Bir bakışta. İyi huylu pozisyonel vertigo, baş dönmesi ataklarına yol açar. İç kulağın denge organındaki minik taşlar tarafından tetiklenirler. Ataklar genellikle birkaç hafta sonra kendiliğinden durur.
Pozisyonel baş dönmesi genellikle 1-2 hafta kadar sürer ve kendiliğinden geçer. Ancak belli bir süre sonra tekrarlayabilir (yılda birkaç kez veya birkaç yılda bir). Baş dönmesinin yoğun yaşandığı günlerde ilaçlarla hastanın şikayetleri azaltılmaya çalışılır.
Benign paroksizmal pozisyonel vertigoda (BPPV) hastalık bir kaç hafta veya ayda kendiliğinden sonlanır.
Vertigonun kalıcı olma olasılığı, semptomların nedenine, sıklığına ve tedavi yöntemlerine bağlıdır. Meniere hastalığı gibi bazı iç kulak sorunları, vertigo semptomlarının sürekli tekrar etmesine neden olabilir ve bu durum kalıcı hale gelebilir. Ancak, vertigonun kalıcı hale gelme olasılığı düşüktür.
Çarpma ya da yaralanmalar sonucu ortaya çıkan vertigo, altta yatan başka bir hastalık yoksa kendiliğinden iyileşebilmektedir. Altta yatan bir başka hastalık varsa, öncelikle bunun tedavisi sağlanmalıdır. Örneğin, akut kulak enfeksiyonu sebebiyle vertigo oluşabilmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Vertigo krizi sırasında güvenli bir alana çekilmek ve hareketsiz şekilde durmak gerekir. Kriz sırasında en önemli nokta hareketsiz kalmaktır. Bu sırada stresli düşüncelerden uzak durmak önemlidir. Kriz sırasında kişi kendini telkin etmeli, krizin geçeceğini kendine söyleyerek psikolojik rahatlamalıdır.
İlk üç gün hastalarımıza istirahat tedavisi ve yanında ilaç tedavisi veriyoruz. Ondan sonrasında denge sinirinin gücünü yitirdiği için tekrar güçlenebilmesi için rehabilitasyon hareketleri verilmesi gerekmektedir. Hastalarımız ne kadar uzun süre istirahat ederlerse bu hastalığın düzelmesi gecikmektedir.
Arka denge kanalı içine kristal girmesi ile oluşan pozisyonel baş dönmesi tanısı konan hastalarında epley manevrası ile şikayetler giderilmektedir. Bu işlemden sonra hastaların 48 saat süre ile hastalığın olduğu kulağa dönerek yatmamaları gerekmektedir. Yüksek yastıkta yatılması önerilmektedir.
Vertigo hastaları sırt üstü yatmalıdır. Vertigo hastaları sırt üstü pozisyonda yatarken başlarının dönmediği gözlenmiştir. Baş dönmesinin kulak içi denge kristalleri ve kan dolaşımı üzerindeki etkisi düşünüldüğünde düz pozisyonda uyumak en doğru hareket olacaktır.
Vertigo her mevsimde görülebilen bir sorun olsa da, vertigoyu tetikleyen bazı hastalıkların ilkbahar ve sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki artması ile vertigo sıklığı da artabiliyor.
Günlük egzersizler: Başın yavaşça döndürme veya başı çevirme egzersizleri kulak kristallerinin yerine oturmasına yardımcı olabilir. İlaçlar: Ağrı ve şişmeyi hafifletmek için aspirin veya ibuprofen gibi ilaçlar kullanabilirsiniz.
Her Baş Dönmesi Vertigo Değildir!
Hastaların çoğunun da yanlış bildiği gibi her baş dönmesinin vertigo olmadığının altını çizen uzmanımız şöyle konuştu: “Vertigo bazı hastalarda çok ani ve hızlı gelişir; bir süre devam eder, ardından tamamen geçer. Fakat yıllar içinde yine tekrar eder.
Pozisyonel baş dönmesi hastalığında herhangi bir nedenle ve sivildeki makuleler üzerinden kopan kalsiyum karbonat kristallerinin bu odacığı dolduran iç kulak sıvısında serbest kaldıktan sonra yarım daire kanallarının aynı odacığa açılan ağızlarından kanalların içerisine kaçması sonucu oluşur.
Uyku yerinin karanlık olması önemlidir. Bunun dışında uyurken mutlaka sırt üstü yatılmalıdır. Eğilmek vertigo hastalarının başlarının ağrımasına ve dönmesine neden olabilir. Başı düz pozisyonda tutmak en iyisidir.
Kulak kristali oynaması, bireylerde yaşam kalitesini oldukça düşürür. Yatakta dönerken ya da bir yere eğilirken yaşanan baş dönmesi gibi şikayetlerle kulak burun boğaz kliniklerine başvuran bireyler, kısa süre içerisinde tedavi edilerek eski yaşantılarına geri dönebilir.
Vertigo etkileri ağır olan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle fiziken sizleri oldukça sarsacaktır. Bu hastalığın etkisini geceleri azaltmak için en doğru seçenek vertigo için tasarlanmış olan ortopedik yastıkları kullanmaktır.
İç kulak iltihabı (Vertigo)
İç kulak sistemindeki iltihaplanma olarak bilinen labirentit işitme ve denge sisteminden sorumlu iç kulak sisteminin bozulması sonucu baş dönmesi yaratabilir. Bu aynı zamanda şiddetli baş dönmelerine neden olan vertigo'nun da nedenidir.
Epley Manevrası
Baş yatakta iken hızla sırt üstü uzanılır ve 30 saniye beklenir. Bu pozisyonda yastık omuzların altında durur. Baş kaldırılmadan sağa çevrilir ve 30 saniye beklenir. Son olarak baş ve vücut sağa çevrilir ve yere bakılarak 30 saniye daha beklenir.
Bir bardak suda kaynatılıp, süzülerek tüketilen kişniş, vertigo semptomlarına karşı kullanılabilmektedir. Vertigonun baş dönmesi yanında mide bulantısı semptomu da görülür. Mide bulantısına karşı zencefil çayı içilebilmektedir. Civanperçemi ve anason çayı da vertigoya iyi gelen bitkiler arasında yer alır.
B6 vitamini, sinir sistemi fonksiyonları için önemlidir ve iç kulaktaki dengeyi sağlamada rol oynayan sinirlerin sağlığını destekler. Özellikle muz ve avokado B6 vitamini açısından zengin meyvelerdir. Bu meyvelerin beslenme planına dahil edilmesi vertigo belirtileri üzerinde oldukça etkilidir.
Başınızı 45 derece sağa çevirin. Hızlıca sol tarafınıza uzanın ve 30 saniye kalın. Yatağınızın karşı ucuna uzanmak için hızlıca hareket edin.
Dr. Bülent Şerbetçioğlu, pozisyonel vertigonun çoğunlukla kadınlarda rastlandığını belirterek, 'Halk arasında pozisyonel baş dönmesi olarak bilinen tarzdaki vertigo ilaçla tedavi edilemez. Kulaktaki kristallerin oynaması mekanik tedaviyle düzeltilir.
Cep telefonunun yaydığı radyasyon, vertigo ataklarına neden oluyor. Gereksiz ve uzun görüşmelerden kaçınmalıyız.
Baş dönmesinden musdarip olan kişiler bir bardak suyun içerisinde yarım limon sıkarak bir tatlı kaşığı şeker ile beraber bu suyu içmelidir. İçildikten kısa bir süre sonra baş dönmelerinin geçtiği görülür. Ayrıca kokusu sayesinde mide bulantılarına da iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri