Tüm parçaları fabrikada üretilen evlerin kurulumu oldukça kolaydır. Projeyi dilediğiniz gibi tasarlayabilir ve ister tek ister iki katlı bir prefabrik ev yaptırabilirsiniz.
Prefabrik evlerin ikinci katı için, taban beton yerine yine prefabrik malzemeler ile yapılmaktadır. Malzemelerin birbirine vida ile sabitlenmesi söz konusudur. Bu aşamada evler kullanıldığı zamanlarda üst katında sallanma meydana gelse dahi herhangi bir sorun ile karşılaşılmaz.
Prefabrik evler bir ya da iki katlı olarak istenilen metrekare ve oda yerleşim planına göre hazırlanabilmektedir. Betonarme yapılarda olduğu gibi prefabrik evlerde de ses ve ısı yalıtımı yapılabilmekte, elektrik tesisatı ve kanalizasyon sistemi bulunmaktadır.
Bu kapsamda prefabrik evler depreme karşı yüksek dayanıklılığa sahiptir. Bu noktada prefabrik evin tek katlı veya iki katlı olması ise kesinlikle fark oluşturmaz.
Bu soruyu “evet” şeklinde yanıtlayabiliriz. Yani betonarme ev üzerine prefabrik yapı yapılabilir. Hatta sadece temel üzerine değil aynı zamanda betonarme bir ev üzerine de prefabrik kat atmak mümkündür.
İlgili 19 soru bulundu
Paslanmaz çelikler üzerine inşa edilen prefabrik evler, uzun yıllar her mevsim kullanıma uygun bir şekilde yapılıyor.
Prefabrik evin temelinde yük az olacağından duvarların altında devam eden betonarme temel şekline uygun olmalıdır. Temel için çelik ve demir iskelet oluşturularak temel atma işlemi gerçekleştirilir. Sadece düz beton gibi görünse de bu iş oldukça zor ve ince hesap gerektiren bir işlemdir.
Prefabrik Evler Rüzgârda Uçar mı? Kaliteli, tam donanımlı ve statik hesapları yapılmış, prefabrik evlerin rüzgârda uçmasına sebep olacak gibi basit bir yapısı yoktur.
Prefabrik evler yaklaşık olarak 5 ile 7 gün arasında kurulduğundan dolayı hava koşullarının etki göstermesi engellenmekte ve evlerde nem ve küf oluşumunun önüne geçilmektedir.
Bilinenin aksine prefabrik evlerin kullanım ömrü çevresel faktörlere göre değişmekle birlikte 40 ila 50 yıl arasında değişmektedir. Tabi ki tüm konut modellerinde olduğu gibi bakımları düzenli olarak gerçekleştirildiğinde bu ömür 60 ila 80 yıllara hatta daha da üzerine rahatlıkla uzatılabilir.
Aslında ikamet edilecek her konut tipinde olduğu gibi prefabrik yapılar da yapı tanımına giriyor. İmar mevzuatında prefabrik yapılar için ayrıca bir istisna bulunmadığı için, ruhsat istemeyen prefabrik evler bulunmamakta olup bütün prefabrik yapılar için ruhsat izni alınması gerekiyor.
Prefabrik yapılar uzun ömürlü yapı sınıfında olup ortalama 40 yıl güvenle kullanılabilmektedir. Rüzgâr, kar, yağmur, nem ve kullanma şekli gibi etkenler yapının ömrünü etkiler. Diğer yapı modellerinde olduğu gibi standart bakımlarının yapılması bina ömrünü olumlu yönde etkilemektedir.
Prefabrik evin sağlam ve dayanıklı olması için zemin beton işlemi gerekmektedir. Zemin beton işlemi alıcı tarafından anlaştığınız firma tarafından verilen beton planına uygun şekilde atılmalıdır.
Bu içeriğimizde bu konuda merak ettiğiniz soruları yanıtlayacağız. Öncelikle birtakım şartlar sağlandığı sürece imarsız arsaya prefabrik ev yapılabilir. İmarı olmayan arsaya prefabrik yapılmasının temel koşulu, arsanın yola cephesinin olmasıdır. Kadastro cepheli imarsız arsalarda en çok %5 imar izni vardır.
Deprem gibi titreşime yol açarak yıkım oluşturan bir doğal afette esnek yapılar sallanır, titreşimi tolere eder. Bu özellik ise prefabrik evlere deprem evi unvanını kazandırmıştır.
·Prefabrik eve doğalgaz bağlanır mı? Prefabrik eve diğer konut modellerinde olduğu gibi doğalgaz bağlantısı yapılabilir. Tercihe göre kombili sistem veya doğalgaz sobası kullanılabilir.
Her ne kadar kullanılan malzemeye bağlı olarak değişiklik gösterse de elli ile yetmiş yıl arasında bir kullanım ömrüne sahip olan prefabrik evler oldukça uzun ömürlü evler olarak görülse de betonarme evlere kıyasla geride kalan evlerden oluyor.
Prefabrik evlerde doğalgaz bağlantısı yapılıp yapılmayacağı, ev sahibinin tercihine, kullanım amacına ve inşa edildiği bölgedeki altyapı olanaklarına bağlıdır. Günümüzde birçok prefabrik ev modeli doğalgaz bağlantısı için uygun tasarlanmıştır ve doğalgaz kullanımı mümkündür.
Prefabrik evlerin 9 şiddetinde depreme dayanıklı olduğuna dikkat çeken Sezer,” Prefabrik yapı ile “güvendeyim” diyebilirsiniz, bu yapı emniyetlidir. Çünkü deprem ve iklim şartları da dikkate alınarak şartlara uygun olarak üretilmektedir.
Yıldırım düştüğünde, elektrik akımı yüzey boyunca hareket eder ve aşırı ısınmaya ve hatta yangına neden olabilir. Ayrıca, yıldırımın şiddeti, konteynerin çatlamasına veya yüzeyinde deformasyona neden olabilir.
Prefabrik Evler deprem güvenilirliği açısından en sağlıklı yapılar arasında gösteriliyor. Deprem sonrası acil yerleşim yapıları olarak da tercih edilen prefabrik konutlar doğru uygulandığı taktirde deprem anı ve sonrasında zarar görmeden ayakta kalabiliyor.
Subasman yapımı gerekliliği, binaların zeminlerinin ihtiyaçlarına göre belirlenmektedir. Dolayısıyla her yapı için subasmanın şart olduğu gibi bir durum söz konusu değildir.
Prefabrik Ev Yapı Ruhsatı Maliyeti: 2024 yılı bedellerine göre ortalama 100 m² prefabrik ev ruhsat harcamaları 30.000 ila 40.000₺ civarında gerçekleşmektedir. Prefabrik Ev Zemin Betonu Maliyeti: 2+1 ve 3+1 plandaki prefabrik evin zemin betonu maliyeti 70.000₺ ile 120.000₺ arasında değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri