Pozitif düşünce, olumsuzluklara razı olmayan, her koşulda yapılabilecek iyi bir şeyin olduğuna inanan, insan hayatını olumlu yönde etkileyen bir düşünce tarzıdır.
Pozitivizm veya olguculuk; Auguste Comte'un başını çektiği, doğru bilginin yalnızca bilimsel bilgi olduğu, doğru bilgiye ise yalnızca ampirizm (deneycilik) ile ulaşılabileceğini ve bu bilginin kendisinin deneysel olmadığını savunan düşünce akımıdır.
Olumlu olmak demek, bilinçli olarak işin parlak, güzel yanına bakmak demektir; dünyaya gerçek dışı şekilde toz pembe gözlerle bakmak değildir. Diğer bir ifadeyle;Olumlu olmak, daha az endişeli ve daha mutlu olmak demektir. Zihninizi endişelerle doldurmak yerine, meselelerin iyi tarafına bakmayı seçmektir.
İlgili 19 soru bulundu
Optimist İnsanların Özellikleri. Optimist kişilere daha yakından baktığımızda onların her durumun olumlu tarafını görmeye eğilimli kişiler olduğunu fark ederiz.
Zihni sağlıklı olanların, bedenleri de daha sağlıklı olur. Dolayısıyla, olumlu düşünce hayatın kalitesini ve süresini de artırır. Olumlu düşünce yeteneği öğrenilebilecek bir yetenektir. Bu yeteneği geliştirmek için başkalarının deneyimlerinden faydalanmak etkili bir ilk adım olur.
Positumun kelime anlamı da elde olan, gerçek olan, var olandır. Sadece pozitif gibi gibi görünen, sadece iyi olan şeylere değil artısıyla eksisiyle bir bütün olarak, gerçekçi şekilde bakmaktır. Rahatsız eden duyguları da göz önünde tutmak, belli sorunları da aynı potada düşünebilmektir.
Roman ve hikâye incelemesi üzerine yazılmış Türkçe yayınlarda genellikle iki çeşit anlatıcıdan ve onlara bağlı bakış açılarından söz edilir. Bunlar birinci ve üçüncü tekil kişi ağzından anlatım ile kahramana ait bakış açısı ve hâkim (tanrısal) bakış açısıdır. Ayrıca müşahit ve çoklu bakış açıları da vardır.
Üçüncü Şahıs Anlatıcı, kalabalık bir karakter grubunu okuyucuya ulaştırmak için ideal bir bakış açısı oluşturur. Edebiyatta en sık kullanılan anlatıcı türü, “üçüncü şahıs” olarak bilinen; anlatıdaki karakterleri ve olayları “O” zamiri üzerinden okuyucuya sunan yapıdır.
İçten Bakış ya da Sınırlı Bakış Açısı
Okur da her şeyi onun gözüyle görür, onun düşünce ve heyecanlarını paylaşır; onun kadar bilir, III. tekil kişi adılı kullanan bir anlatıcı ile anlatılır (I. tekil kişi adılıyla anlatıldığında, olayları anlatan kişi, anlatının kahramanlarından biri olur).
-Hâkim / Tanrısal bakış açısı (yazar anlatıcının bakış açısı), -Kahraman anlatıcının bakış açısı, -Gözlemci anlatıcının bakış açısı, -Çoğul / çoklu bakış açısı.
Bakış açısı alma, bir başkasının bakış açısından bir durumu anlama becerisidir. bakış açısı almanın empatinin önemli bir kaynağı olduğunu ifade ederken (Akt. açısı almanın empati için zorunlu olduğuna inanmaktadırlar (Scarpelli-Dwyer, 2011).
Hâkim Bakış Açısı ve Anlatıcı: Bir olayın anlatılmasında ve durumun sergilenmesinde anlatıcının her şeyi bildiği ve gördüğü bakış açısına hâkim bakış açısı denir. Bu bakış açısında anlatıcı; olayın, kahramanların ve mekânın geçişini bilir. Olay anlatılırken ileride olacaklar da okuyucuya sezdirilir.
Koşul tanımaksızın alternatif üretebilen, bizi sınırlayan kalıpların ötesine geçebilen, değişime ayak uyduran, çözüme yönelik, gerçekçi, uzlaşmacı düşünceler pozitif düşüncedir. Esnek, özgür ve hızlı karar alabilen pozitif düşünce yapısı başarı kapılarının açılmasında altın anahtardır.
Pozitif düşünme yöntemleri, kişinin sinir, stres ve kaygıdan uzak olumlu bir hayat sürebilmesi için oldukça büyük öneme sahip bir konudur. Pozitif düşünme ya da olumlu yaklaşım bireylerin yaşamış olduğu çeşitli sorunlara karşı çıkması ve bunların üstesinden gelebilmesi için oldukça önemlidir.
Pozitif düşünmenin birçok olumlu etkisi vardır ve genel zihinsel, duygusal/fiziksel sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilir. Örneğin pozitif düşünme, stresi azaltabilir, anksiyeteyi hafifletebilir, depresyon riskini düşürebilir. Olumlu düşünce alışkanlıkları, zihinsel sağlığınızı güçlendirebilir.
Pozitif olmak yaşamda karşılaştığımız olumsuz durumlar karşısında iyimserliğimizi koruyarak olumlu bir bakış açısıyla bakabilmektir. Olumlu ya da olumsuz olaylarla yaşamda herkes karşılaşır. Büyümek ve öğrenmek için bizi geliştiren yaşadığımız deneyimlerdir.
Pozitif enerji, kişinin yaşamını kolaylaştıran, ona farklı bir alan daha oluşturan, kendi potansiyelini ve beden enerjisini daha fazla fark edebilmesini, çakralarını dengeleyerek hayatındaki durumlara daha dingin ve objektif bakabilmesini sağlayan yeni bir bakış açısı, enerji alanıdır.
Kendi kendine devamlı olumlu sözler söyleyip telkinde bulunan insan zamanla bilinçaltının o yönde çalışmasını sağlar. Bu aynı jimnastik alıştırmaları gibidir. En kötü bir olayı dahi anlatırken ama iyi olacak deyip sonrada o kötü olayın nasıl iyi yanları ve etkileri olabileceğini düşünüp söyleyin.
Araştırmalara göre optimizmin hayatın pek çok alanında yarar sağladığı görülmüştür – insanların geleceklerine karşı pozitif beklentilere sahip olması onların fiziksel sağlığını olumlu yönde etkiler. Öyle ki, birtakım enzimlerin salgılanmasını bile etkilediği sonucuna varılmıştır.
Hümanistik psikoloji bilinç dışından ziyade bilinçli olanla ilgilenir. Hümanistik psikoloji insanın pozitif yanlarına vurgu yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri