Katar ekonomisi, temel olarak petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz üretimine dayalı olup toplam devlet gelirlerinin %70'inden fazlasını, GSYİH'in %60'ından fazlasını ve ihracat gelirlerinin %85'inden fazlasını oluşturmaktadır. Petrol sayesinde Katar dünyanın kişi başına düşen millî geliri en yüksek ülkelerden biridir.
Katar ekonomisi, petrol ve doğalgaza dayalıdır. Petrol, Dukhan ve Qatari'de çıkarılmaktadır. Ülkenin GSYİH'nın %56'sı, ihracat gelirlerinin ise % 89'u petrol ve doğalgaz sektöründen elde edilmektedir. Doğalgaz da ülke için oldukça önemli bir yeraltı kaynağıdır.
İsviçre 92 bin 371 dolarla bir basamak kayarak 4'üncü olurken, 2021'de 8'inci sırada yer alan Katar, 2022'de 84 bin 425 dolarla 4 basamak birden yükselerek beşinci sıraya yerleşti.
Ülkenin resmi dini İslam'dır. Resmî dili Arapçadır. 2,66 milyon nüfusu olan Katar, artan petrol fiyatları ve sahip olduğu doğalgaz rezervleri sayesinde, 2021 yılında kişi başına düşen gelire göre dünyanın 4. zengin ülkesidir.
Ülke Ekonomisi
Dünyanın en büyük üçüncü doğalgaz rezervlerine sahip olan ve dünyanın en büyük LNG ihracatçısı konumundaki Katar, 2015 yılına kadar yüksek seyreden petrol ve doğalgaz fiyatları sayesinde hızlı bir ekonomik büyüme trendi yakalamış ve dünyanın en zengin ülkelerinden biri haline getirmiştir.
İlgili 35 soru bulundu
Asgari ücret uygulaması bulunmamaktadır.
Şeriat mahkemeleri 2003'te kaldırılmış olsa da, recim ve kırbaç cezaları hâlâ uygulanıyor; kadınların mahkemelerde şahitlik yapmasına kimi zaman izin verilse bile, oyları bir erkeğinkinin yarısı kadar sayılıyor. Evlenme, boşanma gibi konular hâlâ şeriat hükümlerine tabi.
4-Katar- 124.833 dolar
Basra Körfezi ülkesi olan Katar dünyanın en zengin 4. ülkesi. Resmi adı Katar Devleti olan ülkede kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla 124.833 dolar. Ülke ekonomisin en temel kaynağı petrol ve doğal gaz.
Orta Doğu'da misafirperverlikte birinci sıradadır. Katar, dünyanın en güvenli ülkelerini gösteren Global Barış Endeksi NUMBEO'ya (en düşük suç endeksi) göre 153 ülke arasında 31. sıradadır. Dünyada yaşamak için en güvenli ülkeler arasında yer almaktadır.
20. yüzyılın başlarında Katar'ın kaderi, petrol keşfiyle tamamen değişmiştir. 1939 yılında ilk petrol kuyusu açılmış ve bu, ülkenin ekonomik yapısını dönüştürmüş ve zenginleştirmiştir. Petrolün keşfiyle birlikte Katar, hızla modernleşmiş ve ekonomik olarak güçlü bir konuma gelmiştir.
Katar Hükümeti, yerel nüfusun da yüzde 40'ını oluşturan Al Thani ailesi tarafından yönetilmektedir. Şeyh Hamad 2014 yılında Arap ülkeleri arasında nadir görülen bir şekilde 17 yıllık hükümdarlığının ardından Emirlik makamını ikinci oğlu olan 33 yaşındaki Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani'ye bırakmıştır.
Türkiye'nin Katar'a en fazla ihracat yaptığı sektörler mobilya, gemi ve tekneler, makine ve mekanik parçalar, plastik ve mamulleri ve elektrikli cihazlardır. Son 5 yılda bu sektörlerin her birinde artış görülmüş ve en yüksek artış yıllık ortalama %74 ile gemi ve tekneler olmuştur.
Ülkenin GSYİH'nın %56'sı, ihracat gelirlerinin ise % 89'u petrol ve doğalgaz sektöründen elde edilmektedir. Doğalgaz da ülke için oldukça önemli bir yeraltı kaynağıdır. Dünyanın en büyük 3. doğalgaz rezervine sahip bulunan Katar'ın rezervleri, dünya doğalgaz rezervlerinin %15'ine tekabül etmektedir.
Katar ekonomisi, temel olarak petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz üretimine dayalı olup toplam devlet gelirlerinin %70'inden fazlasını, GSYİH'in %60'ından fazlasını ve ihracat gelirlerinin %85'inden fazlasını oluşturmaktadır. Petrol sayesinde Katar dünyanın kişi başına düşen millî geliri en yüksek ülkelerden biridir.
Katar ve Çin firmaları arasında 27 yıllık sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) anlaşması imzalandı. Katar haber ajansı QNA'ya göre, Katar'ın sahip olduğu Qatar Energy ile Çin Petrokimya Şirketi (SINOPEC) arasında uzun vadeli alım-satım anlaşması yapıldı.
Müzeler, spor kulüpleri, alışveriş merkezleri ve restoranlar da dahil olmak üzere tüm kamusal alanlarda sigara içmek yasaktır.
Orta Doğu'da Bafra Körfezinde konumlanmış bir ülke olan Katar, kişi başı milli gelir seviyesine göre dünyanın en zengin 10 ülkesi sıralaması içindedir. Dünyanın birçok ülkesine petrol ve doğalgaz ihracatı yapan Katar bu sebeple oldukça kalkınmış bir ekonomiye sahiptir.
Katar'da yaşayan kadınların kapanması ya da örtünmesi zorunlu değildir. Türkiye'de nasıl giyiniyorsanız, Katar'da da o şekilde giyinmeye devam edebilirsiniz. Tabi kültürel duyarlılık noktasında dikkatli olmak kaydıyla.
IMF, dünya ülkelerini kişi başına düşen GSYİH'e göre listedi. "En zengin 25 ülke" listesinin başında Lüksemburg yer alıyor. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yayımladığı listeye göre, 2023'te ortalama kişi başına düşen GSYİH 13 bin 920 dolar oldu. Bu rakam 2022'de 13 bin 400 dolar, 2020'de 11 bin 160 dolardı.
8. Kişi başına düşen gelir açısından dünyanın en zengin ülkesi olan Katar'da kişi başına ortalama 127 bin dolar düşüyor.
Öte yandan erkeklerin mevcut eşlerinin veya vasilerinin iznini almaksızın aynı anda 4'e kadar kadınla evli olmasına izin veriliyor.
Dünya geneli toplam Şii nüfusun 120 ile 170 milyon arasında olduğuna inanılır. Her 10 Müslümandan 1'i Şia inanışına sahiptir. İran, Irak, Azerbaycan, Yemen, Bahreyn, Katar, Türkmenistan ve Lübnan'da yaygındır. Ayrıca Suudi Arabistan'ın %15'i ,Pakistan'ın %25'i ve Afganistan'ın %27'si Şiidir.
İdare şekli monarşi olan ülke, El Thani hanedanı tarafından yönetilmektedir. Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad El Thani, 25 Haziran 2013 tarihinde yönetimi babası Şeyh Hamad Bin Khalifa El Thani'den devralmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri