Diğer bir et- ken de propofol ile damar duvarının temas sü- resi olabilir. Hızlı enjeksiyonda ilaç hızla ven- den temizlenirken yerini kan alır. Bu yüzden propofolün yavaş enjeksiyonu hızlı enjeksiyon- dan daha fazla ağrıya neden olur.
Propofol uygulanmasından sonra akciğer ödemi. Böbrek yetmezliği, kasların parçalanması, yüksek seviyede proteinler ve kalbin düzgün çalışmaması ile seyreden propofol infüzyon sendromu olarak bilinen, nadir ve genellikle ölümcül bir durum. Granülositopeni, trombositopeni veya tromboz gelişebilir.
PROPOFOL-PF %1'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
kullanılmamalıdır. Soya ya da yer fıstığına karşı aşırı duyarlıysanız (alerjiniz varsa), Page 2 2/10 • Hamilelik veya laktasyon süresince ve doğumda (obstetride) (düşük hariç) kullanılmamalıdır. Genel anestezi amacıyla 1 aydan küçük çocuklarda kullanılmamalıdır.
Eliminasyon: Propofol hızla vücuttan temizlenir (total klerens yaklaşık 2 l/dakika). Klerens, başlıca, kan akışına bağlı olduğu karaciğerde, metabolizma ile gerçekleşir. Klerens yetişkinler ile karşılaştırıldığında çocuklarda daha yüksektir. Verilen dozun yaklaşık % 88'i metabolitleri halinde idrardan atılır.
Ortalama kan- beyin dengesi yarı ömrü, sadece 2.9 dakika (dk) olarak hesaplanmıştır (4). En yüksek kan propofol konsantrasyonu indüksiyondan sonraki 2-15 dk'da maksimale (8-30 µg equiv/ml) ulaşır (5).
İlgili 38 soru bulundu
Propofol infüzyon sendromu (PRİS) nadir ama ölümcül bir hastalıktır. Bu sendrom çoğunlukla ilacın yüksek dozda uzun süreli infüzyonundan sonra oluşur. Metabolik asidoz, hipotansiyon, miyoglobinüri, artmış karaciğer ve kas enzimleri, kardiyak aritmiler ve kalp durması sendromun genel özellikleridir.
Propofol öncelikle beta reseptörleri ile kalsiyum kanallarını antagonize ederek doğrudan etki ile bradikardi ve miyokard konraktilitesinde azalmaya neden olmaktadır (4). PRİS oluşumunda en çok suçlanan neden ise mitokondride yağ asitlerinin kullanımındaki bozulmadır.
Genel anestezi sonrasında bulantı, kusma, solunum borusundan kaynaklanan boğaz ağrısı ve ağız kuruluğu, ürperme, üşüme, uyuşukluk, kas ağrısı gibi durumlar yaygın olabilmekle beraber oldukça geçicidir.
Lokal anestezide sadece girişimin yapılacağı cilt bölgesi uyuşturulur. Bu uygulamalarda da nadir de olsa bazı yan etkiler gözlemlenebilir. Yüksek dozda ilaca bağlı sistemik ve toksik etkiler, uzun süren kuvvet kaybı, baş ağrısı, idrar yapmada geçici güçlük, damar yaralanmaları vb. görülebilir.
Propofol hızla metabolize edilen, barbitürat olmayan yatıştırıcı-uyku doğurucu bir ilaç olup, genel anestezinin başlatılması ve devam ettirilmesi için kullanılır.
Propofol, doğru dozla yan etkisi olmayan fakat doz aşımında ya da yanlış doz uygulamasında ciddi zararlara ve hatta ölümlere sebep olan, cerrahi işlemlerde genel anestezi için en yaygın kullanılan, intravenöz uygulanan anestezik ilaçtır [15].
Propofol (INN, AstraZeneca tarafından Diprivan olarak pazarlanan) kısa etkili, intravenöz hipnotik ajandır. Kullanımı genel anestezi, indüksiyon ve idamesi, mekanik ventilasyon'dur.
Vücudunuzun seğirmesi ve titremesi veya nöbet (uyandığınızda da olabilir), • Olağandışı idrar rengi (uyandığınızda da olabilir). Alerjik reaksiyonlar • Kalp atışınızın durması, • Propofol uygulanmasından sonra akciğerlerde sıvı birikmesi (uyandığınızda da olabilir).
PROPOFOL-PF %1'in yaygın yan etkileri hipotansiyon ve solunum depresyonudur.
PROPOFOL %2 FRESENIUS soya yağı içerir ve yer fıstığı yada soyaya karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kullanılmamalıdır. PROPOFOL %2 FRESENIUS yoğun bakım sedasyonu için 16 ve daha küçük yaşlardaki çocuklarda kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.4).
Tedavi tamamlandıktan sonra anestezinin etkisi geçtiğinde çok hafif bir ağrı hissedilebilir. Ancak bu da çok kısa sürede yok olacaktır.
Herhangi bir sinire gelen travma paresteziye neden olabilir. Sinir tutulumuna travma direk olarak iğnenin mekanik olarak temasıyla da meydana gelebilir. Bu türlü bir travma sırasında yani enjeksiyon sırasında veya iğneyi ilerletirken sinire temas edildiği sırada hasta ani irkilme ile bir elektrik çarpması hissi duyar.
Lokal anestezi uygulamasında ağrı, şişlik, nadir de olsa alerjik reaksiyonlar, geçici yada kalıcı sinir harabiyeti, kanama, geçici kas spazmları ve geçici yüz felci gelişebilir. Anatomik farklılıklar veya akut enfeksiyon nedeni ile anestezi başarılı olmayabilir.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Hasta ve hasta yakınlarınca sık sorulan sorulardan birisi genel anestezinin ciddi bir risk taşıyıp taşımadığıdır. Bu soruya verilecek tek bir cevap vardır: Evet, genel anestezide ölüm riski vardır.
Bu işlem esnasında veya sonrasında, kalp durması, ritim bozuklukları, kanama, pnömotoraks "akciğerlerde hava birikmesi", kalp duvarının delinmesi, solunum yollarının tıkanması gibi hayati komplikasyonlar ortaya çıkabilir.
Bagdadi yaptığı çalışmada 2 mg/kg bolus propofol uyguladığı grupta apne gözlerken, 0,07 mg/kg bolus midazolam uyguladığı grupta solunum depresyonu gelişmediğini belirtmektedir (10). İki mg/kg bolus propofol ve 0,1 mg/kg bolus midazolam uygulanan bir çalışmada hiçbir grupta apneye rastlanmamıştır.
İlaç zehirlenme belirtileri, bulantı, kusma, kasılma, kramp, karın ağrısı, solunumun hızlanması, nabzın artması, uyku hâli, baygınlık ve bilinç kaybı şeklinde görülebilir.
Dolayısıyla, zehirlenme belirtilerinin 5-6 saat içinde ortaya çıkacağı söylenebilir. Bazı durumlarda belirtilerin ortaya çıkması ertesi günü bulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri