GAPS, bildiğimiz diyetlerin dışına çıkan bir türdür. GAPS'in açılımı “Bağırsak ve Psikoloji Sendromu” olarak tanımlanmaktadır. Doktor Natasha Campbell-McBride tarafından ortaya atılan diyet, bağırsak disbiyozunu ve otizm, DEHB ve depresyon gibi ilgili durumları ele almak için geliştirilmiş bir beslenme protokolüdür.
GAPS, bağırsak ve psikolojinin ilişkisi üzerinde çalışan daha çok nörolojik ve psikolojik iyileşmeyi hedefleyen bir beslenme protokolüdür, kilo verdirmek gibi bir amacı yoktur. Buna karşılık karbonhidrat, şeker ve paketli işlenmiş gıdaların sınırlandırıldığı tüm diyetlerde olduğu gibi GAPS diyeti de kilo verdirebilir.
GAPS diyeti ülseratif kolit gibi sindirim sistemi sağlığını destekleyerek beyin-gut bağlantısını iyileştirir. Diyetin temelinde gluten, şeker, işlenmiş gıdaların tüketilmemesi yer alır. Sebzeler, etler, balık, sağlıklı yağlar gibi besinlerin tüketimi ise teşvik edilir.
GAPS diyeti, sızdıran bağırsak sendromunun tedavisinde bağırsak duvarlarını iyileştirmek amacıyla uygulanan bir diyettir. Bağırsak florasının bozulması ile hasar meydana gelebilir ve bağırsaklar besinler ile birlikte zararlı kimyasal ve toksinleri kan dolaşımına verebilir.
GAPS GİRİŞ DİYETİ – ELİMİNASYON
Giriş aşaması, çoğu yiyeceği ortadan kaldırdığı için diyetin en kısıtlayıcı kısmıdır. Buna "bağırsak iyileşme aşaması" denir ve semptomlara bağlı olarak üç haftadan bir yıla kadar sürebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Gaps diyeti kahvaltı kişisel tercihe göre hazırlanan yumurta, zencefil ya da nane çayı, glutensiz ekmek içerebilir. Öğle ve akşam yemeklerinde ev yapımı çorba, ev yapımı turşu, et ve balık, ev yapımı yoğurt, glutensiz ekmek ve içecek olarak kemik suyu tüketilebilir.
Öncelikle Giriş Diyeti Tamamlanmalıdır
Kuzu-koyun yağı, ördek yağı, ham tereyağı ve ghee gibi hayvansal kaynaklı yağlar, kabuklu deniz hayvanı, organik yumurtalar, balık, kefir, lahana turşusu ve ev yapımı yoğurt gibi fermente gıdalar ve sebze tüketilmesi önerilir.
Kuru fasulye, mercimek ve kuru bezelye ishal veya diğer sindirim rahatsızlıkları tamamen geçmeden tüketilmemelidir.
Oğlunu tedavi etmek amacıyla bağırsak sağlığını iyileştirdiği ve buna paralel olarak otizmi de tedavi edebildiği öne sürülmektedir. Gaps diyetiyle ilgili bilimsel araştırmalar neredeyse hiç yoktur. Bu yüzden otoriteler tarafından tam olarak kabul edilmemiş bir diyet sistemini önermek de doğru olmayacaktır.
Bağırsak detoksu yapmak isteyen kişilerin dikkat etmeleri gereken en önemli kural: Bağırsak detoksu ayda 1 kez, 4 gün yapılır.
Bağırsak ve Psikoloji Sendromu (GAP Sendromu veya GAPS), sindirim sistemi ve beynin işlevleri arasında bağlantı kuran bir durumdur. Bu terim hem nörolojide hem de insan beslenmesinde lisansüstü dereceleri olan tıp doktoru Dr. Natasha Campbell-McBride tarafından oluşturuldu.
Otoimmün diyeti, otoimmün hastalıklarda iltihabi yıkımı durdurabilmek için ortaya atılmış bir diyet. Haşimato, MS, romatoid artrit, çölyak, ankilozan spondilit, tip1 diyabet, vitiligo ve daha birçok otoimmün hastalığın oluşabilmesi için kişide “sızıntılı bağırsak” olması gerekiyor (Fasano, 2012) (1).
Probiyotikler: Bu diyet, probiyotiklerin (iyi bakteriler) tüketimini teşvik eder. Fermente gıdalar ve probiyotik takviyeler, bağırsak florasını desteklemek için kullanılır. İnflamatuar gıdalardan kaçınma: GAPS diyetinde, iltihap oluşturabileceği düşünülen gıdalardan kaçınılması önerilir.
Doktor Natasha Campbell-McBride tarafından ortaya atılan diyet, bağırsak disbiyozunu ve otizm, DEHB ve depresyon gibi ilgili durumları ele almak için geliştirilmiş bir beslenme protokolüdür. GAPS diyeti çok kapsamlıdır.
Gemi acenteliğine ilişkin iş ve işlemler 13.09.2021 tarihi itibariyle Gemi Acenteleri Bilgi Sistemi (GABS) üzerinden yapılmaya başlanmıştır.
MIND diyeti, yaşlanmaya bağlı olarak bilişsel işlevlerde ortaya çıkan gerilemeyi engellemeyi ve beyin sağlığını korumayı amaçlayan bir beslenme planı. "Nörodejeneratif gecikme için Akdeniz-DASH müdahalesi" olarak adlandırılan bu beslenme modeli, kısaca MIND diyeti olarak biliniyor.
GenTestDiet Diyet ;
Genetik analiz sonucunda SİZE ÖZEL olarak hazırlanan BİREYSEL Beslenme Programıdır. Yaşam Boyu bir kez yaptırmanız yeterlidir. GenTest sadece bu konuda özel eğitim almış Yetkili Diyetisyenler tarafından uygulanır. GenTest Kanıta dayalı bir uygulamadır.
Japon diyeti 13 günlük bir uygulama evresine sahiptir. 7 gün içinde 7 kilo verme gibi bir zorunluluk koyan Japon diyetine adapte olmak biraz zordur. Japon diyetinde amaç kişinin metabolizma akışını düzenlemek ve uzun bir süre kilo almasını engellemektir. Diyet süresince şeker, alkol, tuz ve unlu mamuller yasaktır.
TAM GAPS DİYETİ
Tüm tahıllar ve onlarla yapılan herşey: buğday, yulaf, çavdar, pirinç, mısır, kinoa, karabuğday, darı özellikle de işlenmiş olanlarından kaçınmak gerekir.
Bu besinlerin sindirimi oldukça kolaydır. Bu besinler oldukça fazla lif içerirler. Bu yüzden de spor ve diyet yapanlar için oldukça önemli besinlerdir. Etle eşdeğer proteine sahip olan mercimek bu besinlerin en başında gelmektedir.
Mercimek, bitkiler arasında en çok protein içeren besindir. Mercimekte bulunan %35 oranındaki protein, et, tavuk ya da balığın içerdiği protein ile kıyaslanabilir. Mercimekte, 100 gramında 15- 25 gram oranında olmak üzere karbonhidrat da bulunur.
Fermantasyon ürünleri (turşu, yoğurt, peynir, sirke, tuzlama yiyecekler) bağırsak florasında bulunan probiyotikleri artırır. Günlük lif ihtiyacımız 25-30 gram kadardır. Bunun için sebze, meyve, kepekli ürünler ve kuru baklagiller yenmelidir.
Lif, bağırsak florasında bulunan dost bakteriler için muhteşem bir besin kaynağıdır. Bu yüzden sebze, meyve, kinoa, kabuklu esmer pirinç gibi yüksek lif içerikli kompleks karbonhidratların tüketimi büyük öneme sahiptir. Et tüketmek genel sağlık için oldukça önemlidir.
Vücutta yapım ve onarımda görevli olan protein içeren ; yumurta, kırmızı et, tavuk , hindi, balık gibi besinler mutlaka diyetinizde bulunmalıdır. Gıda katkı maddeleri bağırsak bariyerine zarar verdiği için paketli gıda ve içeriği bilinmeyen gıda tüketiminden kaçınılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri