Prepisyum yani sünnet derisi anne karnında 3.ayda oluşmaya başlayıp androjene (erkeklik hormonları)bağlı olarak doğuma kadar gelişimini tamamlayan bir deri parçasıdır.Yenidoğanların %95'inde prepisyum örtmüş olduğu penis başına sıkıca yapışık olup geriye çekilemez.
Sünnet işlemi prepisyumun cerrahi olarak tamamının ya da bir kısmının çıkarılması anlamına gelmektedir. Uygulanan en eski cerrahi tekniklerden biridir. Dünyada toplam erkek nüfusunun yaklaşık olarak %30' una sünnet işlemi uygulanmıştır.
Sünnet derisi, yani “prepisyum”un dar olmasına ve geriye doğru çekilememesine “fimozis” denilmektedir. Bu durumun yol açtığı en önemli sorunlar, çocuğun idrarını rahat yapamaması, idrar yaparken sünnet derisinin şişmesi ve idrar yolu enfeksiyonudur.
Tıbbi açıdan açıklayacak olursak sünnet işlemi, erkek çocuğun penisinin ucunda doğuştan var olan, idrar çıkış deliğini kapatarak o bölgede mikroorganizmaların çabuk üremesine yardımcı bir ortam oluşturan deri parçasının (sünnet derisi) alınmasıdır. Sünnet ciddi bir cerrahi işlemdir.
Glans penisi saran derinin (prepisyum) cerrahi olarak çıkarılması olarak tarif edilen sünnet insanlık tarihinin en eski cerrahi iĢlemidir. Sünnet, sosyokültürel psikolojik, tıbbi ve dini nedenlerle birçok ülkede, erkeklerde en sık uygulanan cerrahi giriĢimdir(1,2).
İlgili 18 soru bulundu
Sünnet olmayı Dünya sağlık örgütü bile tavsiye etmektedir. Sünnetin cinsel yollardan bulaşan hastalıklara karşı koruduğu tespit edilmiştir. Ayrıca sünnetin cinsel zevki azalttığına dair hiçbir kanıt bulunamamış olup bir şehir efsanesidir.
İslam âlimlerinin çoğunluğu, sünnet olmanın vacip olduğunu söylerken Hanefiler bunun meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet-i müekkede olduğunu vurgulamışlardır.
İlk sünnet olan kişi İbrahim Peygamber olarak bilinmektedir. O Rabb'ın emriyle ilerlemiş yaşlarda sünnet olmuştur. İbrahim peygamber daha sonra yine Rabbının emriyle oğlu İsmail ve İshak'ı sünnet etmiştir.
Çocuğun örselenmeden ruhsal-cinsel gelişimini tamamlayabilmesi için, tıbben zorunluluk olmadıkça 4-6 yaş arasında sünnetten kaçınılmalıdır. İsteğe bağlı sünnet için en ideal yaş aralıkları 6-15 ay, 2-4 yaş , 7-10 yaş en ideal yaş aralıklarıdır."
Penis başının tamamen kesilmesi, eğriliğe yol açılması gibi bir çok hata görülebilir. Bu yanlış sünnet işlemleri idrar yolunda darlığa, ikinci deliğe, peniste eğriliğe, yaranın kötü iyileşmesine, görüntü ve şekil bozukluklarına neden olabilir.
Yeni sünnet olmuş bir penis için yapmanız gereken tek şey, normal banyo zamanının bir parçası olarak deriyi su ve sabunla temiz tutmaktır. Hem sünnetli hem de sünnetsiz erkek bebeklerde köpük banyosundan kaçınmak gerekir.
Yenidoğan dönemindeki sünnet yaraları yaklaşık 4 günde iyileşirken, daha büyük çocuklarda ise bu süre 10 güne kadar uzayabilir. Sünnet sonrası iyileşme sürecinde bir sıkıntı yoksa 4-5 gün sonra banyo yapılabilir. Sünnet yenidoğan döneminde yapıldıysa ilk 48 saat pişik kremi kullanmak gerekebilir.
Bu belirtilerin dışında aşağıda özetlenen belirtilerin varlığında sünnet sonrası iltihaplanma açısından profesyonel yardım alınması gerekebilir: İltihaplı yani koyu renkli, yeşil renkli, kötü kokulu akıntı olması Yara yerinde zamanla artan sıcaklık artışının eşlik ettiği kızarıklık. Hastada yüksek ateş olması
Sünnet derisinin gelişimi ve foksiyonları nelerdir? Prepisyum yani sünnet derisi anne karnında 3.ayda oluşmaya başlayıp androjene (erkeklik hormonları)bağlı olarak doğuma kadar gelişimini tamamlayan bir deri parçasıdır.Yenidoğanların %95'inde prepisyum örtmüş olduğu penis başına sıkıca yapışık olup geriye çekilemez.
Açık cerrahi yöntemlerle sünnet: Klasik yöntem veya dikişli sünnet olarak da bilinir, en çok yapılan ve en güvenilir yöntemdir. İç ve dış sünnet derisi kesildikten sonra birbirlerine kendiliğinden emilebilen dikişlerle tutturulur.
Sünnet ameliyatı kurallara uygun yapılmazsa, kanama, infeksiyon, peniste ve idrar yolunda yaralanmalar, idrar yapma zorluğu gibi komplikasyonlar düşük oranda da olsa görülmektedir.
18 aydan önce sünnet düşünülüyorsa yenidoğan dönemi tercih edilmelidir. 6 yaş ve üzeri ise çocuğun bilinçli olduğu dönemdir. Çocuk kabul etse de etmese de, korksa da korkmasa da sünnetin ne olduğunu anlayabilir. Özellikle 2 buçuk- 4 buçuk yaş arasında sünnetten kesinlikle uzak durmak gerekir.
İlk birkaç gün yapılamazsa, Yenidoğan dönemi sünneti, birinci ayın sonuna kadar da lokal anestezi ile yapılabilmektedir. Bu dönem geçirildiyse 4-18 aylık dönemde ya da 4, 5-5 yaşından sonra yapılmasında fayda var. Ancak kimi uzmanlar, İki yaştan sonraya kalan sünnetlerin 6 yaşından sonra yapılmasını önermektedir.
Tıbbi gereklilik varsa her yaşta, uygun ortam ve şekilde tedavi amaçlı sünnet uygulanır. Geleneksel veya dini amaçlı sünnet için ''En iyi veya en ideal sünnet yaşı'' diye bir yaş söylenemez. Söylenmesi doğru, bilimsel ve ahlaki değildir.
Kadın sünneti ya da kadın genital mutilasyonu (KGM), tıbbi olmayan nedenlerle kadın üreme organlarının kısmen ya da tamamen çıkarılmasıdır. Ritüel olarak yapılan bu uygulama Afrika, Asya ve Orta Doğu'da bazı ülkelerde ya da ülke içindeki bazı topluluklarda görülür.
Kadın Sünneti Yapan Ülkeler
Bu ülkelerin başını Sudan ve Somali çekmektedir. Buralarda kızlarda sünnet olma oranı yaklaşık %97 dolaylarındadır. Afrika dışında Yemen, Kuzey Irak, Arabistan, Hindistan, Pakistan ve Malezya'nın bazı bölgelerinde de kızlar sünnet edilmektedir.
Çünkü bütün peygamberler kavimlerine sünneti öğütlemiş ve bazı peygamberlerin de sünnetli doğmuş olduğu bilinmektedir. Sünnetli doğan peygamberler; Adem, Şit, İdris, Nuh, Hanzele, Hud, Salih, Lut, Yusuf, Musa, Şuayb, Zekeriya, Yahya, Süleyman, İsa ve Muhammed (aleyhimüsselâm)dır.
Evlilik konusuna gelince sünnetsiz erkekle evlenmek kişilerin kendi tercihidir ve kimse karışamaz. Ben dinen değil estetik açısından sünnet olsun derim.
Özel bir ayrıştırma yöntemi ile ayrıştırılan Sünnet Derisi Kök Hücreleri gerekli kalite kontrol testleri tamamlandıktan sonra, ailenin aksi bir beyanı olmadığı sürece -196oC azot saklama tanklarında yıllar boyunca saklanır.
Atasoy, yılda yaklaşık bin çocuğu sünnet ediyor. Erzurum'daki Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (BEAH) görevli Doğu Anadolu'nun sünnet yapan tek kadın doktoru olan uzman Dr. Nursen Atasoy, yılda yaklaşık bin çocuğu sünnet ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri