pristine teriminin İngilizce Türkçe sözlükte anlamı (Tıp) Gelişmemiş, ilkel, basit, iptidai (toplum v.s.)
s. eski zamana ait, asıl, eski; bozulmamış.
Nüfus ve Kültürel Yapı
Şehirde Arnavutlar, Türkler, Boşnaklar, Sırplar ve Romlar yaşamaktadır. Şehir, başkent olması sebebiyle, çok etnikli bir yöne sahiptir. Kosova'nın geneli de çok etniklidir ancak Priştine, birçok yönüyle Kosova'nın diğer şehirlerinden ayrılır.
Başkenti. Priştine, Kosova'nın başkenti ve yaklaşık 200 bin kişilik nüfusuyla en büyük şehridir.
Avar devri sonrasında Kosova'yı da etkisi altına alan Türk devri Peçenek ve Uz adlı Türk boylarının yoğunlaşması ile başlar. Peçenekler, 9. yüzyıldan itibaren Karadeniz'in kuzeyinde ve Kuzey Balkanlar'da güçlenmişlerdi.
İlgili 15 soru bulundu
Ülkemiz ile Kosova arasında konsolosluk ilişkileri 13 Ocak 2009 tarihinde imzalanan “Türkiye ile Kosova arasında Vize Muafiyeti Anlaşması” çerçevesinde yürütülmektedir. Sözkonusu anlaşma uyarınca, iki ülke vatandaşlarının 6 ay içinde 90 günlük seyahatleri vizeden muaftır.
Kosova, karasal iklimin etkisi altında bulunmasına rağmen bölgede üzüm hasadı oldukça fazladır. Bu sayede ülkede şarap oldukça popüler bir içecek haline gelmiştir. Özellikle Sefa, Daka, Stonecastle, Cabernet Sauvignon gibi çeşitli markalar, hediyelik olarak da tercih edilmektedir.
Priştine İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? Priştine'ye seyahat etmek için vize gerekmediğinden, yanınızda sadece kimlik ve geçerlilik süresi olan bir pasaportunuzun bulunması yeterli olacaktır.
Arnavutlar veya Arnavudlar (Arnavutça: Shqiptarët), ortak bir Arnavut soyunu, kültürünü, tarihini ve dilini paylaşan, Balkan Yarımadası'na özgü bir etnik gruptur. Çoğunlukla Arnavutluk, Kosova, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan'ın yanı sıra Hırvatistan, Yunanistan, İtalya ve Türkiye'de yaşıyorlar.
Kosovalıların %93'ü etnik olarak Arnavuttur.
Toplam nüfusun %93'ünden fazlası ile Arnavutlar Kosova'nın çoğunluğunu oluşturuyor; önemli azınlıklar arasında Sırplar ve diğerleri yer alıyor. 2015 yılı tahmini Kosova nüfusu 1.870.981'e ulaşmıştır.
Priştine Kosova'nın en gelişmiş ve en kalabalık şehridir. Tüm Kosova'da olduğu gibi Priştine'de de hem Sırpça hem Arnavutça konuşulur. Çok az kişi İngilizce bilir. Priştine, Belgrad, Üsküp, Tiran gibi diğer Balkan başkentlerine hem karayolu hem demiryoluyla bağlıdır ve bu şehirlerin arasındaki mesafe oldukça kısadır.
Priştine'de hediyelik eşya denildiğinde akla gelen ilk şey şüphesiz yerel el sanatlarıdır. Kentin yöresel kıyafetlerinin yanı sıra yerel gümüşçüler tarafından üretilen mücevherleri, deri eşyaları, ahşap oymaları, heykelleri ve dokuma kilimleri ile ziyaretçilerine çok sayıda seçenek sunmaktadır.
Siyasi İlişkiler
Türkiye-Kosova ilişkileri, ortak tarihi geçmiş ve dostluk bağları temelinde çok iyi düzeyde seyretmektedir.
Kosova'daki yaşam giderleri, özellikle yeme, içme ve barınma konularındaki rakamlar ülkemize kıyasla bir hayli ucuzdur. Isınma ve ulaşım masrafları da özellikle bölgede eğitim alan Türk gençleri için çok ucuz olduğundan ailelerin bütçelerini de sarsmamaktadır.
Bağımsızlık süreci
1980'lerle beraber başlayan süreç 17 Şubat 2008 tarihinde Kosova'nın bağımsızlığını tek taraflı olarak ilan etmesiyle son bulmuştur.
Türk nüfusunun oldukça yüksek olarak tanımlanması nedeniyle Türk Lirası para biriminin geçeceği düşüncesi tamamen yanlıştır. Ülkede alışverişlerde Avrupa'da kullanıma uygun olan ve aynı birimi kullanan ülkelerle kur farkı bulunmayan Euro tercih edilmiştir.
Enerji, madencilik, tarım, gıda işleme, bankacılık, bilişim teknolojisi, ahşap ve ağaç ürünleri, tekstil, otomotiv ve inşaat Kosova ile işbirliğine elverişli, rekabet gücü olan ve önem verilen sektörlerdir.
Bu nedenle Kosova Cumhuriyetine giderken yanınızda sadece kimlik ve geçerlilik süresi olan bir pasaportunuzun bulunması yeterli olacaktır. Kosova'ya gitmek için pasaport gereklidir.
Örgütlenme. Yugoslav döneminden bu yana, Kosova'daki Müslümanların resmi organizasyonu, şu anda Başmüftü Naim Tërnava'nın liderliğindeki Kosova İslam Topluluğudur. Bektaşi tekkeleri Bektaşi kurallarına tabidir.
Kosova Meclisi, Perşembe akşamı, muhalefetin mevcudiyeti olmadan asgari ücret yasasını onayladı. Yasaya göre asgari ücret 264 euro olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri