Başka bir noktadan bakıldığında prefabrik evler yapım sürecinin kusursuz şekilde geride bırakılmaması sonucunda da çeşitli sorunlara sebep oluyor. Bu noktada özellikle yapının içine su girmesi veya ısı yalıtımı ile ilgili sorunlarla karşılaşılması da söz konusu oluyor.
Prefabrik ev betonarme eve göre çok sayıda önemli avantaja sahiptir. Prefabrik ev betonarme evlere göre en az %70 daha kısa sürede inşa edilir. Prefabrik ev fiyatları betonarme konut modeline göre en az %30 daha ekonomiktir. Prefabrik evin ısı yalıtımı betonarme evlere göre daha yüksektir.
Prefabrik evler daha hızlı montaj ve ekonomik bir ev arayanlar için uygunken çelik evler daha çok villa benzeri evlerdir. Çelik evler daha dayanıklı, yangına karşı daha güçlü ama daha pahalı ve montaj süresi prefabrik evlere göre uzun olan ev modelleridir.
PREFABRİK EVLER KIŞIN SOĞUK OLUR MU? Prefabrik yapılar, yüksek ısı yalıtımı sağlayan malzemelerden üretilir. Bu sayede dört mevsime de uygun yapılar olarak karşımıza çıkar. Prefabrik evler; yalıtım performansı ile sıcak veya soğuk tüm iklim bölgelerinde tercih edilen yapılardır.
İlgili 17 soru bulundu
Kaliteli, tam donanımlı ve statik hesapları yapılmış, prefabrik evlerin rüzgârda uçmasına sebep olacak gibi basit bir yapısı yoktur.
Prefabrik yapılar uzun ömürlü yapı sınıfında olup ortalama 40 yıl güvenle kullanılabilmektedir. Rüzgâr, kar, yağmur, nem ve kullanma şekli gibi etkenler yapının ömrünü etkiler. Diğer yapı modellerinde olduğu gibi standart bakımlarının yapılması bina ömrünü olumlu yönde etkilemektedir.
Prefabrik için izin gerekir mi? Evet istediğiniz herhangi bir araziye prefabrik ev inşa edebilmeniz için izin gerekir. Ve kurulumunun yapılacağı arazinin imarlı olması gerekmektedir. Sadece zemininde beton kullanılan prefabrik ev projeleri izin açısından betonarme ev inşası izni ile benzerlik gösterir.
Prefabrik yapıların da diğer evler gibi bir temelleri bulunmalıdır ve bu temel yapımında beton kullanılmaktadır. Ardından bu temel üzerine çelik, sac, betopan ve EPS gibi malzemelerden bir iskelet sistemi kullanılmaktadır.
Prefabrik ev için belediyelerden ya da gerekli kurumlardan imar ve ruhsat izinlerinin alınması gerekmektedir. Kadastro Müdürlüğünden alınacak olan aplikasyon belgesi de prefabrik ev belediye izni için gereklidir.
100 m2 prefabrik ev maliyeti ne kadar? 2022 yılı başlangıç fiyatları dikkate alındığında 3+1 kullanım planına sahip 100 m2 prefabrik ev fiyatı 150.000 TL olarak belirtebiliriz.
Genel olarak, ortalama bir prefabrik ev yaptırmak 200.000 TL ile 600.000 TL arasında mal olur. Ancak, her projenin maliyetleri farklı olabilir ve bu nedenle müşterilerin projelerinin maliyetlerini tahmin etmek için profesyonel bir inşaat firması ile çalışmaları önerilir.
Özellikle, prefabrik evlerin temeli ve çatı kısmı, böceklerin evin içine girmesi için uygun bir alan sağlayabilir. Bu nedenle, temel ve çatı kısmının düzenli olarak kontrol edilmesi ve böceklerin girmesini önlemek için gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.
Konteyner evler, doğru şekilde yalıtılmış olsalar bile, yaz aylarında sıcak olabilirler. Bunun nedeni, konteyner evlerin metal yapısının güneş ışınlarını emmesi ve iç mekanda sıcaklığın artmasına neden olmasıdır. Bu durum, özellikle sıcak ve nemli iklimlerde daha belirgin olabilir.
– Isı yalıtımı yüksektir, enerji tasarrufu sağlar ve ısı verimliliği prefabrik konutlarda esastır. – Montaj süresinin kısa olmasından dolayı içerde nem oluşmaz, hava ve iklim şartlarından etkilenmez, montajı yapıldıktan sonra hemen içine yerleşilebilir. – Su basmanı dışında beton kullanılmaz.
Prefabrik evlerde diğer konut modellerinde kullanılan tüm ısıtma sistemleri kullanılabilmektedir. Bu ısıtıcılar arasında odun veya kömürlü soba, klima, doğalgaz, elektrikli ısıtıcılar, sıvı veya LPG yakıtlı merkezi ısıtıcılar, yerden ısıtma sistemleri yer almaktadır.
Çelik evin duvar karkasları makine hattında şekillenirken prefabrik evde farklı olarak duvar bolakları panel hattında beton levhalar arasına EPS yalıtım malzemesi kullanılarak hazırlanır. Bunun dışında her iki evde de kullanılan temel yapı malzemeleri aynıdır.
- Çelik konstrüksiyon. Bugün en çok tercih edilen prefabrik yapıların başında çelik konstrüksiyon evler geliyor. Çelik evler olarak da anılan bu prefabrik türünün en önemli özelliği hafif, dayanıklı ve sağlam olması.
Prefabrik ev fiyatına dahil edilmeyen dikkat edilmesi gereken ekstra maliyetler; Prefabrik Ev Yapı Ruhsatı Maliyeti: 2023 yılı bedellerine göre ortalama 100 m² prefabrik ev ruhsat harcamaları 30.000 ila 40.000₺ civarında gerçekleşmektedir.
Tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor. Eski kanuna göre 5 bin metrekarenin altındaki tarlalara prefabrik ev yapılmasına izin veriliyordu fakat son düzenlemelerden sonra 2023 yılında herhangi bir ev için tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor.
100 metrekare imarlı ya da imarsız arsa sahibiyseniz prefabrik yapıları yapabilir, kullanıma açabilirsiniz.
Prefabrik bina taşıyıcı sistemi ve dış doğa ile irtibatlı bütün metal aksamı galvaniz yapılarak paslanması geciktirilir. Prefabrik binanın ortalama ömrü 30-40 yıl arasındadır.
Yerleşim planına uygun olarak tasarlanabilen prefabrik evler istenildiği zaman sökülerek başka bir yere de nakil edilebilmektedir. Ev sahibinin isteğine göre üretilen parçalar monte edilerek ev inşa edilmektedir. Bu sebeple evin özelliklerine bağlı olarak yaklaşık 1 hafta içerisinde kurulumu tamamlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri