Aşırı duyarlılık reaksiyonları: PREDNOL-L 30 dakika ila 2 saat içerisinde rahatlama sağlar. Astımlı hastalara PREDNOL-L intravenöz yoldan 40 mg dozda verilebilir, hastanın yanıtına göre tekrarlanabilir. Bazı astımlı hastalarda birkaç saat boyunca yavaş intravenöz damla şeklinde uygulama avantajlı olabilir.
PREDNOL kortikosteroidlere cevap veren gelişmiş deri rahatsızlıklarında dışarıdan cilde sürülerek kullanılır. Bunlar; deride şiddetli ve uzun süreli kızarıklık, genital bölgede kaşıntı, döküntü ile seyreden bazı dermatit türleridir. Ayrıca, yanıklar ve güneş yanıklarında sadece doktor tavsiyesi ile kullanılır.
PREDNOL tabletler, yemek sırasında veya yemekten hemen sonra bir miktar sıvı ile alınmalıdır. PREDNOL alırken greyfurt yemeyiniz veya greyfurt suyu içmeyiniz. İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız. bu durumdan haberdar ediniz.
Bu tedavi sıklıkla intravenöz (damar içi) metilprednizolon (Prednol®) tedavisinin günde 1000 mg olarak uygulanması şeklindedir. Protokoller arasında farklılıklar olmakla birlikte, sıklıkla 3-10 gün boyunca hastalara bu tedavi verilir.
Bu belirtiler ciltte kaşıntı, ateş, kas ve eklem ağrıları, burun akıntısı, gözlerde yaşarma, iştah kaybı, bulantı, kusma, baş ağrısı, yorgun hissetme, derinin soyulması ve kilo kaybıdır. Eğer PREDNOL dozu azaltıldığında bu belirtiler geri dönüyor veya daha kötüye gidiyorsa derhal doktorunuza danışınız.
İlgili 27 soru bulundu
Kortizon vücutta doğal olarak salgılanan bir hormondur.
Bu açıdan bakıldığında kortizonun vücuttan tamamen atılması gibi bir durum söz konusu değildir.
Kortizon Kullanırken Tuz Yersek Ne Olur? Kortizon kullanırken tuz alınması vücuttaki iltihap, ödem, hipertansiyon gibi sorunlar meydana gelmesine katkı sağlayabilir.
Uygun kullanım şekli: Kortikosteroidlerin sabah erken saatlerde alınması vücuttaki hormon dengesinin bozulmaması açısından önemlidir.
Aşırı doz ya da fazla kortizon kullanımı vücutta tehlikeli seviyelerde birikime yol açabilir. Kortizonun aşırı dozunun belirtileri arasında hazımsızlık, iştah artışı, sinirlilik, ve uykusuzluk yani uykuya dalma veya uykuda kalma sorunları bulunur.
Bir aydan uzun süre kortizon tedavisi, alanlarda aniden veya hızlı kesilmesiyle; halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü ve tuz kaybıyla giden sürrenal (böbrek üstü bezi) yetmezliği gelişebilir. Bu nedenle, kortizon yavaşça doz azaltılarak kesilmelidir.
Piyasada “Prednol” adı altında 4 ve 16 mg tabletleri, 20-40 ve 250 mg ampulleri vardır. Ayrıca “deltacortril” 5 mg tablet ve “ultralan” 5-20 mg tabletler de vardır. Kortizonlu ilaçlar sabah erken saatlerde tok karnına alınmalıdır.
Kortizon kullanımının suistimal edilmesi, kullanım koşullarına uyulmaması, yanlış, bilinçsiz, gereğinden fazla miktarda ve süre kullanılması bazı hastalarda fazla kilo, şişkinlikler ve tüylenme gibi olumsuz sonuçlara neden olabilir.
Yetişkinler için günlük başlangıç dozu 360 mg'a kadar çıkabilir. Sübstitüsyon tedavisinde günlük doz 4-8 mg'dır (Addison hastalığında mineralokortikosteroid tedavisine ilave olarak), stres durumunda 16 mg'a kadar dozlar uygulanabilir. PREDNOL birden kesilmemeli, aşamalı olarak doz azaltılarak tedavi sonlandırılmalıdır.
Astım tedavisinde, 1-4 mg/kg/gün dozu 1-3 gün için önerilmektedir. PREDNOL-L kullanımıyla büyümede gerileme riski söz konusu olduğundan, çocuklarda zorunlu nedenler olmadıkça kullanılmamalıdır.
DEKORT, kortikosteroid grubuna dahil bir ilaç olan deksametazon içeren tablettir.
Prednisolon, belirli alerji türlerini, inflamatuar durumları, otoimmün bozuklukları ve kanserleri tedavi etmek için kullanılan bir steroid ilaçtır. Bu durumlardan bazıları adrenokortikal yetmezlik, yüksek kan kalsiyumu, romatoid artrit, dermatit, göz iltihabı, astım ve multipl sklerozu içerir.
Kortizon alan hastalarda vücuttaki şeker metabolizması bozulduğundan tatlı ve yağlı besinlere olan istek ve iştah artar. Bu yüzden tatlı, yağlı, hazır paketli ürünlerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Bu dönemde daha az işlenmiş gıda ve daha fazla taze besin tüketilmelidir.
Evet, aldırabilir. Kortizonun iştah açıcı etkisi vardır.
Potasyum içeriği yüksek olan besinler tercih edilmelidir. Bunlar muz, ıspanak, yogurt, domates, kurubaklagiller, kuru meyveler vb besinlerdir. Kalsiyumdan zengin beslenilmelidir. Süt, yoğurt, tuzsuz peynir, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum açısından zengin kaynaklardır.
Bu nedenle kortizon kullanan bireylerin tuzu azaltıp potasyumdan zengin meyve ve sebzelerden zengin beslenmesi gerekir. Kortizon kalsiyumun emilimini azalttığı için kemik sorunlarının önlenmesi için süt, peynir, yoğurt ve kurubaklagil gibi besinlerin tüketimleri artırılmalıdır.
Günlük doz 80 mg'ı aşmamalıdır. İdame dozu 4-8 olup, kısa süre için 8 mg'a kadar uygulanabilir. PREDNOL kullanımıyla büyümede gerileme riski söz konusu olduğundan, çocuklarda zorunlu nedenler olmadıkça kullanılmamalıdır.
Sigara bırakılmalıdır, alkol ve kafein kısıtlanmalıdır.
Kortizon saç dökülmesi yapar mı ? Kortizonun uzun vade kullanımı neticesinde saç dökülmesine neden olduğu bilinmektedir. Fakat yine de saç dökülmesi konusunda panik olmanız gerekmez. Önerilen dozda, kısa süreli ve sık tekrar etmeden kullanılan kortizon saç dökülmesine neden olmaz.
Tedavide kullanılan kortizon dozu arttıkça ve tedavi süresi uzadıkça hastada yan etki görülme riski artar. Kortizonun sık görülen yan etkileri: Yerinde duramama, coşkululuk. Baş ağrısı
Kortizonun etkileri kan üretiminden bağışıklık sistemi onarmaya kadar çok farklı alanda hasta hayatına ciddi katkılar sağlar. Oral yolla, parenteral (damar içi) yolla ya da krem şeklinde vücuda alınan kortizonun hastalıklar için keşfi günümüzde pek çok hastanın hayati fonksiyonlarını düzenler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri