Çaydanlığın içerisine tepeleme bir yemek kaşığı limon tuzu koyulur ve çaydanlık neredeyse üst limitine kadar doldurulur. Bu karışım, yaklaşık 10 dakika kadar kaynama bırakılır ve kireç tortuları kendilerini suya saldığında karışım dökülür ve çaydanlık durulanır.
Çaydanlığın içinde oluşan kireci temizlemek
Çaydanlığın içine bir yemek kaşığı kadar limon tuzu koyun ve çaydanlığı su ile doldurun. Limon tuzu çaydanlığın içinde oluşan kireç ve sarartıyı temizlemek için yeterli olacaktır. Ardından çaydanlığın içindeki suyu 15 dakika kadar kaynatıp, güzelce durulayın.
Demlik çok huysuz değilse, sadece bir fincan sirke veya 4 yemek kaşığı kabartma tozu koyarak ve tencerenin geri kalanını kaynar suyla doldurarak temizlenebilir. Tencereyi gece boyunca bu solüsyonda bırakın ve bu genellikle içindeki pisliğin çoğunu eritir.
Kaya Tuzu ve Sirke ile Çaydanlığınız İlk Günkü Gibi Olacak
Öncelikle çaydanlığın içine kaya tuzu ve sirke döküp karıştırın. Ardından iyice kaynatın. Sonrasında çaydanlığı bir süngerle ovarak temizleyin. Bu işlemin ardından çaydanlığın lekelerden kurtularak parlak bir hâle geldiğine şahit olacaksınız.
Bir kaba sirkeyi boşaltın ve bir miktar da tuz ekleyin. Tuz sirke içinde çözününceye kadar karıştırın. Daha sonra bir bez yardımı ile çaydanlığınızı temizleyin. Sirkeli tuz ile temizleme işleminiz bittikten sonra su ile durulayın ve kurulayın.
İlgili 26 soru bulundu
Çaydanlığın dışını temizlemek için, 1 çay kaşığı tuz ve 1 bardak sirkeyi karıştırın. Tuz tamamen eridiğinde çaydanlığın dışını bu karışımla silin. Çaydanlığın içini parlatmak için, bir yemek kaşığı limon tuzu ve su ekleyin. Bu karışımı 15 dakika kaynatın.
Çaydanlığın içerisine tepeleme bir yemek kaşığı limon tuzu koyulur ve çaydanlık neredeyse üst limitine kadar doldurulur. Bu karışım, yaklaşık 10 dakika kadar kaynama bırakılır ve kireç tortuları kendilerini suya saldığında karışım dökülür ve çaydanlık durulanır.
Çaydanlığın dış yüzeyinde renk solmaları, ocak yanıkları ya da başka türlü lekeler varsa bir kap içerisinde karbonat ve sirkeyi karıştırarak bir karışım elde edilir. Yanmış çaydanlık parlatma işlemi için ister fırça isterseniz de sünger yardımı ile çaydanlığın dış yüzeyi bu karışım ile ovalanır.
Öncelikle çaydanlığın içine 1 çay bardağı sirkeyi koyup temiz bir fırça kullanarak güzelce ovalayın ve temizleyin. Burada önemli nokta sirkenin tüm yüzeye ve lekelere ulaşmasını sağlamak. İyice ovaladığınızda zaten lekelerin belirli oranda çıktığını göreceksiniz.
KULLANIM ŞEKLİ: Porçöz Pas ve Kireç Çözücü'yü çaydanlık veya su ısıtıcınıza doğrudan dökünüz. ETKİ SESİ kesilene ve kireç temizlenene dek bekleyiniz. Daha sonra çaydanlığınızı, su ısıtıcınızı bir kaç kez bol suyla durulayınız. Gerekirse işlemi tekrarlayınız.
Kireçlenen çaydanlığınıza bir miktar limon tuzu ve su ekleyip suyu bir süre kaynatın. Kaynamış suyu eğer vaktiniz varsa 1 gün bekletin ve ertesi gün temizleyip durulayın, kireç lekelerinin yok olduğunu göreceksiniz.
Bir miktar kaya tuzu ekleyerek eritin. Üzerine ise yarım çay bardağı sirke ekleyin. Bu karışım ile yanmış çaydanlığın içini ve dışını bulaşık süngeri ile ovalayarak temizleyin. Kaya tuzu ve sirke karışımı ile yanan çaydanlıktaki lekeler tertemiz olacak.
Kireçli suların olduğu şehirlerde her evde bolca karbonat yer alır. Karbonat ise çaydanlık içinde oluşan kireç problemini ortadan kaldırmada etkilidir. Karbonatın kireç temizleme etkisine bir de limonun parlatıcı özelliği eklendiğinde, çaydanlıklar yeni alınmış gibi duracaktır.
Sıcak su içine karbonat, beyaz sirke, 2 kaşık bulaşık deterjanı ekle. Sararmış çaydanlığı bu banyoya batır ve bir kaç saat mümkünse bir gece beklet. Sabaha lekeler yok olmuş olacak. Ardından normal şekilde elde yıka ve durula.
Çaydanlığın içerisine birkaç parça limon tuzu atılarak üzerine bir miktar su konulur. Limon tuzu ve suyun bulunduğu çaydanlık ocağın üzerine alınarak bir kısık ateşte suyun kaynaması beklenir. Su kaynamaya başladıktan bir süre sonra çaydanlık içindeki kirecin yüzeye çıktığını göreceksiniz.
Mutfakların en çok kullanılan mutfak gereçlerinden bir tanesi de nihale isimli ürünlerdir. Bilindiği gibi nihaleler tencere, tava ve çaydanlık gibi eşyaların zemine zarar vermemesi için kullanılır. Nihale çeşitleri onlarca farklı şekilde karşınıza çıkar.
Çaydanlığın içerisinde çamaşır suyu kaynatmak da etkili bir yöntem. Fakat çamaşır suyunu iyice arındırırken limon kabuklarından da faydalanabilirsiniz. Asidik özellik gösteren limon hem çaydanlığı parlatmaya hem de çamaşır suyunu iyice arındırmaya yardımcı olacak.
Kaynayan suyun içine 1 fincan sirke veya 2 yemek kaşığı limon tuzu dökün. Birkaç saat suyu ısıtıcının içerisinde beklettikten sonra boşaltın ve içini iyice durulayın. Makineyi bir kez daha sadece su ile çalıştırın ve bu suyu da dökün. Kireç temizlenir.
Kaliteli çay potları, çaydanlıklar bulaşık makinesinde yıkanmaması gerekenlerdendir.
Asidik yapısı sebebiyle özellikle kireç temizliğinde hayat kurtarıcı olan limon tuzu ile birlikte yalnızca su kullanmanız yeterli. Çaydanlığın içini parlatma işleminde öncelikle kireçli bölümü kapatacak kadar su eklemeniz gerekiyor.
Bir çay kaşığı sirkeyi, bir tatlı kaşığı karbonatla karıştırın. Bu karışımı çelik tencereye ekleyin. Üzerine az miktarda su ilave ederek kısık ateşte kaynatın. Ardından tenceredeki suyu dökün ve bol suyla tencerenizi durulayın.
Tek yapmanız gereken küçük bir kase alıp 1 yemek kaşığı kabartma tozu ile 4-5 yemek kaşığı ılık suyu karıştırmak. Bu karışımı, süzgeci içinde birkaç saat (5-6 saat) daldırabileceğiniz geniş bir kap içine dökün. Bundan sonra, süzgeci düzgün bir şekilde ovalamak ve yıkamak için eski bir diş fırçası kullanın.
Çaydanlığın iç kısmına yanık kısmı kapsayacak şekilde su doldurulur. Suyun içerisine sirke ve tuz eklenir ve iyice karıştırılır. Bu şekilde karışımın on dakika süresince çaydanlığın içerisinde kalmasını sağlanır. Daha sonra su boşaltılarak ılık su yardımıyla çaydanlık bol su ile temizlenir.
Çaydanlığın içine 1 yemek kaşığı limon tuzu koyun ve su ilave edin. Daha sonra çaydanlığın içerisindeki bu suyu 15 dakika kadar kaynatın ve su ile durulayın. * Kaynar suyun içinde erittiğiniz kaya tuzu ve sirke ile hem kararan çaydanlık içlerini ve hem dışını parlatabilirsiniz.
Suya bir çay kaşığı karbonat ve bir çay kaşığı tuz ekleyin. Son olarak yarım bardak sirke ilave edin ve karışımı kaynatın. Karışımın kaynamasının ardından sert olmayan bir sünger ile ya da pamuklu bir bez ile çaydanlığın içini ovun. İşlemlerin ardından çaydanlığınızın içini bol su ile durulayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri