Bu tür davaların ortalama olarak 1,5-3 yıl arasında bir zamanda sonuçlanması beklenir. Mağduriyet yaşayan kişi sigorta tahkim komisyonlarına başvuruda bulunur ise bu dava süresi de kısalabilmektedir.
Kazaya ilişkin farklı etmenler ve mahkeme yoğunluğuna göre davaların sonuçlanması 4 yılı bulabilir. Trafik kazası tazminatı, zarar görenin zararı öğrendiği tarihten itibaren 2 yıl sonra veya kaza gününden başlayarak 10 yıl sonra zaman aşımına uğrar.
Trafik Kazası Tazminat Davası Ne Kadar Sürer? Prosedürlerin zorluğu ve yoğunluk nedeniyle, ülkemizdeki mahkeme süreleri uzayabilmektedir. 1 ila 3 yıl arasında değişen ortalama dava süreci, farklı etkenler nedeniyle daha da uzayabilir.
Yaralanan birey kazanın ardından 8 yıl geçmesi durumunda hiçbir hakkını talep edemez. Kaza sonucunda hem yaralanma hem de ölüm görülmesi ile trafik kazası zamanaşımı 15 yıl olmaktadır. Trafik kazası sonucunda ölüm ya da yaralanma görülmüyor sadece araçların hasar almasında zamanaşımı süresi de farklılık göstermektedir.
Trafik kazası sonrası, kaza anında tutulan hasar tutanağının 5 iş günü içinde sigorta şirketine iletilmesi gerekir. Ardından sigorta şirketi, kaza tutanağını inceleyerek hasar dosyası açar ve hasar dosyasını da Sigorta Bilgi Merkezine (TRAMER) iletir.
İlgili 37 soru bulundu
47/1-A cezasının alınması durumunda sürücülerin ödemesi gereken trafik cezası, 951 TL olarak bilinmektedir. Belirlenen rakamın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ise %25 oranında bir indirim uygulanacağını söylemekte mümkün olmaktadır.
Yaralamalı trafik kazası suçu basit suç hallerinden olduğundan istisnai durumlar hariç olarak takibi şikâyete bağlı bir suçtur ve şikâyet zamanaşımı süresi yaralanmanın meydana geldiği günden itibaren 6 ay olarak belirlenmiştir.
Trafik kazaları sonucu ölüm ve yaralanmalar meydana gelmişse kamu davası açılır. Şikayete tabi değildir. Soruşturması ve kovuşturması adli makamlarca resen yapılır. Ancak tarafların şikayetçi olmadıkları durumlarda KYOK verilmesi ihtimali çok yüksek olmaktadır.
Hem tazminat bedelleri hem de ödeme zamanları kanunlarla belirlenmiştir. Tüm belgelerin tam olarak ve hatasız şekilde sigorta şirketine ulaştırılmasının ardından tazminat ödemesi 8 iş günü içinde yapılır.
Trafik Kazası Tazminat Davası Yetkili Mahkeme
Trafik kazası nedeniyle tazminat davasına bakmaya yetkili mahkemeler şunlardır: Davalılardan herhangi birisinin ikametgahı mahkemesinde tüm sorumlululara maddi ve manevi tazminat davası açılabilir (HMK md.6).
Taksir ile öldürme suçu madde Türk Ceza Kanunu Madde 85 de açıklanmaktadır. Taksirle birinin ölümüne sebep olan kişi şikayet edilmesi üzerine Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davalarda 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile yargılanır.
2022 yılı trafik sigortası tazminat limitleri;
Araç başına maddi hasar için üst limit 100 bin TL. Kaza başına maddi hasar için üst limit 200 bin TL. Kişi başına sağlık gideri için üst limit 1.000.000 bin TL. Kaza başına sağlık gideri için üst limit 5 milyon TL.
Tazminat davasının aşamaları bundan ibaret olup kısa sürede sona ermeyeceği aşikardır. Tazminat davasının sonuçlanması mahkemenin iş yoğunluğu, duruşma günlerinin belirlenmesi, adli tatil sürecine girilmesi gibi birçok nedene bağlı olup yaklaşık 1-2 yıl kadar sürmektedir.
Trafik kazasında %100 kusur, %100 hatalı olmak anlamına gelmektedir. Kazaya karışan karşı tarafta kusur bulunmamaktadır. Bu nedenle kazaya karışan karşı tarafın trafik sigortası meydana gelen kazanın maddi masraflarını karşılamamaktadır.
Trafik kazasında tazminat davası açabilenler arasında yaralanmalı kazalarda yaralı kişinin bizzat kendisi yer alır. Yaralı kişinin maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı bulunur. Ağır bedensel hasar oluşması durumunda ise kaza geçirenin yakınları manevi tazminat davası açabilmektedir.
Özellikle araç ve kişilere ait bilgiler yer alır . Olayın yeri, zamanı, olayın delilleri ve olayın tarafları ve beyanları doğrultusunda isnadı gerçekleştirebilme faaliyeti tespit etmek için soruşturma yapılır. Soruşturmanın adli kolluk görevlileri Cumhuriyet Savcısı ile görüşerek tamamlarlar.
Sigorta Şirketi Tarafından Tazminat ve Giderler Nasıl Ödenir? Sigortacı; kaza ve zararın tespit edilmesini sağlayan gerekli belgelerin sigortacıya iletildiği tarihten sonra 8 iş günü içinde hak sahibine tazminat, hastane ve tedavi giderlerini öder.
Kullanıcılar tarafından “Trafik kazası tazminat hesaplama nasıl yapılır?” sorusu en çok yanıt aranan sorular arasında bulunmaktadır. Trafik kazası sigorta tazminatı; maluliyete uğrayan kişinin maluliyet oranı, kazadaki kusur oranı ile yaşı ve aylık geliri dikkate alınarak ödenmektedir.
Tazminat hesaplamasında 10 bin TL maaştan kusur oranı düşülmelidir. Çıkan miktar da maluliyet oranı ile çarpılmalıdır. 10.000 – % 20 kusur oranı=8000 TL. 8000 x 50/100=4000 TL gelir ve aylık işgücü kaybıdır.
Kamu davasının duruşmasına gelmeyen sanık tutuklanabilir. Ancak şahsi davanın duruşmasına gelmeyen sanık hakkında bu tedbir uygulanmayacaktır.
Kamu davası, diğer birçok dava gibi belirli zaman alabilir. Ancak kamu davaları genel olarak 3 ay – 1 yıl arasında sonuçlanmaktadır.
TRAMER; Trafik Sigortaları Merkezi'dir. Bu merkezde araçlar için sağlıklı sigorta fiyatları belirlenmesine ilişkin çalışmalar yürütülür ve kazaya karışan araçların kusur oranları belirlenir. Sigorta şirketi ve taraflar TRAMER incelemesine 5 iş günü içinde itiraz etmezse tespit edilen oranlar kabul edilmiş sayılır.
Trafik kazası sonrası kazaya yol açan kusurlu tarafın gerek hukuki ve gerekse cezai sorumlulukları ortaya çıkacaktır.
A-Trafik kazasına neden olan aracı süren, aracın işletmecisi olduğundan, kazaya sebep olana her türlü tazminat davası açılabilir. B- Her ne kadar da olsa kaza yapan araç sahibi olmasa dahi, Aracın gerçek sahibi, ruhsatta adı gecene de tazminat davası açılabilir.
Kazaya karışan aracın trafik sigortası veya kasko sigortası hangi sigorta şirketi tarafından yapılmışsa tazminat o şirketten alınır. Zarar görenin dava yoluna gitmeden önce trafik kazası sigorta tazminatı başvuru dilekçesi ile sigorta şirketine başvurması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri