F ve G arasındaki farkı gözle görmek mümkün değildir. Bu yüzden eğer bütçenize uygun seçenekler arıyorsanız, G sizin için daha uygun fiyatlar içermektedir. Çok ince bir fark içermesi sebebiyle bariz farklılıklar göremeyebilirsiniz. F color ve M color arasında bu farkları daha net bir şekilde görebilirsiniz.
Uluslararası standartlarda, D, E ve F renk pırlantalar en yüksek kaliteli taşlar olarak kabul edilmiştir. Bu üç renk pırlantalarda üst düzeyi oluşturmaktadır.
F Renk Pırlanta
Çıplak gözle renksiz görünen F renk pırlantalar, fiyat olarak D ve E color pırlantalara göre daha uygun olması nedeniyle ekstra beyaz pırlanta kategorisinde en çok tercih edilen pırlanta gruplarından biridir.
Pırlantada renk "diamond" kelimesinin baş harfi olan D'den başlayarak Z'ye kadar uzanacak şekilde sınıflandırılmıştır. En iyi pırlanta rengi D rengidir ancak çok fazla bulunmaz. I rengi ve üzeri pırlantalar, makul ve yeterli beyazlıktadırlar.
F renk pırlanta; ekstra beyaz renkli pırlanta grubu arasında yer alan, içerisinde az renk bulunması nedeniyle çok fazla parlayan pırlanta renk grubudur. Ekstra beyaz kategorisinde en fazla tercih edilen pırlanta renk türüdür.
İlgili 22 soru bulundu
Çok iyi kalite ve uygun fiyat olmasını isteyenlerin tercih edeceği pırlanta renkleridir. G – J renk pırlanta: Beyaz kategorisindedirler. Kendinden daha beyaz (ekstra beyaz) pırlantalarla yan yana gelmedikçe içerdiği çok az renk tonu algılanamayacak, beyaz olarak kabul edilen pırlantalardır.
Pırlanta renk sınıflandırması
Aynı kıyaslama F ve G renk pırlanta taşlar arasında da geçerlidir. F ve G renk iki pırlantayı tüketicinin çıplak gözle ayıramama ihtimali çok yüksektir. H ise sarı tonlar ve beyaz tonlar arasında geçiş rengi sayılabilecek bir ara tektaş pırlanta rengidir.
Özel firmalar, pırlantaların 4C özelliğini incelemektedir. Pırlantada F; Renk (Color), sınıflandırmasının bir değeridir. D'den başlayan sınıflandırma Z'de son bulur. D ve E, en yüksek parlaklığa ve renk kalitesine sahiptir.
“KARAT SEÇİMİ”
Pırlanta konusunda belki de en önemli konuların başında "karat" gelir. Karat elmasın ağırlığını temsil eden bir ölçü biri olarak tanımlabilir. Satın alacağınız pırlantaların parmak yapınıza uygun ve sizi ön plana çıkaran ağırlıkta (karatta) olması oldukça önemlidir.
VS1, VS2 (Very, Slightly Included) : Mükemmel kaliteli pırlantalardır. VVS1 ve VVS2 pırlantalardan fiyat olarak daha düşüktür. SI1, SI2 (Slightly Included ) : 10 kat büyütecin altında görülebilen, çıplak gözle görülmesi zor olan lekelerdir. En çok satılan pırlanta berraklık düzeyidir.
GIA Sertifikalı Pırlantalar
Pırlanta sertifikası dendiği zaman ilk akla gelenlerden olan gia sertifikalı pırlanta, 1931 yılında Amerika'da kurulmuş firma tarafından verilen, pırlantanın değerini, kalitesini belirleyen, dünya standartları doğrultusunda pırlantanın gerçekliğini ortaya koyan bir sertifikadır.
Pırlanta ölçüm birimi halk ararasında boyut cm , uzunluk , çap değerleri sanılsada karat ağırlık birimidir .5 karat 1 gr a tekamül eder. 1 karat pırlanta 0.20 gr dır .
Büyüklük konusunda belli bir sınır yoktur ama parmağınıza uygun boyutta tektaş almanızda önemlidir. Bu nedenle 0.50-2.00 arası karat değerine sahip pırlantalar her parmak ölçüsüne uyum sağlayan model çeşitliliğine sahiptir. Daha yüksek karatlı pırlantalar da vardır.
Pırlanta yüzük seçimlerinde en iyi tercih edilecek renk grubu colorless kategorisi olan D-E-ve F renk pırlanta grubudur. Near colorless grubu G ve H renk pırlantalar hem uygun hem de kalitelidir. Daha ekonomik isteyenlerde ise beyaz rengi yakalanabilecek I-J renk pırlanta düşünülebilir.
Değerli taş dibe çökerse, gerçektir. Ortalarda, altında veya suyun yüzeyinde yüzerse sahtedir. Gerçek bir pırlanta yüksek yoğunluğa sahiptir, bu nedenle su testi taşınızın bu yoğunluğa uyup uymadığını gösterir. Böylelikle sahte pırlanta nasıl anlaşılır sorusunun ilk uygulamalı cevabı su testi ile belli edilir.
Bir pırlantanın gerçekliğini anlamak için uygulanabilecek en basit yöntem suya batma yöntemidir. Pırlantayı bir su bardağı içerisine yavaşta bıraktığınızda eğer pırlanta hızla dibe batıyor ise bu pırlantanın gerçek olduğunu gösterir. Su yüzeyine çıkan ya da askıda kalan pırlanta ise sahtedir.
Kaliteli bir pırlanta seçerken göz önünde bulundurmanız gereken 4 ana özellik vardır. 4C olarak adlandırılan bu ölçüler Karat Ağırlığı (Carat weight),Berraklık (Clarity), Renk (Color), Kesim (Cut) şeklindedir. pırlantanın karat ölçüsü farklı olacaktır. Çünkü farklı minerallerin farklı yoğunlukları vardır.
Pırlanta yüzüklerinin altın ayarı genelikle 14 (585) ve 18 (750) ayardır, elmas ürünler de ise genellikle 8 (333) ayar altın kullanılır. Yüzüğün altın ağırlığını da yine bütçenize göre belirleyebilirsiniz. Genellikle pırlanta yüzüklerde 2.0 gr ile 4.0 gr arasında altın tercih edilmektedir.
Pırlanta gibi kıymetli taşlar ve kıymetli mücevherler kaliteli olduğu sürece değer kazanmaya devam eder. Şayet pırlanta taşı kalite bakımından yetersizse, taşların kusurları, berraklığı ve rengi bozuk ise bu noktada pırlanta yüzük değer kaybedecektir.
Pırlanta tektaş yüzük içerisinde yazacağını tarih ya da isim ise tamamen size bağlıdır. Alyanslarda olduğu gibi tektaş yüzük içine evlilik tarihi yazılmaz. Bundan dolayı da yüzük içerisinde sevgililik tarihinizi ya da isminizi yazdırabilirsiniz.
En iyi pırlanta markalarına gelecek olursak; Kasentra, Cartier, Altınbaş, Koçak, Ariş, Zen, Blue Diamond, Atasay, Sina ve Gülaylar özellikle karat ağırlığı (Carat weight), berraklık (Clarity), renk (Color) ve kesim (Cut) bakımından kaliteli ve güvenilir pırlanta markaları arasında yer alıyor.
Genellikle tektaş yüzük alırken 0,25 – 0,60 karat arasındaki değerler ideal kabul edilir. Tabi ki pırlanta yüzük için ayırdığınız bütçeye göre daha büyük karat ya da daha küçük karat tektaş yüzükleri tercih edebilirsiniz. Diğer takı tercihlerinde de karat ve fiyat arasındaki bağlantı önemlidir. Buna dikkat edin.
Hem kaliteli ve hem de maliyet açısından bir pırlanta arıyorsanız H renkli pırlanta çoğu zaman doğru bir tercih olabilmektedir. Renkli pırlanta grubunda olduklarından fiyat diğerlerine göre düşüktür, ancak H renkli pırlanta hemen hemen her ortamda renksiz görünürler.
0.50 – ve daha büyük taşlar: Taşlar büyüdükçe içerisindeki “SI” izleri yansımalarla görme ihtimaliniz artmaya başlar. Bu yüzden “VS” taşları tercih ederek daha lekesiz taşlar kullanabilirsiniz. Ancak “VS” taşlar “SI” taşlara göre biraz daha yüksek fiyatlıdır. Bu seviyedeki taşları görerek almanızı tavsiye ederiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri