Pozitif kelimesinin zıt anlamlısı negatif kelimesidir. Tam anlamı ile pozitif ve negatif zıt anlamlar taşımaktadır. Pozitif artı iken, negatif eksi yöndedir.
pozitif kelimesinin zıt anlamlısı negatif,eksi demektir.
Pozitifin eş anlamlısı olumlu ve müspet olarak karşımıza çıkar. Bu kelimelerin her biri birbiri yerine kullanılabilir.
Zıt kelimeler sadece anlam bakımından birbiri ile çelişen kelimelerdir, olumlu anlamı olan bir kelimenin olumsuz anlamı zıt anlamlı kelime olarak sayılamaz. Örneğin; alçalmak kelimesinin olumsuzu olan alçalmamak zıt anlamlı olarak adlandırılamaz. Alçalmak kelimesinin zıt anlamlısı ise yükselmektir.
ZIT(KARŞIT) ANLAM
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz.
İlgili 27 soru bulundu
Mucize kelimesi, kudretin zıddı olan “acz” kökünden türetilmiştir.
Zıt anlamlı kelimelerin, birbirinin tam tersi anlamlara sahip olduğunu belirtmek gerekir. Eş anlamlar ise; farklı kelimelerin aynı anlama gelmesine denir.
Çift kelimesinin zıt anlamlısının karşılığı tek kelimesidir.
Öğrenci kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler yoktur. Bununla beraber öğrenci kelimesinin zıt anlamının karşılığının olmadığını belirtmek gerekir. Öğrenci kelimesinin yalnızca eş anlamı bulunmaktadır.
Buna göre; cesur, bahadır, dilaver ve gözü pek sözcükleri korkağın zıt anlamlarıdır.
BİLİMSEL incelemelere göre, anne ve babanın Rh negatif olduğu durumlarda bebeğin pozitif olma şansı yok. Ancak anne ve baba pozitif ise bebeğin hem negatif hem de pozitif kan taşıma olasılığı vardır. Biri A, diğeri B grubunda olan çiftin çocukları A, B, AB ve 0 kan grubunda olabilir.
- Pozitif kavramı bir test sonucudur ve bu test kişinin kolorektal kanserin yakalanma olasılığının yüksek olduğunu anlatır. - Ortaya çıkan bu testlerle beraber uzman doktor kolonoskopi testi gerçekleştirir. Bu doğrultuda kanser ile beraber birçok farklı hastalığın olup olmadığı noktasında net sonuç ortaya çıkar.
Cevap. ki pozitif tam sayı arasındaki fark hesaplanırken, eksilen çıkandan büyükse farkın işareti pozitif, eksilen çıkandan küçükse farkın işareti negatif olur.
Örneğin koyu bir renk ifade etmek için kullanılıyor ise kara kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler; ak ve beyaz kelimeleri olmaktadır. Ancak kara kelimesi denizle kaplı durumda olmayan bir toprak parçası olan Kara'yı ifade ediyorsa bu durumda kara kelimesinin zıt anlamı olan kelime deniz sözcüğüdür.
Aktif sözcüğünün karşıt anlamlı kelimesini pasiftir.
Yüksek kelimesi herkesin duyduğu sözcüklerden biridir. Alçak ve yüksek birbirine zıt olan kelimelerdir.
Doktor kelimesinin anlam ilişkilerine bakıldığında, zıt anlamı bulunmamaktadır. Bunun yanında doktor kelimesinin yerine hekim kelimesi de kullanılmaktadır. Bu bağlamda doktor kelimesinin eş anlamlısı bulunmasına rağmen zıt anlamlısı bulunmamaktadır.
Borç kelimesine karşılık olarak gelen zıt anlamlı sözcük alacaklı kelimesidir.
Sağlık kelimesinin zıt anlamlısı olarak hastalık kelimesi karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra maraz kelimesi de sağlık kelimesinin zıt anlamlısı olarak değer görmektedir. Sağlığın zıt anlamlısı olan sözcükler arasında maraz ve hastalık kelimeleri yer almaktadır.
1- Tatlı kelimesinin zıt anlamı Acıdır. Örnek Kelimeler ve Söz Grupları: Acı biber, Acı Kavun, Acı Yavşan Otu. 2- Mecazi anlamda tatlı kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcükler itici ve çirkindir.
Türk Dil Kurumu'na göre tek kelimesinin zıt anlamlısı çift kelimesidir. Çift kelimesi de yine zıt anlamlısı tek kelimesi gibi günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerden birisidir.
Tek kelimesinin zıt anlamı olan kelime; çifttir.
İç kelimesinin tam tersini ifade eden zıt anlamlı karşılığı ise dış kelimesidir.
Islak kelimesinin karşılığı olan yaş kelimesinin zıt anlamlı sözcüğü ise kuru olmaktadır. Kuru kelimesinin anlamı ise suyu veya nemi olmayandır.
Mutlu kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler; mutsuz ve üzgün olarak tanımlanabilir. Mutlu kelimesinin sık kullanıldığı gibi, mutsuz ve üzgün kelimelerinin de çok sık kullanıldığını belirtmek önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri