Prevalans (Yaygınlık), prevalans hızı veya prevalans oranı, belirli bir nüfusta, belirli bir zaman dilimi içerisinde, çalışma kapsamında yer alan, belirli bir hastalık veya hastalıklara sahip tüm olguların oranıdır.
Belirli bir süre içinde bir hastalığın toplumda görülme sıklığını gösteren ölçüt. Belirli bir süre içindeki tüm eski ve yeni vakaların risk altındaki kişi sayısına bölünmesiyle hesaplanır. Açıklama: Prevalans, sağlık sorununun toplumdaki büyüklüğü/sıklığı hakkında fikir verir.
Prevalans risk altındaki nüfusta hastalığa sahip olguların sayısıyken insidans risk altındaki nüfustaki hastalığı yeni edinenlerin yani yeni olguların sayısıdır.
Bir hastalığın, belli bir zaman aralığında görülen yeni olgularının sayısı ise "insidans"tır. Prevalans ve insidans hastalıkların görülme sık- lıklarını ölçen farklı ölçütlerdir ve bu ölçütlerin temelinde, belli bir hastalığın, risk altındaki nüfusta görülen olgularının sayılması yatar.
Risk altındaki sağlam kişilerin belirli sürede, belirli bir hastalığa yakalanma olasılığını gösteren ölçüt. Belirli bir toplumda belirli bir sürede saptanan yeni vaka sayısının o toplumun yıl ortasındaki nüfusuna veya risk altındaki kişi sayısına bölünmesi ile elde edilir.
İlgili 28 soru bulundu
Prevalans
Belirli bir zamanda bir hastalığın toplumda ne sıklıkta görüldüğünü belirtir.
İnsidans: Bir yıl içinde yeni hastaların nüfusa orantısıdır Tüberküloz insidansı 100 000'de 25 (yılda), 25/100 000 Sağlam insanların belli bir sürede hastalanma olasılığıdır.
herhangi bir hastalığa yakalanması, belirli hastalıktan ölmesi ya da ilgilenilen herhangi bir olgunun ortaya çıkma riski yaşam boyu risk (YBR) olarak tanımlanır.
Prevalans: Belirli bir süre içinde veya anda bir hastalığın toplumdaki görülme sıklığını gösteren ölçüttür. Atak Hızı: Belirli bir süre içinde saptanan bulaşıcı hastalık vaka sayısının, o hastalığa duyarlı kişi sayısına (risk altındaki toplum) bölünmesi ile elde edilir.
Biyoistatistikte Kullanılan Terimler
Parametre : İncelenen değişkenin toplumdaki tipik değerine parametre denir. Parametre, toplumdaki tüm birimler ele alınarak yapılan incelemede hesaplanacak sayısal ya da oransal değerdir. Parametre olarak ortalama, görülme oranı (sıklığı), varyans vb. değerler hesaplanabilir.
Prevalans çalışmaları olarak da adlandırılan kesitsel araştırmalarda; hastalık durumu (sağlık durumu) ve risk faktörleri aynı anda veya kısa bir zaman aralığında ölçülebildiği çalışmalardır.
- Kesitsel araştırma (Prevalans Araştırmaları/taramalar)
İlgilenilen hastalığın toplumdaki sıklığının (prevalansının) araştırıldığı, bütün topluma genellenebilir sonuçlar elde edilen, toplumun tamamının veya temsil eden bir örneğinin incelendiği çalışmalardır.
Bir sağlık olayının toplum içindeki görülme sıklığını ölçmek için kullanılır. Belirli bir zamanda meydana gelen olay sayısının, olayın olduğu toplumun sayısına bölünmesi ile elde edilir.
İnsidans ve Prevalans arasındaki ilişki
❖ İnsidans belli toplumda belli sürede yeni ortaya çıkan vaka veya olay sayısını belirten bir ölçüt olmasına karşın, prevalans belli bir toplumdaki belli bir sürede veya belli bir anda eski ve yeni tüm vaka veya olayların toplam sayısını belirten bir ölçüttür.
Bulaşıcı hastalığa karşı alınan önlemlerin etkinliğini ölçmek için kullanılması uygun olan bir ölçüttür. Epizod hızı: Bağışıklık bırakmayan ve tekrarlayan hastalıkların sıklığını ölçmek için uygun bir ölçüttür. Örneğin; streptokok enfeksiyonları, gastroenteritler gibi.
Olgu-Kontrol çalışmalarına geriye yönelik çalışmalar (retrospective studies) da denir. Bu tür çalışmalarda bir sonuçtan risk faktör- lerine ulaşma amaçlanır. Kesitsel Çalışmalar (The cross-sectional studies) bir zaman diliminde bir grup denekten toplanan verinin incelenmesidir.
Epidemi (Yunanca epi "üzerinde" ve demos "insanlar"), bir bulaşıcı hastalığın, belirli bir popülasyondaki çok sayıda insana, kısa bir süre içinde hızla yayılmasıdır. Örneğin meningokok enfeksiyonlarında, iki hafta üst üste 100.000 kişide 15'ten yüksek vaka oranı epidemi olarak kabul edilir.
Aktif Sürveyans
Yetkili birimlerce düzenli olarak verilerin toplanmasıdır. Sağlık kurumlarına gidilerek veriler taranmakta ve hastalık ile ilgili bilgiler toplanmaktadır. Vaka olup olmadığına bakmaksızın hastalık sayısı ve özellikleri hakkında bilgi verir.
Halk sağlığı kavramı olarak sürveyans verilerin sürekli toplanması, toplanan verilerin analiz edilmesi, bu analizlerin sağlığın geliştirilmesi, iyileştirilmesi ve/veya hastalıkların kontrolü uygulamaları için ihtiyacı olan kişilere ve bildirimi yapan kaynaklara dağıtılmasıdır.
Prevalans: Bir hastalığın o toplumdaki görülme sıklığını ifade eder. Başka bir deyişle bir sağlık olayının, tanımlı bir süre içinde ya da o «an» toplumda ne sıklıkta bulunduğunu gösterir. Nokta prevalansı; Çok kısa süre içinde var olan olgu hızını ifade eder.
Epidemiyoloji, popülasyonda hastalıkların sıklığını, dağılımını ve hastalık oluşumunu etkileyen faktörleri inceleyen ve bu hastalıklara karşı hedefleri ve yöntemleri belirleyen bilim dalıdır.
Çok sık görülen hastalıklar 1000 kişi üzerinden, ender gö- rülen hastalıkları ise bir milyon kişi üzerinde belirtilir. İnsidans, bir yıldan daha uzun bir zaman dilimi için ifade edilirse kümülatif insidans olarak isimlendirilir.
Belirli bir dönemde belirli bir hastalığa yakalananların ölüm oranı. Açıklama: Vaka fatalite hızı, salgınlarda alınacak önlemlerin kapsamını, taramaların etkinliğini ve tedavinin faydalarını ölçmede kullanılmaktadır.
Daha teknik ve detaylı bir tanımla bu oranda belirli bir sürede bir hastalık nedeniyle veya genel olarak var olan ölüm sayısının, aynı süredeki mevcut ortalamaya bölünüp 1000 ile çarpılması sonucu ulaşılan orandır. Oran genellikle yıllıktır; yani süre çoğunlukla yıllık temelde ele alınır.
Toplumda hastalığın düzeyini gösteren ölçütlerden biri. Belirli bir süre içinde saptanan bulaşıcı hastalık vaka sayısının o hastalığa duyarlı kişi sayısına (risk altındaki toplam nüfus) bölünmesi ile elde edilir. Bir çeşit insidans hızıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri