Proaktif stratejiler, bir kurumun ilgi alanını en iyi şekilde gerçekleştirmek için belli bir iletişim programını yerine getirme yaklaşımını kapsar. Reaktif stratejiler de, tam aksine sadece kurumun çevresini etkilemek için geliştirilen stratejilerdir.
Proaktif yaklaşım, bir kişinin veya bir kurumun gelecekteki olayları tahmin edebilme yeteneğini ve bu olaylara önceden hazırlıklı olma eğilimini ifade eder. Proaktif yaklaşım, kişinin veya kurumun geleceğe yönelik planlarını ve stratejilerini belirleyebilme yeteneğini de kapsar.
Proaktif yaklaşım; mevcut veya meydana gelmiş bir durumla ilgilenmek, uyum sağlamak, bu duruma dair süreçleri kontrol etmek ve yönetmekle değil, henüz gerçekleşmemiş ancak gerçekleşmesi muhtemel olay veya durumları rakiplerden önce görerek önlemler alarak pozisyon belirlemektir.
Meydana gelen krizin etkilerini azaltmak ve krizi ortadan kaldırmak için o anda yapılmaya başlanan çalışmalara reaktif yaklaşım adı verilir. Henüz bir kriz oluşmadan önce, mevcut durumu analiz ederek olası bir kriz ihtimalini en aza indirmek amacıyla yapılan çalışmalara ise proaktif yaklaşım denir.
Proaktif olmak, önceden planlama yapmak ve kontrolü ele almak anlamına gelirken, reaktif olmak ise olaylar gerçekleştikten sonra tepki vermek demektir.
İlgili 27 soru bulundu
Genel olarak, proaktif bir yaklaşım, sadece bir durum meydana geldikten sonra tepki vermek yerine, olası sonuçları önceden düşünmek ve bu sonuçları yönetmek için önlem almak anlamına gelir.
Proaktif halkla ilişkiler, iletişim unsurlarını da içine alarak ürün ya da hizmet tanıtımına bir haber özelliği ve değeri katmaktadır. Reaktif halkla ilişkiler ise kurumların karşı karşıya kaldığı olumsuz durumları başarıyla atlatabilmesine yönelik giriştiği halkla ilişkiler çabalarıdır.
Reaktif stratejiler de, tam aksine sadece kurumun çevresini etkilemek için geliştirilen stratejilerdir. Proaktif stratejiler, kamuya açık ve halkın ihtiyaçlarını dikkate alan, reaktif stratejiler ise sadece kurumsal faydayı düşünen stratejilerdir.
Proaktif Kişilik; olaylar veya sorunlar ortaya çıkmadan önce gerekli tedbir ve önlemleri alan, bilgi toplayan, düşünüp analiz eden, planlar hazırlayan, sorunları çözmekten daha çok önlem alamaya çalışan, harekete geçen kişilik özelliğidir. Proaktif olmak bir davranış özelliğidir.
Gündelik hayattan örnek vererek açıklamak gerekirse hava durumunu kontrol etmeden evden çıktığımız için yağmura yakalanmak, normal zamanda 5 TL, yağmur yağdığında ise 10 TL'ye satılan küçük, şeffaf, çocuk oyuncağına benzeyen şemsiyelerden satın almak reaktif yaklaşıma güzel bir örnektir.
Proaktif davranış, stres yaratacak herhangi bir olayın gerçekleşmesi anında otokontrolü kaybetmeden tepki vermek yerine, tepkiden önce kontrol mekanizması oluşturarak, koşulları geliştirici şekilde inisiyatif alarak, insanların ruh ve düşünce halini anlayarak hareket edebilmek ve etken davranabilmektir.
Proaktif yaklaşım ise kişi ya da kurumun, ileri zamanda yaşanabilecek olayları daha önce tahmin ederek bunlara karşı hazırlıklı olma ve planlama yapabilme yeteneğidir.
Proaktif durumlar karşısında olayların kendi kendine gelişmesine müsade etmeden, ben ne yapabilirim düşüncesi ile hareket demektir. Bunun tersi olan reaktif davranışın tersine, proaktif bakış açısı ile davranışta kişi olumsuzluklara söylenmez, kalkar ve harekete geçer.
Proaktif olmak; "koşul ve duygulara dayanan tepkiler yerine, değerlere ve prensiplere dayanan davranış yeterliğine sahip olmak" demektir.
Proaktif, herhangi bir durum karşısında insiyatif alarak müdahale etmek anlamına gelir. Yani bir şey olduğu zaman proaktif olan kişi konudan anlasa da anlamasa da müdahale eder. Bunun sonucu olumlu veya olumsuz yönde olabilir.
Bu yaklaşım, tepki vermektense önceden harekete geçmeyi içerir. Proaktif insanlar, gelecekte oluşabilecek sorunları önlemek veya olası fırsatları değerlendirmek için planlama yaparlar. Özgüvenleri yüksek olan bu kişiler, aktif olarak çözüm odaklıdırlar ve olayların kontrolünü ele almaya çalışırlar.
Proaktif kelimesi bilinçli ya da bilinçsiz, olumlu ya da olumsuz mevcut koşulların sonucunu değiştirmek için inisiyatif kullanmak anlamına gelmektedir. İyi bir durum karşısında bireysel insiyatif alarak durumu çözmek amaçlı bir tabir olduğunu söylemek mümkün.
Proaktif insanlar çabalarının odak noktası olarak etki alanlarını seçerler. Enerjilerinin doğası pozitiftir. Büyüyen ve mükemmelleşen enerjileri, etki alanını da genişletir. İlgi alanımızın içinde çalıştığımız sürece, oradaki şeylerin bizi denetlemesine izin veririz.
STRATEJİ ; BELİRLENEN HEDEFLERE ULAŞMAK İÇİN TEMEL AMAÇLAR, GAYELER VEYA HEDEFLER VE ÖNEMLİ POLİTİKALAR PLANLAR BÜTÜNÜDÜR.... STRATEJİ ; BELİRLENEN HEDEFLERE ULAŞMAK İÇİN TEMEL AMAÇLAR, GAYELER VEYA HEDEFLER VE ÖNEMLİ POLİTİKALAR PLANLAR BÜTÜNÜDÜR.
Proaktif halkla ilişkiler, kurumun hedef ve vizyonu doğrultusunda aktif bir iletişimi geliştirdiği bir halkla ilişkiler anlayışıdır. Proaktif halkla ilişkilerde uygulanan kurumlar, aktif bir iletişimi benimseyerek uzun vadeli planlamalara da bu iletişim uygulamalarını kullanabilirler.
Proaktif pazarlama, bilgiye ulaşmak için aktif araştırma yapılarak, verilerin analiz edilmesi ve olası senaryolar eşliğinde pazarlama planının hazırlanmasıdır.
Proaktif iletişimin ana noktası kurumun hedef kitlesinin belirlenmesini içerir. Çalışanlar, müşteriler, varsa ortaklar vb. tüm iç ve dış hedef kitle iletişim süreci planlanırken belirlenir. Böylece hangi kanaldan hangi tür mesajın hangi hedef kitleye iletileceğinin planlaması yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri