İşitmeyi değerlendiren ileri testlerden biri olan Bera testinin Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uygulanmaya başlanmasıyla bölge halkının bu hizmete daha kolay ulaşması ve objektif bir test olmasından dolayı daha güvenilir sonuç vermesiyle olası işitme kayıplarının önüne geçilmesi hedeflenmektedir.
İşitme ile ilgili herhangi bir şikayeti olan kişiyi öncelikle Uzman hekimin muayene etmesi gerekmektedir. Ardından Odyoloji uzmanı tarafından uygulanması gereken bu test, özellikle beyin yolaklarındaki problemler sebebiyle oluşan işitme kayıpları için tercih edilen bir prosedürdür.
Çünkü bebekler doğdukları zaman tam net göremezler fakat anne karnından bile duyabilirler. İşitme testi Kulak Burun Boğaz bölümü uzmanları tarafından, odyoloji bölümüne yönlendirmesi ile çeşitli testler yapılır. Bu testler Edi Pediatri, odyometrist, odyolog veya Kulak Burun Boğaz uzmanları tarafından değerlendirir.
Hastanemiz İstanbul da Bera testi yapan özel hastaneler içinde öncü ve ilk hastanedir. Detaylı bilgi ve randevu için 02128668080 arayabilirsiniz.
Bu test ile işitme sisteminin işitsel uyarana cevabı kaydedilir ve yaklaşık 1 saat sürer. KLİNİK ABR/BERA TESTİ NASIL UYGULANIR? Bir odyolog tarafından hastanın alnına ve kulak arkalarına elektrotlar yerleştirilir.
İlgili 28 soru bulundu
İşitme testi kamu kurumlarında sağlık sigortası kapsamında yapılabilmektedir. Bu nedenle sağlık sigortası olanlar herhangi bir ücret ödemeden işitme testi yaptırabilmektedirler.
Bera Testi sırasında kişinin kulaklarına elektrotlar yerleştirilir ve beyin sapının işitme uyaranlarına nasıl yanıt verdiği kaydedilir. Bu test sırasında sessiz bir odada oturulur ve kulaklara hafif sesler verilir. Beyin sapının bu seslere nasıl tepki verdiği incelenerek işitme kaybının nedeni ve derecesi belirlenir.
Yaşadığınız yerde bulunan devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, işitme merkezlerinde odyometristler tarafından yapılacak işitme testi size duyma yetinizle ilgili en sağlıklı bilgiyi yapılan testler sonucunda verecektir.
İşitme testi bir diğer adıyla odyometri testi ne kadar ses işitebildiğinizi ölçer. Bu testlerin uzman bir odyometrist tarafından yapılması önem taşır. İşitmeye dair şikayetleriniz varsa, en başta tercihen KBB uzmanına gitmeniz önerilir. KBB uzmanı gerekli gördüğü durumda sizi bir odyometriste yönlendirecektir.
Son güncellemeler ile birlikte işitme cihazı ile ya da cihazsız olarak bir kişinin işitme engelli raporu alması için şart koşulan oran %40 olarak belirlenmiştir.
Sağlıklı ve işitme kaybı açısından risk faktörü bulunmayan bebekler tarama testinden üç kez kalırsa ABR testi uygulanır. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde kalmış olan veya işitme kaybı açısından diğer risk faktörleri taşıyan bebekler ise tarama testine ek olarak mutlaka ABR (Bera) ile değerlendirilmelidir.
Çok kısa süren ve sessiz bir ortamda gerçekleştirilen test, genelde bebek uyurken yapılır; çünkü bebeğin test sırasında ağlaması ya da sesler çıkarması, işitme yeteneğini kontrol etmeyi zorlaştırır. Test sırasında anestezik veya sakinleştirici herhangi bir şey kullanılmaz.
Bebeklerin birinci testte kalma nedenleri arasında orta kulakta sıvı bulunması veya dış kulak yolunun dar olması sayılabilir. Bebek ilk testten geçemez ise, iki hafta sonra tarama testi tekrarlanır. Yine geçemez ise, iki hafta sonra bir kez daha tekrarlanır.
Belirtilerin bir günden fazla sürmesi, 6 aydan küçük bir çocukta orta kulak iltihabı belirtisi görülmesi, şiddetli kulak ağrısı, bebek veya çocuğun üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra huzursuz olması, kulaktan sıvı veya irin akması durumunda zaman kaybetmeden kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalıdır.
40-55 dB arasında ise Hafif Derecede İşitme Kaybı. Düşük şiddetteki sesler duyulamaz, özellikle gürültülü ortamlarda konuşulanların anlaşılmasında zorluk yaşanır. Mutlaka işitme cihazı kullanmaya başlanmalıdır.
İşitme Tarama Testi Sıkça Sorulan Sorular
Yenidoğan işitme taraması işlemlerinde herhangi bir ücret alınmaz.
2023 yılı itibariyle 18 Yaş Üstü Olanlara devlet hastanesi veya üniversite hastanesi işitme cihazı raporu olması şartıyla, SGK emeklilerin ve yakınlarının işitme cihazının 3028 TL'sini karşılamaktadır. SGK Çalışan sigortalıların ve yakınlarının işitme cihazının 2422 TL'sini karşılamaktadır.
Odyoloji Hangi Hastalıklara Bakar? Odyoloji işitme ve dengeyle ilgili sağlık sorunlarının ve hastalıklarının tümüyle ilgilenir. Odyologların ilgilendiği başlıca hastalıklar şunlardır: İşitme Kayıpları
Odyometrist, KBB hekiminin yönlendirmesi ve talimatları üzerine tedavisi süren hastalara çeşitli odyolojik testler uygular ve hastanın işitme yetisini ölçer.
Radyolojik olarak Akciğer Grafisi, Göz muayenesi ve KBB muayenesi ile görme ve işitme testlerinizi yaptırabilirsiniz.
Odyoloji bölümü, Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından yönlendirilen hastaların işitme ve denge hastalıklarının teşhisinde kullanılan pek çok testin yapıldığı bölümdür.
Bünyesinde KBB Hekimi çalışan ve Rapor düzenleyen tüm Devlet Hastaneleri(18 yaş üzeri için) Tüm Tıp Fakültesi hastaneleri(Tüm yaş grupları için) Tüm Vakıf Tıp fakültesi hastaneleri(Tüm yaş grupları için)
Saf ses odyometri testinde yetişkinlerden farklı olarak çocukların yaş aralıklarına göre Davranışsal Gözlem Odyometrisi, Görsel Pekiştireç Odyometrisi veya Oyun Odyometrisi ile değerlendirme yapılır. Ölçüm yapılırken hava yolu ve kemik yolu işitme eşikleri ayrı ayrı ölçülür.
Testin uygulanacağı günden bir gün önce çocuğa banyo yaptırmak, özellikle kulak ve kulak arkasını çok iyi temizlemek gereklidir. Test için hastaneye giderken çocuk uykusuz bırakılmalı ve yolda da uyumasına izin verilmemelidir.
Yenidoğan bebeklerde işitme testi
Test, bebek 24 saatini doldurduktan sonra yapılabilir. Ancak en uygun zaman, doğum sonrası 48 saatlik olduğundadır. Tercihen bir odiolog (işitme testi uzmanı) ya da bu konuda eğitimli bir hemşireyle birlikte yapılan testte, cihazın hassasiyeti kadar yapan kişinin deneyimi de önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri