Sancak, deniz taşıtlarının sağ tarafını ifade etmek için kullanılan bir terim. Büyük yelkenli teknelerde, gemilerde, liman veya marina girişlerinde kolay tanımlanabilmesi maksadıyla yeşil renkli sancak borda feneri kullanılır.
İskele sancak bir geminin sol ve sağ kısmını ifade etmek için kullanılan terimlerdir. Gözlemci yüzünü geminin ön tarafına döndüğünde, gözlemcinin sağ tarafına gelen yan sancak, sol tarafına gelen yan ise iskele olarak adlandırılır.
“Lar” kelimesinin “Lade” yani yükleme anlamına gelen fiilden türetilmişti. Teknenin sancak (sağ) tarafında kürek-dümen donanımı olduğundan yükleme-boşaltma işlemleri için rıhtıma her zaman iskele (sol) tarafından yanaşılırdı. Bu deyim de "yükleme tarafı" anlamında kullanılagelmişti.
Teknelerin sağ tarafını belirtmek için 🟢 “yeşil” renk ile işaretlenen bölüme sancak taraf, sol tarafını belirtmek için 🔴“kırmızı” renk ile işaretlenen bölüme ise iskele taraf denir.
İskele, deniz taşıtlarının sol tarafını ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Büyük yelkenli teknelerde, gemilerde, liman veya marina girişlerinde kolay tanımlanabilmesi maksadıyla kırmızı renkte iskele borda feneri kullanılır. Ayrıca deniz taşıtlarının yanaştığı, karadan denize uzanan yapılara da iskele denir.
İlgili 26 soru bulundu
Sancak, deniz taşıtlarının sağ tarafını ifade etmek için kullanılan bir terim.
Genel ve sıklıkla kullanılan bir gemi dümen komutu da alabanda komutudur. İskele alabanda sözü de dümeni sola doğru tam bir şekilde sonuna kadar çevirmektir. Sancak alabanda ise gemi dümenini sağa doğru sonuna kadar çevirmektir.
Pupa, denizcilikte yelkenli teknelerin seyirlerinden birinin adı. Pupa sözcüğü geminin kıç kısmı anlamına gelir.
ALABANDA: Bordanın iç kısmı veya dümenin 35° ye kadar basılması.
Bir teknenin ön kısmına Baş (Forward-Fore), arka kısmına Kıç (Aft), ön kısmından ileri ufuk yönündeki alana Pruva (Ahead), kıçtan geri ufuk yönündeki alana da Pupa(Astern) denir.
Sancak / Starboard: Kıçtan bakıldığı zaman sağ taraf. İskele / Port : Kıçtan bakıldığı zaman sol taraf. Omuzluk / Quarter : Teknenin baş-kıç doğrultusu ile 45 derecelik açı yapan istikamet. Örnek olarak sancak baş omuzluktan yaklaşan bir gemi dendiği zaman Pruva ile Sancak arasından gelen bir gemi anlaşılır.
1.1.
Geminin seyir durumunda iken rotasını değiştirmeye, manevra yapan geminin hareketlerini kolaylaştırmaya yarayan çelik sacdan yapılmış elemanlardır. Dümen sancak veya iskeleye döndürüldüğü zaman geminin seyir hızına bağlı bir su kuvveti ile gemiyi çevirmeye çalışır.
Dümen Kovanı: Dümen milinin içinden geçtiği dikey boru. Dümen Palası: Teknenin istenilen yönde gitmesini ve dönmesini sağlayan, kıç bodoslamaya takılan levha.
16. “Karina” teknenin hangi bölümüdür ? Teknenin su altında kalan dıs kısmına karina denir.
Baş / Fore: Teknenin üstündeki ön kısım. Baş Istralya / Forestay: Ana direği tepesinden öne doğru geren çelik tel, arma elemanı. Borda / Board: Teknenin dış tarafta ve su kesiminden yukarıda kalan tarafı.
Eski zamanlarda gemiler çoğunlukla ahşaptı. Denizciler de bu sebepten geminin suya oturan kısmını tahta yiyen kurtlardan, midyelerden ve deniz yosunlarından korumak için; bakır boyası ile kaplarlardı. Boyaya kırmızı rengi veren şey de bakırdı. Bu sayede gemiler su altında toplanan şeyler yüzünden hasar görmezdi.
İskele: Kıç-baş doğrultusunda sol tarafta kalan bölüm. Sancak: Kıç-baş doğrultusunda sağ tarafta kalan bölüm.
Birçok büyük gemiye genellikle tekne denir. Denizaltı'lar buna en iyi örnektir. Geleneksel olarak tekne denilen diğer büyük gemi türleri ise büyük göl yük gemileri, nehir tekneleri ve feribotlardır.
BEAM: Tam genişlik – bir geminin enine olarak ölçülen en geniş yeridir.
Omuzluk, pruva ve pupa tarafından iskele ve sancak tarafına doğru 45 derecelik açı içerisindeki kısım anlamına geliyor. Bu durumda “iskele baş omuzluk terimi” geminin sol ön köşesini anlatıyor. Tam tersine, “sancak baş omuzluk terimi” ise geminin sağ ön köşesini ifade ediyor.
Su çekimi ya da draft geminin tabanı ile su seviyesi arasında kalan mesafedir. Diğer bir tanımla deniz aracının su altında kalan veya batma mesafesidir.
"VIYA" Kelimesinin Anlamı
Gemiyi veya tekneyi istenilen rotaya döndükten sonra, istenilen yöne seyredilmesi için verilen komut.
Teknenin su kesiminden yukarda kalan, iç kısmına alabanda denir.
Alabanda etmek "dümeni sağa veya sola, sonuna kadar çevirmek." manasına geliyor. İskele alabanda denildiğinde ise dümen sol tarafa doğru sonuna kadar çevrilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri