Proje yöntemi öğrencinin, öğrenme-öğretme sürecinde pasif bir alıcı konumundan, araştıran, inceleyen, bilgiye ulaşan ve elde ettiği bilgileri kullanarak anlamlı bütünler haline getirip bu bilgilerle problem çözmesini amaçlar. Genel kavramlara, düşüncelere ve bir disiplinin ilkelerine(prensiplerine) odaklanır.
Proje tabanlı öğrenme yaklaşımı, öğrenciyi öğretme-öğrenme sürecinin merkezine alan, gerçek yaşamın konularına ve uygulamalarına yer veren bir öğrenme yaklaşımıdır. Öğrencilerin problem çözme becerilerini geliştirdiği için uygulama, analiz ve sentez düzeyindeki hedeflerin gerçekleşmesinde daha çok kullanılır.
Proje tabanlı öğrenme, öğrencilerin yaşamlarında karşılaşabilecekleri problemleri sınıf ortamında farklı disiplinlerle bağlantı kurarak bir senaryo çerçevesinde çözmeye çalıştıkları öğrenme yaklaşımıdır.
Proje yaklaşımı, çocukların ilgileri doğrultusunda seçtikleri çalışma alanında bireysel ya da küçük gruplar halinde yaptıkları aktif katılımlı, etkileşimli bir süreç olduğu için çocuk gelişimi üzerinde oldukça etkili olan bir yaklaşımdır (Bıçakçı ve Gürsoy, 2010).
Bruner ve John Dewey'in savunduğu proje tabanlı öğrenme yaklaşımı, işbirliğine önem veren bir eğitim modelidir. Öğrencilerin, kendi projelerini geliştirirken hem bireysel hem de gruplar halinde çalışmaları, onların takım çalışması, problem çözme ve karar verme gibi sosyal becerilerini geliştirir.
İlgili 21 soru bulundu
Proje tabanlı öğrenme yaklaşımı, öğrencilerin anlamlı öğrenim deneyimleriyle sonuçlanan projeler oluşturmalarına izin vererek onların ilgi alanlarından yararlanır. Araştıran, sorgulayan ve çözüme ulaşmaya çalışan takım üyeleri, yaratıcılık ve problem çözme becerilerini geliştirirler.
Proje yaklaşımı çocukların farklı konular hakkında bütünü görmelerine yardımcı olan bir eğitim metodudur. Bu nedenle çoğu eğitim programı proje yaklaşımını benimser ve bu yaklaşımı müfredatın bir parçası haline getirir. Aileler proje yaklaşımlı eğitimde önemli bir role sahiptirler.
Proje yönetimi, belirli bir projenin hedef ve amaçlarına ulaşıp bitirilmesi için kaynakların planlanması, organize edilmesi, tedarik edilmesi ve yönetilmesi disiplinidir. Projeler belirli özgün hedef ve amaçlara ulaşmak, faydalı bir değişim getirmek ya da değer katmak için kullanılır.
Proje Tabanlı Öğrenme, öğrencinin aktif katılımını teşvik eden, üst düzey bilişsel aktiviteleri destekleyen, çok çeşitli araç ve kaynak kullanımını gerektiren; akademik sosyal ve hayat becerilerini birlikte ele alan ve teknoloji kullanımını vurgulayan bir öğretim modelidir.
En iyi öğrenme yöntemi, yazıp anlatarak öğrenme tekniğidir çünkü bu teknikte birçok beceriyi aynı anda kullanılır ve beyin daha aktif hale gelir. Bir derse çalışırken bilgileri okuduktan sonra bir kağıda yazın, daha sonra bunları anlatın.
Öğrencilere kendi başlarına bağımsız düşünme, çalışma ve başarma cesaretini kazandırır. Öğrencilere eleştirici düşünme yeteneği kazandırır. Öğrencileri problem çözme tekniklerini bilimsel yöntemin aşamalarını öğrenip geliştirilmelerini sağlar. Öğrencilerin sözlü ve yazılı iletişim tekniklerini geliştirme imkanı sağlar.
Proje yönetimi eğitimi, proje süreçlerini planlama, yönetme ve kontrol etme konularında bilgi ve becerileri sağlayan bir eğitim programını ifade eder. Proje yönetimi, belirli bir amaca ulaşmak için kaynakları etkin bir şekilde kullanarak projenin başarılı bir şekilde tamamlanmasını sağlar.
Proje döngüsünde beş ana aşama bulunmaktadır. Bunlar; projenin tanımlanması, proje formülasyonu, finansman sağlanması, projenin yürütülmesi ve değerlendirmedir. Proje fikrinin ortaya çıkmasından sonra, projenin amacı, hedefleri, çıktıları ve uygulama adımlarının tanımlanmasıdır.
Proje bilimsel bir çalışma olmalıdır. Projenin her aşamasında bilimsel çalışmanın bütün özelliklerinin görülmesi gerekir.Proje çalışması merak ve gözlemle başlar. Çevrede yaşananları merak etmek ve bunun doğrultusunda merak edilen konulara ilişkin gözlem yapmak proje hazırlamada ilk adımı oluşturur.
Birinci aşama; “katılım”, “keşfetme” ve “açıklama”, ikinci adım ise; “derinleştirme”, “genişletme” ve “değerlendirme” adımlarından oluşmaktadır.
Proje planlama tekniklerine örnek olarak, Gannt şeması, CPM, PERT, HP, PEP, LESS, GERT, Bulanık hedef programlama ve Tavlama benzetimi algoritması gibi yöntemler örnek verilebilir. Bu teknikler çoklu projelerin çözümü ve projelerde kimin ne zaman nerede hangi görev ve sorumlulukları ele aldığını açıklar.
Bu fonksiyonları dört başlık altında toplamamız mümkündür: planlama, örgütleme (organize etme), yöneltme ve kontrol (denetim).
Üç ana kısıt olan zaman, maliyet, kapsam kısıtları, proje üçgeni olarak adlandırılmaktadır.
Yöntem: Bu kısımda çalışmanızda izlediğiniz yolu, gözlemlerinizi ve çalışmanızın kapsamını yazınız. Deneysel çalışmalarda deney düzeneği, verilerin nasıl toplandığı açıkça anlatılmalıdır.
Önceden belirlenmiş bir süre içerisinde; Değişim yaratmayı hedefleyen, Birbiriyle ilgili amaç ve hedefleri olan, Uygulanması sonucunda çeşitli ürünlerin elde edildiği bir çalışmadır.
Proje bir yenilik getirmek üzere ve belli bir amacı gerçekleştirmek için, belirli bir sürede ve bir arada yapılması gereken, birbirine bağlı veya birbiriyle ilişkili faaliyetler grubudur. Projeler bir değişim ihtiyacı sonucunda ortaya çıkar ve yenilik getirmek amacıyla yapılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri