En hızlı pozlama değerleri olan 5-8sn aralığı için oldukça güneş alan bir yerde, kameradan çok uzak olmayan bir objeyi çekmeyi deneyebilirsiniz. Bu sayede fazla pozlarsanız arka planı görebilir, az pozlarsanız yakındaki objenin detaylarını görebilirsiniz.
Pozlama için tek bir fotoğraf makinesi ayarı yoktur. Bunun yerine pozlama, pozlama üçgeni olarak bilinen üç farklı veri ayarından oluşur. Bu ayarlar enstantane hızı, diyafram ve ISO'dur. Enstantane hızı , fotoğraf makinesinin deklanşörünün açık olduğu süredir ve pozlamanın uzunluğunu ölçer.
Pozlama, basitçe fotoğraf makinesine girmesine izin verdiğimiz ışık miktarıdır. Bu ışık miktarı çok az olursa fotoğraf karanlık veya yetersiz pozlanmış olur. Çok fazla olursa da oldukça parlak veya aşırı pozlanmış olabilir.
Başlangıçta tüm fotoğraf makinelerinin EV, yani pozlama telafisi değeri 0'dır. Bu değer, çekilecek olan fotoğraftaki aydınlık ve karanlık alanlara göre + veya – yönde değerlerle düzeltilebilir.
Az pozlandırma, fotoğrafın daha açık (aydınlık) çıkması, yani film üzerine yeterli miktarda ışık gelmesi için uygulanan bir yöntemdir. Kullanılması gereken enstantane ve/veya diyafram değerlerinin daha kısık değerlerde kullanılması sayesinde oluşur.
İlgili 25 soru bulundu
Diyaframın simgesi f: dir.Normal kabul edilen diyafram f:8 dir.Bunun altındaki değerler açık üstündeki değerler de kısık diyaframlardır. Yani f:1.8-f:1.4 açık diyaframlar.F:16-22 DEĞERLERİ İSE KISIK DİYAFRAMLARDIR.
Kısa pozlama: Hareketi dondurma ve anı yakalamak amacıyla kısa pozlama yapılır. Kısaca tanımı şu şekildedir:1 saniyenin altında, 1/100 ve daha azı sürelerde yapılan çekimlerdir. Bunu yapabilmek için hızlı enstantane değerleriyle çekim yapılması gerekir.
Diyafram- Işık Yoğunluğu
Birinci temel amacı, ışığın yoğunluğu; ikinci temel amaç ise net alan derinliğinin ayarlanmasıdır. Diyafram, objektiften gelen ışık miktarını kamera sensörüne göre kontrol ettiğinden, bir görüntünün pozlanması üzerinde etkisi vardır. Deklanşör hızı, aynı zamanda pozlama üzerinde de etkilidir.
Uzun pozlama ise ışığın düşük olduğu ortamlarda pozlama süresinin arttırılarak fotoğraf çekilmesidir. Yetersiz ışık ortamında kullanılan en önemli tekniklerden biridir. Hafif ışıkta hareket eden objelerin yaydığı hareket hissini fotoğrafa yansıtarak estetik görüntüler elde etmek için de uzun pozlamadan yararlanılır.
Fotoğrafın ne kadar parlak ya da karanlık görüneceğini kontrol etmek için kullanılır. Pozlama arttıkça fotoğraf daha parlak, azaldıkça daha karanlık hale gelir. Çok parlak fotoğraflar aşırı pozlama, çok karanlık fotoğraflar ise yetersiz/az pozlama olarak ifade edilir.
Fotoğraf makineniz, standart bir pozlama elde etmek için diyafram açıklığını otomatik olarak ayarlar. EOS fotoğraf makinesindeki en yüksek enstantane hızı 1/4000 sn veya 1/8000 sn'dir. Otomatik olarak ayarlanan en uzun enstantane hızı ise 30 saniyedir.
Pozlamayı fotoğrafa yeni başlayan biriyseniz; fotoğrafın aydınlık veya karanlık çıkması olarak düşünebilirsiniz, teknik olarak da sensöre düşen ışık miktarıdır. Pozlamayı etkileyen faktörler ise diyafram, enstantane ve ISO 'dur.
Yüksek 0,3 ila Yüksek 2 arasındaki ayarlar ISO 25600'ün 0,3–2 EV üzerindeki ISO duyarlılıklarına (ISO 32000–102400 eşdeğeri) karşılık gelir. Düşük 0,3 ila Düşük 1 arasındaki ayarlar ISO 64'ün 0,3–1 EV altındaki ISO duyarlılıklarına (ISO 50–32 eşdeğeri) karşılık gelir.
Çok fazla ışık almış, beyaza yakın tonlarda silik fotoğraflar için aşırı pozlama yada çok pozlanmış, çok az ışık almış, siyaha yakın tonlarda karanlık fotoğraflar için eksik pozlama ya da az pozlanmış terimleri kullanılır.
Uzun pozlama tekniği uygulayabilmek için enstantane değerimizin düşük olması gerekmektedir. Enstantane, diyaframdan geçen ışığın sensör üzerinde kalması gereken süre demektir. Demek oluyor ki çekeceğimiz nesneyi sensör üzerinde minimum ortalama 1/15sn gibi bir süre ile pozlayarak bunu elde edebiliriz.
Kameranızda “Uzun pozlama KA” özelliğini etkinleştirdiğinizde ve pozlama bir saniyeden daha uzun bir süre olduğunda, kameranız her biri için yaklaşık aynı poz süresiyle iki tane fotoğraf çekecektir.
Çoklu pozlama yapmak için iki teknik kullanılır. Birincisi filmi çekip bitirdikten sonra ruloyu tekrar takıp çekmek, ikincisi ise bir kareyi çektikten sonra filmi ileri sarmadan tekrar üzerine çekim yapmaktır. İlk ruloda çekilen karenin, ikinci çekimdeki hangi kareyle eşleştiğini ancak sonuçlara bakınca görebilirsiniz.
ISO Ayarı ve Enstantane
Hareketsiz bir gece fotoğrafı çekeceksek ISO değerini en düşükte tutup (örnek; 50 – 80 veya 100) uzun pozlama yaparak temiz bir fotoğraf elde edebiliriz.
Yavaş enstantane kullanarak ise aynı şekilde görüntüye hareketlilik hissi katabiliriz. Örneğin, özellikle şelale, dere vb. gibi yerlerde uzun pozlama yaparak pamuksu zemini elde etmek için düşük enstantane kullanılır.
1/250 saniye – 100 veya 200 mm gibi dar açılı lenslerle portre fotoğrafları çekimi için sıkça tavsiye edilen duraktır. 1/125 saniye – Elde çekim için en düşük enstantane hızı olarak kabul edebilirsiniz. 1/60 saniye – Düşük ışıkta elde çekim için üst sınır olarak kabul edebilirsiniz.
Pozometre (Işık Ölçer - Light Meter)
Fotoğrafta ışık ölçer fotoğraf için uygun pozlama değerini bulmak için kullanılır. Genellikle dijital ya da analog bir hesaplama aracına sahiptir ve bu da bulunduğumuz ışık ortamı ve kullandığımız ISO değeri için en iyi örtücü hızı ve diyafram değerini bize verir.
Diyafram açıklığının boyutundan etkilenen, fotoğraf makinesine giren ışık miktarı f değeri ile ifade edilir. Bazı sabit standart f değerleri (F2, F2.8, F4, F5.6 ve F8 gibi) mevcuttur. F değeri arttıkça diyafram açıklığı daralır ve lensten daha az ışık geçer.
Sonuçta Diyafram ve Pozlama süresi (Enstantane), birbirlerine bağımlıdırlar yine biri birlerine yardımcı olmak amacı ile kullanılırlar.
S modu (Deklanşör Önceliği modu), deklanşör hızını istediğiniz gibi ayarlamanıza olanak tanıyan bir moddur. Bu modda fotoğraf makinesi, diyafram açıklığını (f değeri) ve ISO hassasiyetini iyi pozlanmış bir fotoğraf çekecek şekilde otomatik olarak ayarlar.
Enstantane hızı ayar kadranını çevirerek seçilir (daha yüksek hızlar için sağa, daha yavaş hızlar için sola). Diyaframı ayarlamak için ayar kadranını çevirirken (daha geniş diyaframlar/daha düşük f değerleri için sola ve daha küçük diyaframlar/daha yüksek f değerleri için sağa), E (N) düğmesini basılı tutun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri