güvenlik kuruluşları kanunlara uygun olarak belirlenen oran ve tutarlarda üyelerinden prim adı altında gelir elde etmektedir. Prim gelirlerinde esas olan; işçilerin, işverenin ve devletin belli oranlarda sosyal güvenliğin finansmanına katılmasıdır.
Belirli ücretler halinde ödenen bu bedele sigorta primi denir. Kısacası sigortacılık sisteminde prim, hizmetin satışını gerçekleştiren yetkili tarafından sağlanan teminatı satın alan kişilerin ödediği ücrettir.
SSK primi işverenin çalışanlarının emekli olabilmesi ve sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için yatırması gereken meblağın adıdır. Bu meblağın her ay işveren tarafından ödenmesi gerekir ve hesaplanması için çalışanın aldığı brüt ücret baz alınır. Ödenmesi gereken prim miktarları düzenli olarak zamlanır.
Prim bedeli, sigortayı yapan kuruluşun vadettiği teminatları yerine getirmek için sigortalıdan talep edilen tutardır. Poliçe primlerinin temelini oluşturduğu sigorta fiyatları, sigortanın türüne, kapsadığı teminatlara, ek hizmetlere ve benzeri ayrıntılara göre değişiklik göstermektedir.
Devlete düzenli olarak ödenmesi gereken sigorta primleri sayesinde çalışanlar hem emekli olma hem de sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanma hakkına sahip olurlar. Sigorta primleri bu açıdan devlete ödenen bir tür teminat bedeli olarak da yorumlanabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Prim; özellikle satışa yönelik işyerlerinde yaygın olarak tercih edilen, bu vesile ile çalışanın daha fazla teşvikinin ve daha fazla satışın amaçlandığı, işçinin nitelik ve nicelik açısından başarılı bir şekilde yapmış olduğu işin karşılığı olarak ödüllendirilmesi amacıyla ödenen ek bir ücrettir.
2023 yılının SGK primi işçi ve işveren paylarına göre değişir. Asgari ücret üzerinden yapılan hesaplamalarda SGK primi işçi payı %14'tür. İndirimli SGK işveren payı ise %15,5'tir. Buna göre çalışanlar için SGK primi 1.878,03 TL'dir.
Her ay için ödenmesi gereken prim borçları, prim borcunun ait olduğu ayı takip eden ayın son gününe kadar Kurumun anlaşmalı olduğu Banka, Kredi kuruluşu, PTT vasıtasıyla ve internet üzerinden e-SGK aracılığıyla ödenebilmektedir.
Prim, işçinin mal veya hizmet ürefiminde daha istekli hale gelmesi ve başarısının artması için işverence ödül niteliğinde verilen ek ödemeler şeklinde tanımlanabilir. Prim ödemesinden amaç, işçinin dava verimli bir şekilde çalışmaya özendirilmesidir.
SGK tarafından yıl 360 gün olarak esas alınmaktadır. Yılın fiilen kaç gün ettiğinden bağımsız olarak yılın standart olarak 5 gün az bir şekilde hesap edilmesi sigortalıların pek çok hak kaybına ve mağduriyetlerine neden olmaktadır.
Sigorta primi hesaplama ilk aşamada karışık gibi görünebilir. Ancak sigorta prim oranlarını brüt maaşınız üzerinden kolay bir örnekle açıklayabiliriz. Söz konusu brüt maaş 10.000 TL olsun. Hesaplama sonucunda, 10.000 TL brüt ücretli bir çalışan için SGK'ye ödenmesi gereken sigorta primi 3.750 TL'dir.
Bu kapsamdaki genel sağlık sigortalılarının 2023 yılı temmuz ayı ve sonrası için ödemesi gereken genel sağlık sigortası prim tutarı aylık 402,44 TL'dir.
Sigorta prim hesaplamaları sırasında brüt gelir tutarı ve prim oranı çarpılır, ödeme miktarı bulunur. Bu bağlamda 12 bin Türk lirası geliri olan bir çalışanın prim hesabı şu şekilde yapılır; İsteğe bağlı sigorta oranı %32'dir. 12.000 x 0,32 = 3.844 TL prim tutarı bulunur.
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari ücrete yapılan zam ile birlikte en düşük sigorta primi 4.292,64 TL iken en yüksek sigorta primi ise 32.194,85 TL olarak belirlenmiştir.
01/07/2023-31/12/2023 döneminde bu kapsamda sigortalı olmak isteyen bir kişi 30 gün üzerinden aylık en düşük 13.414,50 (aylık brüt asgari ücret) x %34,5 (ödenecek prim oranı) = 4.628-TL prim ödeyecektir.
4A Sigorta Primi Hesaplama
Tabloda da görüldüğü gibi sigorta kollarına, işçi ve işveren payı oranlarına göre 4A sigortalı bir çalışanın brüt kazancından toplam %37,5 oranında prim ödemesi alınır. Ancak düzenli ödeme yapılması halinde %5 oranında indirim uygulanır ve sigorta prim ödemesi %32,5 oranından hesaplanır.
Prim usulü çalışma, işçiye, sözleşmede belirlenen çalışması dışında yapmış olduğu emek ve başarı karşılığı normal ücreti dışında kendisine ödenen ek ücrettir. Satışlardan prim hakkı elde eden işçilerde çalışma süresinin önemli bir kısmı genel olarak işyeri dışında geçmektedir.
Prim usulü çalışma, işverenin çalışanına normalin üstünde verdiği emek karşılığında ödediği ücreti ifade ediyor. Çalışan prim ödemesini gerektiren dönemin sonuna kadar çalışmasa da söz konusu işi bitirdiğinde prime hak kazanıyor. Primli ücret sistemi, tek taraflı olarak kaldırılıp azaltılamıyor.
Brüt asgari ücretten işçi payı olarak 1.878 TL sigorta primi, 134 TL de işsizlik sigortası primi kesilecek. İşveren payı olarak ise 2.079 TL sigorta primi, 268 TL de işsizlik sigortası primi kesintisi yapılacak. Böylece 11.759 TL olan asgari ücretin işverene maliyeti 15.761 TL'ye yükselecek.
E-devlet şifresi ile tüm SGK primlerinizi görebilir, sigortanızın yatıp yatmadığı sorgulamasını yapabilirsiniz. E-Devlet sayfasına giriş için burayı tıklayın. Burada da yukardaki şeklide bir önceki ayı 23 üne kadar göremeyebilirsinz. Fakat tüm yatan sigortanıza buradan ulaşabilirsiniz.
Sigortalıların aynı sigortalılık haline tabi olacak biçimde birden çok iş yerinde çalışmaları sebebiyle ödenen primler, kişinin tabi olduğu sigortalılık hali için belirlenen prime esas kazanç üst sınırı üzerinden hesaplanacak miktarı aşarsa kişi, adına fazla ödenen bu tutarı SGK'dan geri isteyebilmektedir.
Bir ay içindeki faaliyeti tam olan işçilerin prim gün sayısı ayın kaç gün olduğuna bakılmadan 30 gün olarak hesaplanır. Bir ay başında değil de içerisinde işe giren işçilerin prim günleri, ayın kaç gün olduğuna göre parmak hesabıyla hesaplanır.
Örneğin 25.000 TL alan personelin primlerinin hesabında 19.188 TL olan tavan baz alınır. SGK Primiişveren payı, personel brüt ücretinin %20.5'i, SGK Primi personel payı ise %14'üdür. İşsizlik primi işveren payı brüt ücretin %2'si, işsizlik primi personel payı ise brüt ücretin %1'idir.
Buna göre, brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş olan asgari ücretin, 11 bin 402 lira 32 kuruşunu net asgari ücret, 1878 lira 3 kuruşunu SGK primi ve 134 lira 15 kuruşunu işsizlik sigortası primi oluşturdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri