Sarı lekeler nedir? Ter kalıntıları kurumaya bırakıldıysa ve uzun süre yıkanmazsa ya da antiperspirant veya deodorant ürünü biriktiyse ter lekeleri oluşabilir. Zamanla, üründeki alüminyum ve terinizdeki tuz, sarı bir ter leke oluşturur ve bunun normal yıkamayla giderilmesi zorlaşır.
Karbonatı limon suyu ile beraber kullanırsanız daha etkili bir sonuç elde edersiniz. Islattığınız lekenin üzerine karbonatı döküp üzerine limon suyunu sıkarak leke gözden kaybolana kadar bekletin. Bol su ile durulayıp yıkayabilirsiniz.
Hiperhidrozis adı verilen hastalıkta; herhangi bir aktivite olmaksızın, hava sıcaklığından bağımsız olarak vücudun özellikle el, koltuk altı, ayaklar gibi belli bölgelerinde aşırı miktarda terleme görülür. Aşırı terleme, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 1'inde görülen bir rahatsızlıktır.
Terin renkli görünmesini sağlayan mikroorganizmalara “kromojenik mikroorganizma” denilmektedir ve teri renklendiren-kromojenik maddeler üretmektedir. Malassezia furfur ve Bacillus spp. deride ürettikleri koromatojenler ile terde mavi renk yapmaktadır. Bu renk derininde boyanmasına neden olabilmektedir.
Ter lekesinin üzerine karbonat döküp, birkaç damla limon suyu damlatıp 15-20 dakika kadar bekledikten sonra ılık su ile durulamak genellikle ter lekesini çıkmasını sağlayabilmektedir. Beyaz Sabun: Ter lekesinin oluştuğu bölgeyi beyaz sabunla ovalayarak yıkadığınızda başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Koltuk Altı Terlemesinin Nedenleri? Ter bezlerinin (tiroit bezleri) fazla çalışması, Fazla alınan kilolar, Kullanılan ilaçlara bağlı olarak terleme olabilir ya da kalıtımsal olarak genlerde bulunan özelliklere bağlı olarak gereğinden fazla terleme durumu ortaya çıkabilir.
Salata soslarına eklediğiniz ve çayınızı tatlandırdığınız limon, sarı ter lekesinin çıkmasına yardımcı olan bir asitlik seviyesindedir. Özellikle “Renkli kıyafetlerdeki ter lekesi nasıl çıkar?” diye düşünüyorsanız, limon ve karbonatı aynı anda kullanarak temizleme etkisini güçlendirebilirsiniz.
Sarı lekeler nedir? Ter kalıntıları kurumaya bırakıldıysa ve uzun süre yıkanmazsa ya da antiperspirant veya deodorant ürünü biriktiyse ter lekeleri oluşabilir. Zamanla, üründeki alüminyum ve terinizdeki tuz, sarı bir ter leke oluşturur ve bunun normal yıkamayla giderilmesi zorlaşır.
Terlemenin aşırı ve gereksiz olduğu durumlara, patolojik terleme denir. Altta yatan odak bir rahatsızlık olabilir. Terleme, kilo kaybı, ateş, çarpıntı, nefes darlığı veya göğüs ağrısı ile birlikte ise ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda hekime başvurulması önerilir.
D vitamini eksikliği vücutta terleme yapar. B12 vitamini eksikliğinde gece terlemesi görülebilir.
Limon suyu ve karbonat karışımı kokuya neden olan bakterileri yok etme açısından oldukça değerli bileşenlerdir. Az miktarda karıştırdığınız bu ürünleri duş öncesi koltuk altına uygulayabilirsiniz. Tıpkı limon suyu gibi asidik özelliğe sahip elma sirkesi de koltuk altı bakterilerini önleme noktasında oldukça faydalıdır.
- Yüz, koltuk altı, ayak terlemesi ameliyatsız tedavi için Dermatoloji bölümüne gidilir. - Yüz, koltuk altı, ayak terlemesi ameliyatlı tedavi için Göğüs Cerrahisine gidilir. - Genel terleme, vücudun gövde bölümünün terlemesi için İç Hastalıkları ve Endokrinoloji bölümüne gidilir.
Driclor - Aşırı Terleme Önlenebilir. Driclor, koltuk altı ile el ve ayaklarda aşırı terlemeyi önlemeye yardımcı olur.
Karbonat ya da koltuk altı tuz taşları var. Karbonat en iyisidir. Deodorantla ter birleşiyor. Giysiden çıkmıyor.
Duş aldıktan sonra vücuttaki gözenekler açılır ve bu gözenekler sayesinde ter vücuttan atılabilir. Bu nedenle sık sık duş almaya özen gösterin. Duştan sonra mutlaka koltuk altı deodorantı kullanarak terlemeye karşı önlem alabilir ve koltuk altlarının kuru kalmasını sağlayabilirsiniz.
Koltuk Altı Kararmasında Klinik Yöntemler
Kimyasal peeling ile deri yüzeyini soyarak bir tedavi yöntemi uygulanması mümkündür. Bir diğer yöntem olarak yağ lazer ile peeling mevcuttur. Fraksiyonel karbondioksit lazer ile de koltuk altı renginin açılması ve daha beyaz olması mümkündür.
Hastalığın belirtileri ortaya çıkmaya başladığında, bazen içinde kan bulunan mukusun eşlik ettiği kronik, hırıltı, hırıltılı bir öksürük içerebilir. Aşırı terleme, birçok kanser türünün bir belirtisidir ve akciğer kanseri de bunlardan biridir.
Vücutlarının merkezindeki sıcaklık daha yüksek olduğu için de diğer insanlara nazaran daha fazla terlerler. Diğer yandan spor yapma alışkanlığı olan kişiler de fazla terler, çünkü vücutları egzersize cevap olarak kendini soğutmak için daha erken terlemeye başlar.
Şeker hastalığının ilk belirtileri arasında ayrıca şunlar var: Karaciğer yağlanması (Göbeklenmek), Safra taşı, Ürik asit artışı, İyi kolesterol seviyesinde azalma, Trigliserit patlaması, Hipoglisemi atakları, Gece terlemeleri, Yorgunluk ve uyuklamak, Cinsel isteksizlik.
Yiyecek olmadan, vücut kendini yemeye başlar, bu da keskin bir vücut kokusuna neden olur. Bazı tıbbi durumlar: Diyabet, böbrek veya karaciğer problemleri, aşırı aktif tiroid ve (çok nadir) genetik durumlar normal vücut kokusunda değişikliğe neden olabilir.
Aşırı bölgesel terlemesi olanlar bir dermatoloğa başvurmalıdır. Öncelikle açlık kan şekeri, tiroid testleri ve kan tetkiki yapılmalıdır. Çok nadiren bu değerlerdeki bozukluklar terleme nedeni veya artıran faktor olabilir.Yapılan tetkikler çoğu zaman normal çıkar. Bu durumda direk tedaviyi başlanır.
– Genel terleme: (vücut, gövde terlemesi) için İç Hastalıkları ve Endokrinoloji bölümüne, – Gece (uykuda) terleme: için İç Hastalıkları ve Göğüs Hastalıkları bölümüne gidilebilir, – Çocuklarda terleme: için Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne başvurulması gerekir.
Bunun için iki yemek kaşığı sirke ve bir kap ılık su kullanabilirsiniz. Sirkeyi su ile karıştırdıktan sonra leke üzerine uygulamanız gerekir. İşlemi tamamlamanın ardından yarım saat bekleyerek lekenin çözülmesine yardımcı olabilirsiniz.
Ter ve kire bağlı olarak beyaz tişörtlerin koltuk altı çabucak sararır. Yepyeni tişörtler dahi özellikle terlemeden kaynaklı olarak sarı sarı lekelerin oluşmasına neden olur. Sararan beyaz tişörtlere çok fazla kimyasal uygulanması halinde ise tişörtlerin kararmasına neden olur.
Popüler inancın aksine vücuttan sızan ter kokuya sebep olmaz, kokusuz bir sıvıdır. Ter kokusuna sebep olan cilt yüzeyindeki bakterilerin, vücut sızısı yani ter ile etkileşim kurması sonucu oluşur. Ter kokusu kişinin sosyal hayatının olumsuz yönde etkilenmesine ve psikolojik sorunlara yol açmasına sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri