Open Systems Interconnection (OSI) modeli ISO (International Organization for Standardization) tarafından geliştirilmiştir. Bu modelle, ağ farkındalığına sahip cihazlarda çalışan uygulamaların birbirleriyle nasıl iletişim kuracakları tanımlanır.
OSI veri modeli, bilgisayar ağı için evrensel bir dil sağlar. Böylece çeşitli teknolojiler, standart protokolleri veya iletişim kurallarını kullanarak iletişim kurabilir.
Organization for Standardization), OSI (Open Systems Interconnection) modelini 1984'te geliştirilmiştir. ► 7 Katmandan oluşmakta ve karmaşıklığı azaltmak ve standartlar geliştirmek amacıyla oluşturulmuştur.
4) Taşıma Katmanı (Transport Layer) : Bu katman verinin nasıl iletileceğini belirler. Üst katmandan aldığı verileri segmentlere ayırarak bir alt katmana iletir. Bir üst katmana bu bölümleri birleştirerek sunar.
1.Physical Layer (Fiziksel Katman)
Donanım katmanı ve ilk katmandır. Bu katmanda, verilerin kablo üzerinden gelen bilgiyi bit olarak (0 ve 1 olarak) iletilmesini sağlanır. Verileri gönderen tarafta 1 ve 0 'ı elektrik sinyallerine dönüştürürken, alıcı tarafta kablodan gelen bu sinyalleri tekrar 1 ve 0'a dönüştürür.
İlgili 29 soru bulundu
OSI (Open Systems Interconnection) modelini ISO (International Organization for Standardization) geliştirmiştir. Amaç iki bilgisayar arasındaki iletişimin nasıl olacağını tanımlamaktır.
OSI de alt katların işlevselliğini tanımlamak için iki ayrı katman (Fiziksel ve Veri bağlantısı) kullanırken, TCP / IP de bunun için tek bir katman (Bağlantı) kullanır. Yönlendirme protokollerini ve standartlarını tanımlamak için, OSI Ağ katmanını kullanırken, TCP / IP İnternet katmanını kullanır.
Layer-2 ya da Katman-2, mevcut bir blok zincir üzerinde oluşturulan protokoller için kullanılan bir kavramdır. Layer-2 protokolleri, bir Layer-1 blok zincirin işlem hızı ve ölçeklenebilirlik sorunlarını çözmek amacıyla oluşturulur.
Uygulama (L7) Katmanı DDOS Atakları
Kullanıcı etkileşimli uygulamaların web trafiğini hedefleyen ve düşük hızlarda yapılan en karmaşık saldırılardır.
Sunuş Katmanı (Presentation Layer-6), uygulama katmanından gelen verinin sözdizimi (syntax) ve biçiminin kontrol edilmesini, gerektiği taktirde farklı veri tiplerine dönüştürülmesini, şifreleme/şifre çözme ya da sıkıştırma/açma işlemlerinin yapılmasını sağlayan OSI referans modelinin 6. katmanıdır.
OSI modeli de çeşitli katmanlara ayrılmıştır. Bu katmanlar; Fiziksel katman, Veri Bağlantı Katmanı, Ağ katmanı, Taşıma Katmanı, Oturum Katmanı, Sunu Katmanı, Uygulama Katmanı. Her katmanın görevi bir sonraki katmana veriyi ulaştırmaktır. Gerekli iletişim de bu şekilde sağlanır.
Üst Katman TCP(Transmission Control Protocol) verinin iletimden önce paketlere ayrılmasını ve karşı tarafta bu paketlerin yeniden düzgün bir şekilde birleştirilmesini sağlar. Alt Katman IP (Internet Protocol) ise, iletilen paketlerin istenilen ağ adresine yönlendirilmesini kontrol eder.
TCP/IP TCP (Transmission Control Protocol) ve IP (Internet Protocol) protokollerinin birleştirilmesiyle oluşturulan internet üzerindeki bir iletişim metodudur.
OSI modeli sayesinde bir cihazın ağ içinde veya ağ dışında nasıl görevlendirildiği kolaylıkla anlatılabilir. Gerek ağ içinde gerek ağ dışında veri iletimi için verinin mutlaka her katmandan geçmesi gerekir. Geçtiği her katmanda da veriye belli görevler yüklenir.
7 katmandan oluşur. Ağ Katmanı (Network Layer) OSI'nin 3. katmanıdır. Katmanlar birbiriyle ilişkili olarak çalıştığından Ağ katmanı da Taşıma katmanı (Transport Layer) ve Veri Bağlantı katmanı (Data Link Layer) arasındaki iletişimi sağlar.
Ağ teknolojileri için anlamı, katmanlı mimaride (OSI katmanı veya Internet katmanları gibi), her katman arasında verinin bir kapsüle konularak diğer (alt veya üst) katmana geçirilmesidir.
5237 sayılı TCK'nun 244/1. maddesi uyarınca “Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” O halde, DDoS saldırıları “bir bilişim sisteminin işleyişinin engellenmesi” fiiline karşılık geldiğinden, TCK m. 244'te öngörülen suça vücut vermektedir.
DDoS (Distributed Denial of Service - Dağıtık Hizmet Reddi) saldırıları, internet sitelerinin önlem almakta zorlandığı siber güvenlik tehditlerinden biri.
DOS(Denial Of Service) = sistemleri çalışamaz hale getirmek için yapılan saldırı tipi. DDOS (Distrubuted Denial of Service) DOS saldırısının yüzlerce, binlerce farklı sistemden saldırısının yüzlerce, binlerce farklı sistemden yapılması. Genellikle spoof edilmiş ip adresleri ve zombiler kullanılır.
Layer 2, işlem hızını ve ölçeğini artırırken Layer 1 işlem yoğunluğunu azaltır. Layer 3 ise daha karmaşık işlemler için kullanılmakta ve kripto para birimlerinin kullanımını daha da yaygınlaştırmayı hedeflemekte. Bu katmanlar arasındaki ilişki, bir piramit şeklinde düşünülebilir.
Layer-1 ya da Katman-1, Bitcoin (BTC) ya da Ethereum (ETH) gibi temel blok zincir ağlarını ve bunların alt yapısını ifade eden bir kavramdır. Bir başka deyişle, kripto para ekosistemindeki ana ağlar Layer-1 olarak anılır.
Başka bir ifadeyle Layer 1, blockchain'deki temel işlevlerin gerçekleştirilmesini ve blockchain ağının ana yapı taşlarını sağlar. Layer 1, bir blockchain protokolünün en alt seviyesinde yer alır ve blockchain'deki işlemlerin doğrulanmasını, blokların oluşturulmasını, konsensüs mekanizmasını ve güvenliği sağlar.
TCP / IP temelleri
Bu sistemde, ağ servislerine iki bileşen kullanılarak referans verilir. Bunlar: ana bilgisayar adresi ve bir bağlantı noktası numarasıdır. 65.536 adet birbirinden farklı ve kullanılabilir port numarası vardır.
İngilizce açılımı “Transmission Control Protocol” olan TCP, cihazlar arasındaki veri transferinin herhangi bir veri kaybı olmadan yürütülmesini sağlar. TCP protokolü ile veri alışverişi yapılırken iki veya daha fazla cihaz arasında kimlik doğrulaması gerçekleşir.
Bilgisayarlar ile veri iletme/alma birimleri arasında organizasyonu sağlayan, böylece bir yerden diğerine veri iletişimini olanaklı kılan pek çok veri iletişim protokolüne verilen genel addır. (Yani, TCP/IP protokolleri bilgisayarlar arası veri iletişiminin kurallarını koyar).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri