptir (Koçel, 2011, s. 557).
Yöneticinin gücünü makamından ve otoritenin verdiği imkanlardan aldığını; liderin ise gücünü kişisel ilişkilerinden ve yardımseverliğinden kazandığını ortaya atıyorlar. Liderlerin çalışanlarını şevk vererek işe yönlendirdiğini; yöneticilerin ise otokratik güçlerini kullanarak korku ile iş yaptırdıkları ifade ediliyor.
Liderliği teorisi nedir? Liderlik teorisi yönetim ve örgütsel davranış alanında liderlerle ilgili özellikleri, davranışları ve etkileri açıklamaya çalışan kuramsal bir çerçevedir. Başlıca liderlik teorileri arasında 'büyük insan' teorisi, özellik teorisi, davranış teorisi ve durumsal teoriler bulunmaktadır.
House'un Karizmatik Liderlik Yaklaşımı
House karizmatik liderleri “kendi kişiliklerinin gücüyle izleyicileri üzerinde derin ve olağanüstü etki yaratma yetisine sahip bireyler” olarak açıklamıştır (House,1977,s.189: akt.
Yani kaynaklar, güç temelinin nasıl kontrol edildiğini ifade eder. Dört güç kaynağı vardır. Bunlar; bulunulan pozisyon, kişisel özellikler, uzmanlık ve bilgiyi elde etme ile bilgiye engel olma konusunda sahip olduğumuz fırsatlardır.
Asimetrik savaş, güçsüz olan askerî birliklerin daha güçlü olan askerî birliklere karşı yürüttüğü gayrinizami harp unsurlarını da barındıran savaş yöntemidir.
Özdeşlik ile denklem arasında bulunan fark ise şu şekildedir; özdeşliklerde bilinmeyen hangi sayı verilirse verilsin eşitliğin her iki tarafı da aynı olmaktadır. Denklemlerde ise durum farklıdır. Denklemlerde bazı gerçek sayılar ile eşitlik sağlanır. Burada bahsedilen denklem tabi ki özdeş olmayan denklemlerdir.
Bireysel anlamda güç, düşüncelerinizi amaçlarınıza uygun olacak şekilde yönlendirebilmek için hayatımızı değiştirebilme yeteneğidir. Gerçek güç paylaşılır ve mutlak hakimiyet gerektirmez. Örgütsel anlamda GÜÇ bireylerin istenilen bir davranışı sergilemeleri için ihtiyaç duyulan zaruri bir faktördür.
Referans olarak iş yaptığınız müşterileri, idarecilerinizi, proje yöneticilerinizi, öğretmenlerinizi veya meslektaşlarınızı gösterebilirsiniz.
Bir personelin iş hayatı hakkında somut bilgiler veren belgelere referans denir. Referans mektuplarda ise iş başvurusu yapan kişinin iş yaşamıyla ilgili detaylı bilgiler yer alır. Bu mektup ile söz konusu kişinin güvenilir olduğu beyan edilmiş olur.
Otoriter (otokratik-yetkeci) lider, yetkiyi merkezi hale getiren, biçimsel gücü, ödüllendirme gücünü ve cezalandırma gücünü kullanan liderdir (Daft 1991: 375). Otoriter liderleri "söyleyen" (tellers) liderler olarak ifade etmek mümkündür. Bu tür liderler, işgörenler tarafından yapılacak işi yapılandırırlar.
Liderliğin birinci ilkesi, farkındalıktır. Bütün liderler, farkındalıkları yüksek insanlardır. Kendi zafiyetlerini ve güçlü taraflarını bilirler. Kendilerine karşı son derece dürüsttürler.
- 1.1. Tip: Etkili Olmayan Lider: Buna Cılız veya Zayıf Liderlik te denilmektedir. Örgütte kalabilmek için gerekli işin yerine getirilmesinde en az seviyede çaba harcamaktadır. - 1.1. Tip: Etkili Olmayan Lider: Lider, yoksullaşmış yönetim tarzında tutunabilmek için elinden gelen en az gayreti gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri