Pozlama için tek bir fotoğraf makinesi ayarı yoktur. Bunun yerine pozlama, pozlama üçgeni olarak bilinen üç farklı veri ayarından oluşur. Bu ayarlar enstantane hızı, diyafram ve ISO'dur. Enstantane hızı , fotoğraf makinesinin deklanşörünün açık olduğu süredir ve pozlamanın uzunluğunu ölçer.
Bu modda fotoğraf makinesi, deklanşör hızını ve diyaframı çoğu durumda en elverişli pozlamayı sağlamak için dahili bir programa göre otomatik olarak ayarlar. P pozlama modunda, pozometreler açıkken ana ayar kadranını çevirerek deklanşör hızı ve diyaframın farklı kombinasyonları seçilebilir (“değişken program”).
Pozlama, basitçe fotoğraf makinesine girmesine izin verdiğimiz ışık miktarıdır. Bu ışık miktarı çok az olursa fotoğraf karanlık veya yetersiz pozlanmış olur. Çok fazla olursa da oldukça parlak veya aşırı pozlanmış olabilir.
Fotoğrafta ise enstantane bir süreyi ifade eder. Bu süre içerisinde fotoğraf makinesinin sensörüne düşecek olan ışık miktarı kontrol edilir. Süre arttıkça sensöre giren ışık miktarı artar. Tam tersi durumda da sensöre giren ışık azalır.
Doğru pozlama için pozometre ibresinin 0'da olması gerekir. Deklanşöre yarım bastığınızda ibre görünür olur ve o ibreyi sıfıra getirmek için ayarlarınızı yaparsınız, bu da sizin pozlamanızı belirler. Aynı zamanda pozlama telafisini kullanarak ayarlarınıza dokunmadan görüntünüzü düzeltebilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Pozlama, fotoğraf makinenizin sensörüne ulaşan ve belirli bir süre içinde görsel veriler oluşturan ışığın miktarıdır. Bu süre, bir saniyenin çok kısa bir bölümünden saatlere kadar uzanabilir.
Pozlamayı etkileyen üç önemli faktör vardır. Bunlar diyafram, enstantane ve iso değerleridir. Bu değerlerin doğru ayarlanması pozlamayı doğru yapabilmek için oldukça önemlidir. Uzun pozlama yaparken fotoğraf çekme süresini uzatmak gerektiğinden enstantane kontrolünü doğru yapmak gerekir.
Diyaframın simgesi f: dir.Normal kabul edilen diyafram f:8 dir. Bunun altındaki değerler açık üstündeki değerler de kısık diyaframlardır. Yani f:1.8-f:1.4 açık diyaframlar.F:16-22 DEĞERLERİ İSE KISIK DİYAFRAMLARDIR.
Pozometre (Işık Ölçer - Light Meter)
Fotoğrafta ışık ölçer fotoğraf için uygun pozlama değerini bulmak için kullanılır. Genellikle dijital ya da analog bir hesaplama aracına sahiptir ve bu da bulunduğumuz ışık ortamı ve kullandığımız ISO değeri için en iyi örtücü hızı ve diyafram değerini bize verir.
Yüksek 0,3 ila Yüksek 5 ayarları ISO 51200'ün 0,3–5 EV üzerindeki ISO duyarlılıklarına (ISO 64000–1640000 eşdeğeri) karşılık gelir. Düşük 0,3 ila Düşük 1 ayarları ISO 100'ün 0,3–1 EV altındaki ISO duyarlılıklarına (ISO 80–50 eşdeğeri) karşılık gelir. Işık parlak olduğunda daha geniş diyaframlar için kullanın.
Normal pozlama, pozlama telafisi ±0,0 olarak ayarlanarak geri yüklenebilir. Fotoğraf makinesi kapatıldığında, pozlama telafisi sıfırlanmaz. M pozlama modunda, pozlama telafisi yalnızca pozlama göstergesini etkiler; deklanşör hızı ve diyafram değişmez.
Uzun pozlama tekniği uygulayabilmek için enstantane değerimizin düşük olması gerekmektedir. Enstantane, diyaframdan geçen ışığın sensör üzerinde kalması gereken süre demektir. Demek oluyor ki çekeceğimiz nesneyi sensör üzerinde minimum ortalama 1/15sn gibi bir süre ile pozlayarak bunu elde edebiliriz.
Enstantane ayarları genellikle 1/4000, 1/2000, 1/1000, 1/500, 1/250, 1/125, 1/60, 1/30, 1/15, 1/8 gibi sayısal değerlerden oluşur. Daha yavaş enstantane ayarları, daha uzun süreli ışık algılanmasını sağlar.
Dijital fotoğraf makinelerinde ISO hassasiyeti, lensten gelen ışığın fotoğraf makinesinde ne kadar artırıldığını ifade eden bir göstergedir. Kameraya giren ışık miktarı diyafram açıklığı ve deklanşör hızı ile belirlenir. Bu miktardan başlayarak, iyi pozlanmış bir görüntü oluşturmak için ışık artırılır.
Pozlama, Kamera'yı bir sonraki açışınıza kadar kilitlenir. Pozlama denetimini, Kamera'yı açtığınızda sıfırlanmaması amacıyla kaydetmek için Ayarlar > Kamera > Ayarları Koru bölümüne gidin, sonra Pozlama Ayarı'nı açın.
Bazı sabit standart f değerleri (F2, F2.8, F4, F5.6 ve F8 gibi) mevcuttur. F değeri arttıkça diyafram açıklığı daralır ve lensten daha az ışık geçer. F değeri azaldıkça diyafram açıklığı küçülür ve lensten daha çok ışık geçer. Örneğin, diyafram açıklığı F8'den F5.6'ya düşürülürse ışık miktarı iki katına çıkar.
Uzun pozlama yapmak için bulb modunu kullanırsanız istediğiniz süre kadar pozlama yapabilirsiniz. 30 saniyeden daha uzun pozlama yapabilmek için kameranızdaki manuel deklanşör seçeneği olan bulb modundan yararlanabilirsiniz. Enstantane değerleri genellikle 1/8000sn- 30sn arasında değişkenlik gösterebilmektedir.
Fotoğraf makinelerinde genel olarak ana hatlarıyla 3 farklı ışık ölçüm modu bulunur. Genel, Merkez ağırlıklı ve Noktasal. Genel ölçüm modunda fotoğraf makinesi objektifin gördüğü tüm alandan ışık bilgisi alır.
Daha parlak ışıklandırmada düşük ISO en iyisidir. Düşük ISO değerleri iyi aydınlatılmış senaryolar için daha uygundur. Bunun aksine, daha az ışık olduğunda bunu telafi etmek için daha yüksek bir ISO'ya ihtiyacınız vardır. Yüksek ISO, kameranızın düşük ışıklı durumlar için ideal olan ışık hassasiyetini artırır.
Diyafram yüksekliğinin genel belirtileri şunlardır: İleri seviye solunum yetersizlikleri. Solunum darlığı Kanda oksijen eksilmesi (hipoksemi)
Diyafram Hastalıklarının Belirtileri
Travmatik diyafram hernisi; hızlı ve güç nefes alışverişi, mavi renkli cilt ve hızlı kalp atışı gibi belirtiler gösterir. Mide fıtığı; midede ekşime, ağızda acı tat, yutkunma sırasında ağrı, göğüste ağrı ve regürjitasyon gibi şikayetlere sebep olur.
Örneğin, gündüz manzara fotoğrafçılığı için f/8 ile f/11 arasında bir değer uygun olabilirken, düşük ışıklı ortamlarda düşük bir değer (örneğin f/2.8) tercih edilebilir. Diyafram değeri, diğer çekim parametreleriyle de dikkate alınmalıdır.
Doğru pozlama da, çekim süresince ışığın uygun kullanımı anlamına gelmektedir. Temel olarak bir fotoğraf makinesinin görevi de ışığı denetlemek ve kontrol etmektir. Bu kontrolü de üç unsur belirlemektedir: Diyafram, ISO ve enstantane.
"Uzun pozlama fotoğrafçılığı, fotoğraf makinenizin sensörünün daha uzun süre ışık toplamasına izin verdiğinizde elde edilir. Bunun başlıca hedeflerinden biri, sahnenin karanlık alanlarında daha fazla ayrıntı ortaya çıkarmaktır." diyor fotoğrafçı Nick Ulivieri.
Çoğu dijital fotoğraf makinesinin mod kadranında yer alan fotoğraf makinesi ayarlarına yönelik kısa açıklamaları burada bulabilirsiniz. Diyafram öncelikli: Bu fotoğraf makinesi modunda fotoğrafçı bir diyafram açıklığı seçer ve fotoğraf makinesi mevcut ışığa göre uygun bir enstantane hızı belirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri