Özetle, gebeliğe en uygun yaş aralığı 20-35 yaş arasıdır. Bu yaş aralığından küçüklerde ve büyüklerde gebelikleri risklidir. Bu yaşlar arasında gebe kalmak en sağlıklı gebelik yaşıdır. Her doğum arasında en az 2 yıl olmalıdır.
Sağlıklı bir gebelik ve sağlıklı bir bebek için en ideal yaş 20 ile 32 yaş arası diyebiliriz. Bu yaş aralığı bir kadın için en sağlıklı yumurtlamanın olduğu, en kaliteli yumurtanın elde edildiği, hamile kalma olasılığının en yüksek olduğu dönemdir.
En doğurgan çağ 22-30 yaşları gösterirken özellikle 35 yaşından sonra bir azalma başlamakta, 40 yaşından sonra da hamilelik oldukça zorlaşmakta, 45 yaşından sonra ise teorik olarak mümkün olmamaktadır. Ancak literatüre geçmiş mucize gebelikler de mevcuttur, fakat oldukça nadirdir.
35 yaşından sonraki gebelikler ileri anne yaşı olarak tanımlanmıştır. Bu yaştan ve özellikle 40 yaştan sonraki gebelikler riskli gebelik olarak ele alınır ve daha özel ve yakın takip gerektirir.
Kadınlarda yumurta sayısının azalmasıyla birlikte 30-33 yaşlarında doğurganlık oranı da düşmektedir. Bu azalmanın 35-38 yaşında hızlandığı gösterilmiştir. 30 yaşındaki bir kadında her ay gebe kalma olasılığı %20 oranındadır. 38 yaşında canlı doğum oranı %50 oranında azalmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Kadınlarda doğurganlık yaşı, 21 ve 30 yaş arasındadır ve bu yaş aralığı doğurganlıkların en yüksek olduğu dönemdir. Bundan dolayı daha rahat bir şekilde hamile kalınır. Ancak 35 yaşından sonra hamile kalabilme şansı, yumurta olgunlaşma sürecinin bozulmasından dolayı azalmaktadır.
Evliliğin ilk aylarında hamile kalınır mı? Düzenli adet gören herhangi bir kadın, hastalığı olmayan sperm sayısı yeterli olan çiftler düzenli cinsel yaşam olması halinde evliliğin ilk aylarında hamile kalabilir. Ancak her şey normal olsa da bu süre bir yıla kadar uzayabilir. Bu normal bir süreçtir.
17-18 yaşında evlenen bir kadın, 18-42 yaş arasında 2-3 yılda bir hamile kalarak 12-13 çocuk doğurabilecek üreme sistemine sahip. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, 15-49 yaş arasındaki kadınlar üreme döneminde kabul ediliyor.
Yumurtlamadan 72 saat öncesi ve 24 saat sonrası dışındaki dönemde hamile kalınmaz. Aslında bir kadının 1 ay içinde hamile kalabileceği sadece 4 günlük bir dönem vardır. Bu dönem dışında hamile kalınmaz. Burada önemli olan bu dönemi doğru belirleyebilmektir.
-Anne yaşının ileri olması en başta yumurta kalitesini olumsuz etkiler. Yumurta kalitesinin kötü olması hem gebeliğin oluşmasını güçleştirir, hem de oluştuğu takdirde bebekte genetik anormallik veya kromozom anormalliği olma riski artar. Anne yaşı arttıkça bu risk daha da yükselir.
Kadınlarda 35 yaşından sonra düşen üreme kapasitesi, erkeklerde 40 yaşından itibaren azalır. 40 yaş, baba olmanın yaş sınırı olmasa da bu yaştan sonra erkeklerin doğal yollarla çocuk sahibi olma ihtimali her geçen gün düşer.
Kızlarda adet görme yaşını ortalama olarak 9 yaş ila 12 yaş arasında belirttik. Ancak bu süreç tamamen kişisel olarak değiştiği için adet görme yaşı daha uzun da sürebilir. En erken adet görme yaşı 9 olurken üst sınırı ise 16 olarak belirtebiliriz. Yani bir kız çocuğu için adet başlangıcı 16 yaşı bulabilir.
Bir ayda, çocuk sahibi olmak isteyen her 100 çiftten yalnızca 20'si başarıya ulaşır. 2 yıl boyunca çocuk sahibi olmak isteyenlerin ise %95'i gebelik sağlayabilir. Gebeliğin sağlanabilmesi için kadının, yumurtlama zamanını bilmesi, dolayısıyla adet döngüsünü takip etmesi önemlidir.
En fazla iki çocuk isteniyor
Araştırmaya göre bireylerin şartları uygun olsa kaç çocuk sahibi olmayı istedikleri incelendiğinde, en fazla istenen ideal çocuk sayısı yüzde 32 ile iki çocuk oldu.
Sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı bebekler için 2 doğum arasında en az 1 yıl ara verilmesi gerekmektedir. 2 yıldan kısa bir zaman içinde tekrar hamile kalan kadınlarda başta yorgunluk olmak üzere gerek sağlık gerekse psikolojik sorunlar görülme sıklığı artmaktadır.
Tüm şartlar bir araya geldiğinde ilk kez yaşanan cinsel ilişkiden sonra kadınlar hamile kalabilirler. Özetle ilk cinsel ilişki hamileliğe engel bir durum değildir.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için ilişki sıklığı da oldukça önemlidir. Düzenli adet gören kadınlarda adetin 12 ila 17. günleri arasında gün aşırı ilişkiye girmek yeterlidir. Daha sık yaşanan ilişkiler erkeğin sperm kalitesini azaltabilir bu nedenle gün aşırı yaşanan ilişki gebe kalma ihtimalini artırır.
28 günlük adet döngüsünde yumurtlama dönemi 14. güne denk gelmektedir ve bu dönem sadece 5-6 gün sürmektedir. Dolayısıyla bu günler dışında hatta bu günlerin 3. gününden sonra bile hamile kalma ihtimali azdır.
Kız çocuğu için muhtemel yumurtlama gününden 2-4 gün önce ilişkiye girilmeli, servikal mukusun en bol olduğu dönemde ilişkiye girilmemelidir. Erkek bebek için en uygun ilişki zamanı yumurtlamadan 12 saat önce cinsel ilişkiye girilmelidir.
Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na göre 1707 – 1782 yılları arasında yaşamış olan Rus kökenli Feodor Vassilyev'in ilk karısı Valentina Vasilyeva, 69 çocuk doğurarak Dünyanın En Doğurgan Kadını seçildi. Resmi olarak kayıtlara geçen Valentina Vasilyeva, Rusya'nın Shuya kentinde yaşamış.
Sonuç olarak doğum süresi herkes için farklı olmakla birlikte toplamda; İlk doğumu yapanlar için ortalama 10- 11 saat; sonraki doğumlar için ortalama 6 -7 saattir. Sonraki doğumlarda her doğumun bir öncekinden daha hızlı olması beklenir.
Adana'da 14 yaşında evlenen Serap Çelikünal, 36 yaşına kadar 22 yılda 38 çocuk dünyaya getirdiğini, ileri sürdü. Adanalı 42 yaşındaki Serap Çelikünal, 14 yaşındayken taksicilik yapan Nihat Çelikünal (43) ile evlendi.
Cinsel ilişki sonrasında 1 ila 3 gün arasında oluşan gebelik bir süre sonra belli olur. Bu süre ise yaklaşık olarak 10-14 gün arasında değişmektedir. İlişkinin ardından geçen 14. günde test yapılması uygun olur. Yapılan test sonrasında gebelik oluşup oluşmadığı belli olmaktadır.
İlk ay gebelik elde edebilen çiftlerin oranı, % 15 civarındayken bu olasılık artarak, 3. ayda, %50, 6. ayda %80 ve bir yılın sonunda %85 e çıkar. Bir yılın sonunda, 100 çiftten ortalama 15 inde gebelik oluşmaz ve bu çiftlerde doğurganlık da bir sorun olup olmadığına bakmak için daha ileri tetkikler gerekir.
Yani kadının rahmine giren bir sperm rahimde 3-4 gün canlı olarak durur. Yumurta henüz canlıyken yaşanan korunmasız bir cinsel ilişki sonucunda kadın rahmine giren sperm yumurtayı döller. Döllenen yumurta rahim astarına girer ve hamilelik oluşur. İlişkiden 7 gün sonra hamilelik oluşur ancak belli olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri