Pragmatizm, felsefede; uygulayıcılık, uygulamacılık, pragmacılık, fiîliyye, faydacılık, yararcılık gerçeğe ve eyleme yönelik olan, pratik sonuçlara yönelik düşünme temelleri üzerine kurulmuş olan felsefi akımdır.
Pragmatizm, tüm eylem ve bilgilerin sağladığı fayda açısından değerlendirilmesi gerektiğini öne süren felsefi akımdır. Uygulamacılık ve faydacılık adıyla da bilinir. Metafiziği ve idealizmi reddettiği için materyalizm ile doğrudan ilintilidir.
Felsefi bir terim olarak karşımıza çıkan Pragmatik kelimesinin anlamı ve cümle içerisinde kullanıldığında hangi anlamı taşıdığı merak ediliyor. Bir olay veya durumun ne kadar fayda sağlarsa değeri o kadar büyük ve önemli olduğunu pragmatik kelimesi ile ifade edilir.
Felsefi açıdan, bir şeyin değerinin sağladığı yarara denk olduğunu savunur. Gerçeğin temel ölçütünün, pratik değerler olduğunu öne sürer. Bir ideolojinin veya önermenin tatmin edici bir şekilde çalışıyorsa doğru olduğunu savunur.
. Örneğin, Türk Dil Kurumu yabancı kelimelere Türkçe karşılıklar önerdiği bir eserde pragmatizmi “faydacılık, yararcılık,” pragmatik kavramını ise “faydacı, yararcı” kelimeleriyle karşılamıştır.
İlgili 29 soru bulundu
Bu görüşe göre doğruluk ve gerçeklik, insanın bireysel kanaatlerinin ve davranışlarının sonucudur. Dolayısıyla insanı, diğerlerinden ayıran, öne çıkaran ve kişisel fayda sağlayan davranış ahlaklıdır. Diğer bir ifade ile pragmatik felsefeye göre davranışın sonunda bir fayda varsa bu davranış doğrudur.
Pragmatizm, 19. Yüzyılda Amerikalı bilim insanı Charles Pier- ce öncülüğünde ortaya çıkmıştır. Pierce'in ortaya attığı pragma- tizm, “pragma” kökünden ileri geldiğini ve felsefenin eyleme geçmeye yönelik olması gerektiğini savunmuştur.
Örneğin bir kişi yalan söylerse en fazla faydayı elde edeceği bir durumda olsun; hareket faydacılığına göre en doğru hareket yalan söylemektir ama genel kural olarak doğruyu söylemek o kişiye daha fazla fayda sağlayacağını kabul edersek kural faydacılığı açısından doğruyu söylemek gerekmektedir.
Genel olarak, proaktif bir yaklaşım, sadece bir durum meydana geldikten sonra tepki vermek yerine, olası sonuçları önceden düşünmek ve bu sonuçları yönetmek için önlem almak anlamına gelir.
Ahlâki deneyimde mevcut belirsizlik, gerilim ve çatışmanın, gerçekliğin dinamik yapısından kaynaklandığını ileri süren pragmatistler, ahlâki hayatın; öznenin ahlaki duyarlılığa sahip olması, şahsiyetini inşa etmesi ve çoğulcu bir ahlaka doğru yönelmesiyle gerçekleşebileceğini savunurlar.
Pragmatik, gerçeğin temel ölçütünün pratik değerler olduğunu savunan felsefi bir yaklaşımdır. Bu yaklaşıma göre doğruluğun tek ölçütünün yarar olduğu düşüncesi yatmaktadır. Bu kapsamda herhangi bir şeyin değerine onunla birlikte ortaya çıkacak faydaya bakılarak karar verilmektedir.
Pragmatik dil, sosyal durumlarda uygun iletişimin kullanılmasıdır. Ne söyleyeceğini, nasıl söyleyeceğini ve ne zaman söyleyeceğini bilmek pragmatik dil becerisinidir.
Dilin sosyal iletişim için kullanımını tanımlayan bir terim olarak pragmatik dil, kişinin niyetini açıklayabilmesi ve dünyada işlerini halledebilmesi için dilin bağlama uygun bir şekilde kullanılmasıdır (Gleason ve Ratner, 2017).
Pragmatizm felsefi akımına göre fikirlerin ve önermelerin doğruluğu sonuçlarında yatmaktadır. Yani işe yarar olan her şey doğrudur önermesini benimser. Temsilcileri tarafından insan davranışlarıyla doğrudan ilişkilendirilmiştir. Gerçeklik ve doğruluk davranışların sağladığı yarar ekseninde değerlendirilir.
Pragmatizm ise iyi ve faydalı olanın doğru, doğru olanın da iyi ve faydalı olduğunu savunur. Varoluşçuluk ise ''Birey özgür biçimde kendi değerler sistemini oluşturur.'' görüşünü savunur.
bir düşüncenin doruluğunun ya da geçerliliğinin o düşüncenin pratik sonucu ile ölçülebileceğini benimseyen ve savunan felsefi görüştür.
Reaktif Kişilik; Karşılaşılan sıkıntı ve olumsuzluklardan nasıl kurtulacağına bakar. Olaylar olduktan sonra çözüm bulma gayretindedir. Reaktif kişilik, dış faktörlerin yönlendirdiği kişilikler için kullanılır. Bu kişilikler; panik, güvenlik duygusunu yitirmiş kırılgan kişiliklerdir.
Reaktif Olmak Ne demek? Reaktif olmak, Kimya terimidir ve her hangi bir kimyasalla reaksiyona girmek demektir. Reaktif olmak, Kimyasal tepkimeye uğradığında harcanarak farklı bir ürüne dönüşmek demektir.
Meydana gelen krizin etkilerini azaltmak ve krizi ortadan kaldırmak için o anda yapılmaya başlanan çalışmalara reaktif yaklaşım adı verilir. Henüz bir kriz oluşmadan önce, mevcut durumu analiz ederek olası bir kriz ihtimalini en aza indirmek amacıyla yapılan çalışmalara ise proaktif yaklaşım denir.
Pragmatizm nedir? Genel olarak, egemen sınıfın çıkarlarını ve bunun bir ifadesi olarak iktidarını korumak için yararlı olan her şeyin doğru olduğu mantığından hareket eden pragmatizm, emperyalizm çağında bütün burjuva iktidarların genel felsefi eğilimidir.
Yararcılık (utilitaryanizm), ilgili tüm bireylerin mutluluk ve refah seviyelerini maksimize edecek olan eylemleri seçmemizi talep eden bir normatif etik teoriler ailesidir.
Pragmatist anlayışa göre; okul, eylem ile bilgiyi bir araya getirebilen kurumdur. Okul öğrencilerin sosyal yaşama katılabilmelerini, karşılaştıkları problemleri çözmek için kullanacakları “eleştiri” güçlerini, “düşünme” yeteneklerini geliştirebilecekleri bir mekandır.
Pragmatizm 20. Yy. Da Amerika'da Ortaya Çıkmıştır. Geleneksel Felsefeler Doğrunun İnsanın Deneyimlerinden Bağımsız Genel Geçer Olduğunu Savunurlar.
Yirminci yüzyılın ilk çeyreğine damgasını vuran üçüncü bir anlayış, düşünce tarihinde pragmatizm olarak bilinen felsefe okuludur. Pragmatizm, Avrupa uygarlığıyla veya dünyanın başka medeniyetleriyle kıyaslandığında, kısa sayılabilecek bir geçmişi olan ABD'nin felsefi düşünceye yaptığı yegâne özgün katkıyı ifade eder.
Türkiye eğitim sisteminin felsefi temelleri düşünüldüğünde mevcut felsefi akımlar içerisinde idealizm, natüralizm, ilerlemecilik, pragmatizm, muhafazakarlık ve materyalizm gibi felsefi akımların etkisi olduğu söylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri