Kirişler düşey olarak duran, kolonlar üzerine, yatay şekilde inşa edilmektedirler. Betonarme yapılarda olduğu gibi prefabrike yapılarda da temel, döşeme, kiriş ve kolonlardan oluşan taşıyıcı bir sistem mevcuttur.
Prefabrik evlerde kaba, kolon ve kirişler kullanılmaz, daha az kalınlıklara sahip fakat galvaniz çelikteki özel bükümleri dolayısıyla daha sağlam ve esnek bir yapı oluşmaktadır. Prefabrik evlerde ferah bir görüntü ve daha fazla kullanım alanı oluşturur.
Kolon: Betonarme prefabrik yapılarda taşıyıcı sistemlerinde kullanılan dikey elemanlar kolon olarak adlandırılır. Ana taşıyıcı kolonlarla birlikte rüzgar ve ara kat kolonları bulunmaktadır. Kolonların yüksekliği ve eni projenin gerektirdiği statik hesaplamalara göre istenilen boyutlarda üretilebilir.
Prefabrik kolonlar, inşaat sektöründe sıklıkla kullanılan bir yapı elemanıdır. Betonarme veya çelik malzemeden üretilen bu kolonlar, önceden fabrikalarda üretilir ve inşaat sahasına taşınarak montajı gerçekleştirilir. Prefabrik kolonlar, yapıların taşıyıcı sistemini oluşturan önemli bir parçadır.
İlgili 15 soru bulundu
Prefabrik yapılar uzun ömürlü yapı sınıfında olup ortalama 40 yıl güvenle kullanılabilmektedir. Rüzgâr, kar, yağmur, nem ve kullanma şekli gibi etkenler yapının ömrünü etkiler. Diğer yapı modellerinde olduğu gibi standart bakımlarının yapılması bina ömrünü olumlu yönde etkilemektedir.
Çelik malzemeler deprem sırasında esner fakat kırılma veya yıkılmaya sebep vermezler. Bu nedenle “prefabrik ev ve villalar” depreme karşı en güvenli yapılardandır. Bir prefabrik evin ömrü, çeşitli çevresel şartlara göre değişkenlik gösterse de ortalama olarak 40 ila 50 yıl kadardır.
Prefabrik Evler deprem güvenilirliği açısından en sağlıklı yapılar arasında gösteriliyor. Deprem sonrası acil yerleşim yapıları olarak da tercih edilen prefabrik konutlar doğru uygulandığı taktirde deprem anı ve sonrasında zarar görmeden ayakta kalabiliyor.
Prefabrik evin temelinde yük az olacağından duvarların altında devam eden betonarme temel şekline uygun olmalıdır. Temel için çelik ve demir iskelet oluşturularak temel atma işlemi gerçekleştirilir. Sadece düz beton gibi görünse de bu iş oldukça zor ve ince hesap gerektiren bir işlemdir.
Kaliteli, tam donanımlı ve statik hesapları yapılmış, prefabrik evlerin rüzgârda uçmasına sebep olacak gibi basit bir yapısı yoktur.
Prefabrik evler, betonarme evlere oranla daha ekonomik bir opsiyondur. Çünkü prefabrik evlerin parçaları fabrikada üretilir ve inşaat süresi de kısa olduğu için işçilik maliyeti düşük olur. Betonarme ev maliyeti ise daha yüksektir. Ayrıca betonarme evlerin inşaatı uzun sürdüğü için işçilik maliyeti de daha fazladır.
Başka bir noktadan bakıldığında prefabrik evler yapım sürecinin kusursuz şekilde geride bırakılmaması sonucunda da çeşitli sorunlara sebep oluyor. Bu noktada özellikle yapının içine su girmesi veya ısı yalıtımı ile ilgili sorunlarla karşılaşılması da söz konusu oluyor.
Prefabrik ev, duvar, kapı ve diğer tüm parçalarının fabrikada üretilip daha sonra evin yapılacağı yere oturtulduğu ev tipidir. Prefabrik evlerin inşası için herhangi bir temel gerekmez. Bu evler genellikle bir ya da iki katlıdır.
Prefabrik evin yapılacağı arsa, köy sınırlarındaysa ilçe özel idaresine, şehir merkezindeyse de belediyeye ruhsat için başvuru yapabiliyorsunuz. Belediyeye sunacağınız dosyada ruhsat dilekçesiyle beraber tapu, mimari proje, statik proje, elektrik ve tesisat projelerinin olduğu belgelerin de bulunması gerekir.
Prefabrik evler daha hızlı montaj ve ekonomik bir ev arayanlar için uygunken çelik evler daha çok villa benzeri evlerdir. Çelik evler daha dayanıklı, yangına karşı daha güçlü ama daha pahalı ve montaj süresi prefabrik evlere göre uzun olan ev modelleridir.
Prefabrik evlerde diğer konut modellerinde kullanılan tüm ısıtma sistemleri kullanılabilmektedir. Bu ısıtıcılar arasında odun veya kömürlü soba, klima, doğalgaz, elektrikli ısıtıcılar, sıvı veya LPG yakıtlı merkezi ısıtıcılar, yerden ısıtma sistemleri yer almaktadır.
Özellikle, prefabrik evlerin temeli ve çatı kısmı, böceklerin evin içine girmesi için uygun bir alan sağlayabilir. Bu nedenle, temel ve çatı kısmının düzenli olarak kontrol edilmesi ve böceklerin girmesini önlemek için gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.
Ortalama fiyat üzerinden 100 m2 prefabrik evin 2023 yılı fiyatı yaklaşık olarak 400 bin TL'yi bulmakta.
Prefabrik evlerde günlük yaşam alanlarında kullanılmış olan her türlü ısınma imkânı kullanılabilir. Günlük olarak kullanılan odun ve kömür sobaları prefabrik evlerde dikkatli bir şekilde kullanılabilir. Prefabrik evler klima sistemi ile de ısıtılabilir.
Her evin kendine özel bakıma ihtiyacı olduğu gibi prefabrik evlerinde bakıma ihtiyaçları vardır. Prefabrik evlerdeki evin ısı, elektrik ve su sistemlerinin bakımının yapılması gerekmektedir. Ayrıca evlerin yapımında kullanılan farklı malzemelerden dolayı duvarlarda küçük çatlaklar oluşabilmektedir.
Yerleşim planına uygun olarak tasarlanabilen prefabrik evler istenildiği zaman sökülerek başka bir yere de nakil edilebilmektedir. Ev sahibinin isteğine göre üretilen parçalar monte edilerek ev inşa edilmektedir. Bu sebeple evin özelliklerine bağlı olarak yaklaşık 1 hafta içerisinde kurulumu tamamlanmaktadır.
Genellikle alçak ve metal ekipmandan oluşan prefabrik sistemlerde hem elektriksel sistemleri de hem de içerisinde yaşayan insanları yıldırım ve ani aşırı gerilim darbelerinde korumamız gerekmektedir. Prefabrik tesisler genellikle birçok yapının birbirine temas etmesi sonucunda oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri